Va rugam dezactivati programul ad block pentru a vizualiza pagina!

Cumpara abonament!
Plateste cu PayPal

Indiul, In

Tag-uri

Partajeaza in Google Classroom

Partajeaza cu Google Classroom
Susține Lectii-Virtuale!

Scurtă definiție

Indiul, In, este un metal moale, argintiu-lucios din grupa 13 (III A) a tabelului periodic. Are numărul atomic 49 și masa atomică 114,82. Este un element rar care se găsește în concentrații mici în blendă și în câteva minereuri ale fierului. Arseniura de indiu, InAs, fosfura de indiu, InP și antimoniura de indiu sunt compuși ai indiului utilizați drept materiale semiconductoare.

Definiție Descarcă PDF

Indiul este un element rar. La fel ca și galiul, se găsește în unele blende, dar în concentrații foarte mici, de până la 0,002%. Se mai găsește și în unele minereuri ale fierului.
Se extrage din prafurile și nămolurile uzinelor metalurgice de metale neferoase. 
 
Indiul este un metal maleabil cu punct de topire scăzut (156,6°C). La temperaturi peste punctul de topire arde cu flacără violetă sau indigo. 
 
Indiul are proprietăți slab radioactive. Izotopul 115In, care este componentul principal al indiului (96%), prin dezintegrare \small \beta ^-trece în izotopul 115Sn (timpul de înjumătățire este 6·1014 ani). 
 
La aer, indiul este stabil la temperatură obișnuită; este însă atacat de clor și de brom și de unii acizi. 
 
Deși în mod obișnuit indiul se manifestă cu grad de oxidare +3, în unele combinații, cum sunt de exemplu cele cu halogenii, el poate avea și numerele de oxidare +1 și +2. Caracteristic pentru aceste combinații este faptul că în soluție apoasă are loc o oxido-reducere și rezultă combinații de indiu (III) și metal liber. Combinațiile în care indiul manifestă numere de oxidare inferioare sunt mai stabile decât cele ale galiului. 
 
Indiul înlocuiește uneori argintul pentru oglinzile reflectoarelor, deoarece își menține timp îndelungat puterea de reflexie. Se mai utilizează pentru aliaje de siguranțe fuzibile, precum și pentru acoperirea unor cuzineți de lagăre.

Preambul

Preambul

Referințe

1. Edith Beral, Mihai Zapan: Chimie Anorganică, ediția a 3-a, Editura Tehnică, București, 1963

2. John Daintith: Dictionary of Chemistry, 6th edition, Oxford University Press, 2008, ISBN 9780199204632

Navigare în lectii

Cumpara abonament
Plătește cu PayPal

Ajutor
Feedback-ul d-voastră este important pentru noi. Dacă observați vreo neregulă vă rugăm să ne-o semnalați apăsând butonul Trimite Feedback de mai jos.

Despre Lecții-Virtuale.ro

Lecții-Virtuale este o platformă educațională care oferă suport în vederea pregătirii pentru Evaluare Națională și Bacalaureat la Matematică, Fizică și Chimie. Lecțiile noastre sunt alcătuite din filme și exerciții și probleme cu tot cu rezolvări. Platforma noastră este o soluție ideală pentru școala online. Pentru facilitarea activității profesorilor în cadrul ecosistemului GSuite de la Google am implementat butonul Google Classroom. Scopul nostru este să ne concentrăm pe prezentarea noțiunilor și fenomenelor într-o manieră care să stimuleze înțelegerea și nu memorarea mecanică. Ne propunem să facilităm accesul la conținut educațional de calitate mai ales elevilor cu venituri mai modeste care nu își pemit meditații particulare. Sperăm să vă simțiti bine alături de noi și să invățați lucruri folositoare. Hai România!

Newsletter

Abonează-te la Newsletter pentru a fi la curent cu toate ofertele noastre.

Parteneri

EduApps partener Lectii Virtuale UiPath partener Lectii Virtuale Scoala365 partener Lectii Virtuale CCD Galați partener Lectii Virtuale

2024 © Lecții-virtuale.ro Toate drepturile rezervate
Termeni   Despre   Contact   Confidenţialitate   Cariere Parteneri