Va rugam dezactivati programul ad block pentru a vizualiza pagina!

Cumpara abonament!
Plătește cu PayPal

Inducţia electromagnetică. Fluxul câmpului magnetic. Regula Lenz.

Pentru a putea vizualiza un video va rugam sa va logati aici! Daca nu aveti cont va puteti inregistra apasand aici.
9 voturi 518 vizionari
Puncte: 10

Inducția electromagnatică. Fluxul câmpului magnetic. Regula lui Lenz.Ascunde teorie X

Inducția electromagnetică

Fenomenul de inducție electromagnetică reprezintă apariția unui curent electric indus, respectiv a unei tensiuni electromotoare induse într-un circuit electric închis străbătut de un flux magnetic variabil în timp.

Fluxul câmpului magnetic

Fluxul câmpului magnetic este o mărime fizică scalară ce descrie numărul de linii de câmp magnetic ce străbate o suprafață.

capital phi equals B with rightwards arrow on top times S with rightwards arrow on top equals B S cos open parentheses alpha close parentheses

Vectorul suprafață are modulul egal cu aria suprafeței respective, are direcția perpendiculară pe suprafață și sensul dat de regula burghiului drept. 

În Sistemul Internațional fluxul câmpului magnetic se măsoară în Weber (Wb).

Putem obține o variație a fluxului magnetic astfel:

  • modificând mărimea vectorului inducție magnetică;
  • modificând aria suprafeței circuitului;
  • modificând unghiul dintre liniile de câmp și suprafața circuitului.

 Regula lui Lenz

Dacă un circuit electric este străbătut de un flux magnetic variabil în timp, atunci:

  • fluxul ce generează curentul indus se numește flux inductor;
  • tensiunea electromotoare și curentul ce apar datorită fenomenului de inducție electromagnetică se numesc tensiune electromotoare indusă, respectiv curent electric indus;
  • câmpul magnetic și fluxul magnetic produse de curentul indus e numesc câmp magnetic indus, respectiv flux magnetic indus.

Regula lui Lenz afirmă că tensiunea electromotoare indusă și curentul electric indus au un astfel de sens încât fluxul magnetic indus se opune variației fluxului magnetic inductor. Mai simplu ”efectul se opune cauzei”.

Cumpara abonament
Plătește cu PayPal

Ajutor
Feedback-ul d-voastră este important pentru noi. Dacă observați vreo neregulă vă rugăm să ne-o semnalați apăsând butonul Trimite Feedback de mai jos.

Despre Lecții-Virtuale.ro

Lecții-Virtuale este o platformă educațională care oferă filme și teste cu indicații ce conțin rezolvare completă, pe pași, la materiile esențiale Matematică, Fizică și Chimie. Scopul nostru este să ne concentrăm pe prezentarea noțiunilor și fenomenelor într-o manieră care să stimuleze înțelegerea și nu memorarea mecanică. Lecții-Virtuale își propune să faciliteze accesul la conținut educațional de calitate, oferind în același timp feed-back asupra performanței. Echipa noastră însumează experiențe diverse, de la Matematică și Informatică, la Fizică, Chimie și Medicină. Unii dintre noi lucrează din țară în timp ce alții lucrează din străinătate. Acest website a fost realizat în conformitate cu viziunea noastră despre cum credem că trebuie prezentată informația științifică. Sperăm să vă simțiti bine alături de noi și să invățați lucruri folositoare pentru viitoarea carieră şi în viaţă. Hai România!

Newsletter

Abonează-te la Newsletter pentru a fi la curent cu toate ofertele noastre.

2020 © Lecții-virtuale.ro Toate drepturile rezervate
Termeni    Despre    Contact    Confidenţialitate    Cariere