Va rugam dezactivati programul ad block pentru a vizualiza pagina!

Cumpara abonament!
Plătește cu PayPal

Interferenţa prin reflexie. Unde mecanice staţionare.

Partajeaza in Google Classroom

Partajeaza cu Google Classroom
Susține Lectii-Virtuale!
Pentru a putea vizualiza un video va rugam sa va logati aici! Daca nu aveti cont va puteti inregistra apasand aici.
2 voturi 239 vizionari
Puncte: 10

Interferența prin reflexie. Unde staționare.Ascunde teorie X

Intereferența prin reflexie

Intereferența prin reflexie este cea mai simplă metodă de a obține unde coerente.

Pe o coardă care are la un capăt un generator de unde și are celălalt capăt fixat se va produce interferența a două unde coerente cu diferența de drum:

capital delta r equals 2 x minus lambda over 2

unde x este poziția punctuli considerat pe coardă, iar semiunda scăzută se pierde la reflexia undei pe capătul fix al corzii.

Ventrele vor fi obținute dacă diferența de drum este egală cu un număr par de jumătăți de lungimi de undă, adică în pozițiile egale cu un număr impar de sferturi de lungimi de undă:

capital delta r equals 2 n lambda over 2 space rightwards double arrow space x subscript n equals open parentheses 2 n plus 1 close parentheses lambda over 4

Nodurile vor fi obținute dacă diferența de drum este egală cu un număr impar de jumătăți de lungimi de undă, adică în pozițiile egale cu un număr par de sferturi de lungimi de undă:

capital delta r equals open parentheses 2 n plus 1 close parentheses lambda over 2 space rightwards double arrow space x subscript n equals 2 n lambda over 4

Unde staționare

Undele staționare apar în tuburi sonore, coarde sonore și membrane sonore.

Tuburile sonore deschise, adică cu un capăt liber și unul închis vor produce sunete, dependente de lungimea lor L, astfel:

L equals open parentheses 2 n minus 1 close parentheses lambda over 4 rightwards double arrow space nu subscript n equals open parentheses 2 n minus 1 close parentheses nu subscript 1 space u n d e space space nu subscript 1 equals fraction numerator v over denominator 4 L end fraction

Coardele sonore au amblee capete fixe și produc sunete, dependente de lungimea lor L, astfel:

L equals 2 n lambda over 4 rightwards double arrow space nu subscript n equals 2 n nu subscript 1 space u n d e space space nu subscript 1 equals fraction numerator v over denominator 2 L end fraction

Cumpara abonament
Plătește cu PayPal

Ajutor
Feedback-ul d-voastră este important pentru noi. Dacă observați vreo neregulă vă rugăm să ne-o semnalați apăsând butonul Trimite Feedback de mai jos.

Despre Lecții-Virtuale.ro

Lecții-Virtuale este o platformă educațională care oferă lecții online sub formă de filme și teste. Testele conțin execiții și probleme rezolvate complet. În prezent acoperim materiile Matematică, Fizică și Chimie. Scopul nostru este să ne concentrăm pe prezentarea noțiunilor și fenomenelor într-o manieră care să stimuleze înțelegerea și nu memorarea mecanică. Ne propunem să facilităm accesul la conținut educațional de calitate mai ales elevilor cu venituri mai modeste care nu își pemit meditații particulare. Am urmărit să venim și în ajutorul profesorilor și părinților, mai ales a celor din mediul rural, prin oferirea posibilității de evaluare automată a performanței elevilor care sunt grupați în interiorul platformei sub formă de clase virtuale. Echipa noastră însumează experiențe diverse, de la Matematică și Informatică, la Fizică, Chimie și Medicină. Acest website a fost realizat în conformitate cu viziunea noastră despre cum credem că trebuie prezentată informația științifică ca să fie mai ușor înțeleasă. Sperăm să vă simțiti bine alături de noi și să invățați lucruri folositoare. Hai România!

Newsletter

Abonează-te la Newsletter pentru a fi la curent cu toate ofertele noastre.

Parteneri

EduApps partener Lectii Virtuale UiPath partener Lectii Virtuale CCD Galați partener Lectii Virtuale

2020 © Lecții-virtuale.ro Toate drepturile rezervate
Termeni    Despre    Contact    Confidenţialitate    Cariere