Hipocloritul de sodiu, NaClO, este un solid cristalin verde deschis instabil în aer; are un miros neplăcut de clor. Hipocloritul de sodiu este solubil în apă rece și se descompune în apă caldă. Este utilizat ca agent de decolorare pentru pasta de hârtie și pentru textile, ca intermediar chimic, și în medicină.
Hipocloritul de sodiu, NaClO, se formează prin acțiunea clorului asupra unei soluții de hidroxid de sodiu la temperaturi până la 30°C (deoarece altfel se formează clorat de sodiu și clorură de sodiu).
Industrial, hipocloritul de sodiu se prepară prin electroliza unei soluții de clorură de sodiu în celule electrolitice fără diafragmă, în care se produce reacția între clorul și hidroxidul de sodiu rezultați prin electroliză.
Hipocloritul de sodiu are un miros neplăcut de clor și este solubil în apă. El este nestabil la aer; cele mai mici urme de dioxid de carbon pun acidul hipocloros în libertate:
2NaClO + CO2 + H2O = 2HClO + Na2CO3
Această comportare explică puterea decolorantă și dezinfectantă a tuturor hipocloriților. Avantajul pe care îl prezintă hipocloriții față de clor este manipularea lor mai ușoară; de aceea, utilizarea lor este foarte răspândită în numeroase industrii. Astfel, se folosesc ca decoloranți în industria hârtiei, la prepararea indigoului, a substanțelor intermediare pentru fabricarea coloranților, a acidului antranilic, ca decolorant în industria textilă, ca dezinfectant în medicină, etc.