Va rugam dezactivati programul ad block pentru a vizualiza pagina!

Cumpara abonament!
Plateste cu PayPal

Hexacianoferatul(II) de potasiu, K4[Fe(CN)6]

Partajeaza in Google Classroom

Partajeaza cu Google Classroom
Susține Lectii-Virtuale!

Scurtă definiție

Hexacianoferatul(II) de potasiu sau ferocianura de potasiu, K4[Fe(CN)6], este o substanță cristalină galbenă, solubilă în apă și insolubilă în alcool; se folosește de obicei în forma trihidratată, K4[Fe(CN)6]·3H2O. Pierde apa la 60°C. 

Definiție Descarcă PDF

Hexacianoferatul(II) de potasiu sau ferocianura de potasiu, K4[Fe(CN)6], este o substanță cristalină galbenă, solubilă în apă și insolubilă în alcool; se folosește de obicei în forma trihidratată, K4[Fe(CN)6]·3H2O. Pierde apa la 60°C. 
 
 
Hexocianoferatul(II) de potasiu este cea mai importantă dintre combinațiile complexe ale fierului bivalent. Se obține tratând o soluție a unei sări de Fe(II) cu cianură de potasiu. La început se formează un precipitat alb de cianură feroasă:
Fe2+ + 2CN- = Fe(CN)2
care imediat reacționează cu cianura în exces:
Fe(CN)2 + 4KCN = K4[Fe(CN)6]
Ferocianura de potasiu este solubilă în apă; din soluție apoasă cristalizează cu trei molecule de apă, în cristale monoclinice, galbene. Nu este toxică, deoarece ionul [Fe(CN)6]4- este foarte stabil și nu pune în libertate ionii CN-. Deci, nu dă reacțiile caracteristice nici ale ionilor Fe2+, nici ale ionilor CN-
 
Ferocianura de potasiu, tratată cu o sare de fier(III), dă un precipitat albastru, numit albastru de Berlin (sau albastru de Prusia), folosit ca pigment:
3[Fe(CN)6]4- + 4Fe3+ = Fe4[Fe(CN)6]3
Ea se mai întrebuințează la prepararea cianurii de potasiu, la cementarea oțelului, în vopsitoria textilă și în chimia analitică, ca reactiv analitic. Ferocianura de potasiu mai este folosită și în industria alimentară ca antiaglomerant.

Preambul

Preambul

Referințe

Edith Beral, Mihai Zapan: Chimie Anorganică, ediția a 3-a, Editura Tehnică, București, 1963

Navigare în lectii

Cumpara abonament
Plătește cu PayPal

Ajutor
Feedback-ul d-voastră este important pentru noi. Dacă observați vreo neregulă vă rugăm să ne-o semnalați apăsând butonul Trimite Feedback de mai jos.

Despre Lecții-Virtuale.ro

Lecții-Virtuale este o platformă educațională care oferă suport în vederea pregătirii pentru Evaluare Națională și Bacalaureat la Matematică, Fizică și Chimie. Lecțiile noastre sunt alcătuite din filme și exerciții și probleme cu tot cu rezolvări. Platforma noastră este o soluție ideală pentru școala online. Pentru facilitarea activității profesorilor în cadrul ecosistemului GSuite de la Google am implementat butonul Google Classroom. Scopul nostru este să ne concentrăm pe prezentarea noțiunilor și fenomenelor într-o manieră care să stimuleze înțelegerea și nu memorarea mecanică. Ne propunem să facilităm accesul la conținut educațional de calitate mai ales elevilor cu venituri mai modeste care nu își pemit meditații particulare. Sperăm să vă simțiti bine alături de noi și să invățați lucruri folositoare. Hai România!

Newsletter

Abonează-te la Newsletter pentru a fi la curent cu toate ofertele noastre.

Parteneri

EduApps partener Lectii Virtuale UiPath partener Lectii Virtuale Scoala365 partener Lectii Virtuale CCD Galați partener Lectii Virtuale

2024 © Lecții-virtuale.ro Toate drepturile rezervate
Termeni   Despre   Contact   Confidenţialitate   Cariere Parteneri