Va rugam dezactivati programul ad block pentru a vizualiza pagina!

Cumpara abonament!
Plătește cu PayPal

Lentile divergente - caracteristici, formarea imaginilor. Formula convergenţei lentilelor.

Partajeaza in Google Classroom

Partajeaza cu Google Classroom
Susține Lectii-Virtuale!
Pentru a putea vizualiza un video va rugam sa va logati aici! Daca nu aveti cont va puteti inregistra apasand aici.
11 voturi 322 vizionari
Puncte: 10

Lentila divergentă - formarea imaginilor. Convergența lentilelor.Ascunde teorie X

Imagini în lentile divergente

Lentila divergentă sau lentila concavă împrăștie razele de lumină, adică transformă un fascicul paralel de raze de lumină în fascicul divergent.

Lentila divergentă are focarele inversate, adică focarul imagine este situat în spațiul obiect, iar focarul obiect este situat în spațiul imagine.

Distanța focală a lentilei divergente este negativă.

Lentilele divergente pot fi: biconcave sau bidivergente, plan concave sau plan divergente și menisc divergent.

Construcția imaginii prin lentila divergentă se face respectând aceleași principii ca și la lentila convergentă.

Pentru construcția imaginii prin lentila divergentă se ține cont de faptul că dacă imaginea este stigmatică atunci toate razele de lumină care pornesc de la un punct de pe obiect se întâlnesc în mod real sau virtual într-un singur punct imagine.

Pentru a obține imaginea unui punct se apelează la raze de lumină a căror drum prin lentilă este cunoscut. Astfel considerând punctul din vârful obiectului, de la acesta se propagă trei raze de lumină a căror drum îl cunoaștem.

Raza de lumină ce se propagă paralel cu axa optică principală părăsește lentila ca și cum ar proveni din focarul imagine F' - raza 1.

Raza de lumină ce ajunge la lentilă țintind focarul obiect F părăsește lentila paralel cu axa optică principală - raza 2.

Raza de lumină ce ajunge în centrul optic al lentilei părăsește lentila fără sa schimbe direcția - raza 3.

Prelungirile celor trei raze de lumină se întâlnesc într-un punct situat în spațiul obiect, rezultând că imaginea punctului considerat este virtuală.

Se poate proceda identic cu toate punctele obiectului, rezultând o imagine virtuală, dreaptă și mai mică.

În funcție de poziția obiectului față de lentilă avem următoarele situații:

  1. Obiectul situat în spațiul obiect - obiect real, la o distanță mai mare decât dublul distanței focale a lentilei. Imaginea obținută este virtuală, dreaptă și mai mică, situată între focarul imagine și lentilă, în spațiul obiect, ca în figură.
  2. Obiectul situat în spațiul obiect - obiect real, la o distanță mai mică decât dublul distanței focale a lentilei. Imaginea obținută este virtuală, dreaptă și mai mică, situată între focarul imagine și lentilă, în spațiul obiect.
  3. Obiectul este situat în spațiul imagine - obiect virtual. Imaginea obținută este reală, dreaptă și mai mare, situată în spațiul obiect.

Convergența lentilelor

Convergența unei lentile este o mărime fizică egală cu inversul distanței focale.

C equals 1 over f

Convergența se măsoară în dioptrii.

O dioptrie reprezintă convergența unei lentile cu distanța focală de 1 metru.

open square brackets C close square brackets equals fraction numerator 1 over denominator open square brackets f close square brackets end fraction equals fraction numerator 1 over denominator 1 m end fraction equals 1 m to the power of negative 1 end exponent equals 1 space d i o p t r i e

Atunci când se calculează convergența unei lentile se ia distanța focală în metri.

Convergența lentilelor convexe sau convergente este pozitivă, iar convergența lentilelor concave sau divergente este negativă.

În funcție de natura lentilei (indicele de refracție al materialului din care este confecționată lentila) și dimensiunile ei geometrice (razele de curbură ale dioptrilor ce formează lentila), convergența unei lentile se poate calcula cu relația:

C equals open parentheses n minus 1 close parentheses open parentheses 1 over R subscript 1 minus 1 over R subscript 2 close parentheses

unde se tine cont de poziția centrilor de curbură ai dioptrilor și implicit de semnele razelor de curbură.

Dacă se ia în calcul și indicele de refracție al mediului exterior lentilei, atunci convergența lentilei este:

C equals open parentheses n subscript 2 over n subscript 1 minus 1 close parentheses open parentheses 1 over R subscript 1 minus 1 over R subscript 2 close parentheses,

unde

n subscript 1 space minus space i n d i c e l e space d e space r e f r a c ț i e space a l space m e d i u l u i space e x t e r i o r space l e n t i l e i
n subscript 2 space minus space i n d i c e l e space d e space r e f r a c ț i e space a l space m a t e r i a l u l u i space l e n t i l e i.

Cumpara abonament
Plătește cu PayPal

Ajutor
Feedback-ul d-voastră este important pentru noi. Dacă observați vreo neregulă vă rugăm să ne-o semnalați apăsând butonul Trimite Feedback de mai jos.

Despre Lecții-Virtuale.ro

Lecții-Virtuale este o platformă educațională care oferă lecții online sub formă de filme și teste. Testele conțin execiții și probleme rezolvate complet. În prezent acoperim materiile Matematică, Fizică și Chimie. Scopul nostru este să ne concentrăm pe prezentarea noțiunilor și fenomenelor într-o manieră care să stimuleze înțelegerea și nu memorarea mecanică. Ne propunem să facilităm accesul la conținut educațional de calitate mai ales elevilor cu venituri mai modeste care nu își pemit meditații particulare. Am urmărit să venim și în ajutorul profesorilor și părinților, mai ales a celor din mediul rural, prin oferirea posibilității de evaluare automată a performanței elevilor care sunt grupați în interiorul platformei sub formă de clase virtuale. Echipa noastră însumează experiențe diverse, de la Matematică și Informatică, la Fizică, Chimie și Medicină. Acest website a fost realizat în conformitate cu viziunea noastră despre cum credem că trebuie prezentată informația științifică ca să fie mai ușor înțeleasă. Sperăm să vă simțiti bine alături de noi și să invățați lucruri folositoare. Hai România!

Newsletter

Abonează-te la Newsletter pentru a fi la curent cu toate ofertele noastre.

Parteneri

EduApps partener Lectii Virtuale UiPath partener Lectii Virtuale CCD Galați partener Lectii Virtuale

2020 © Lecții-virtuale.ro Toate drepturile rezervate
Termeni    Despre    Contact    Confidenţialitate    Cariere