Va rugam dezactivati programul ad block pentru a vizualiza pagina!

Cumpara abonament!
Plateste cu PayPal

Manganați

Partajeaza in Google Classroom

Partajeaza cu Google Classroom
Susține Lectii-Virtuale!

Scurtă definiție

Manganații sunt săruri care conțin ionul manganat(VI), MnO42-. Ionii în care manganul are starea de oxidare +6 sunt de culoare verde închis; sunt produși de ionii permangant în soluție bazică.

Definiție Descarcă PDF

Obținerea manganaților
Variația numărului de oxidare al Mn din ionul manganat în reacții

 
Manganații sunt săruri care conțin ionul manganat(VI), MnO42-. Ionii în care manganul are starea de oxidare +6 sunt de culoare verde închis; sunt produși de ionii permangant în soluție bazică.
 
 
Se cunosc o serie de manganați cu formula generală M2I[MnO4], care ar deriva din trioxidul de mangan, MnO3, și acidul manganic, H2MnO4 (compuși care însă nu au fost identificați încă). Prin încălzirea dioxidului de mangan cu azotat de potasiu se obține o topitură verde, care conține manganați. 
 
În industrie, pentru obținerea manganaților se calcinează un amestec de piroluzită și hidroxid de potasiu în prezența aerului (sau a unui agent oxidant):
MnO2 + 2KOH + ½ O2 = K2MnO4 + H2O
Variația numărului de oxidare al Mn din ionul manganat în reacții 
În stare pură se cunosc numai manganați alcalini, substanțe cristaline verzi. Ei au tendința să treacă în permanganați. Astfel, în soluție apoasă se descompun în dioxid de mangan și permanganați:

\small \overset{+6}{3K_2MnO_4} +2H_2O \rightleftharpoons \overset{+4}{MnO_2}+ \overset{+7}{2KMnO_4}+4KOH
 
În această reacție, manganul este parțial redus și parțial oxidat, și anume: este redus de la numărul de oxidare +6 la numărul de oxidare +4 și oxidat de la numărul de oxidare +6 la numărul de oxidare +7. Reacția este reversibilă: dacă se adaugă în soluție un hidroxid, se formează din nou manganat. 
 
Dacă se tratează soluția unui manganat cu un acid diluat, rezultă un permanganat și o sare manganoasă:
 
\small \overset{+6}{5K_2MnO_4} +4H_2SO_4 = \overset{+7}{4KMnSO_4}+\overset{+2\:\: \: \: \: \: }{MnSO_4}+3K_2SO_4+4H_2O
 
În acest caz, manganul de la numărul de oxidare +6 este parțial redus la numărul de oxidare +2, și este parțial oxidat la numărul de oxidare +7.  
 

Referințe

Edith Beral, Mihai Zapan: Chimie Anorganică, ediția a 3-a, Editura Tehnică, București, 1963

Navigare în lectii

Cumpara abonament
Plătește cu PayPal

Ajutor
Feedback-ul d-voastră este important pentru noi. Dacă observați vreo neregulă vă rugăm să ne-o semnalați apăsând butonul Trimite Feedback de mai jos.

Despre Lecții-Virtuale.ro

Lecții-Virtuale este o platformă educațională care oferă suport în vederea pregătirii pentru Evaluare Națională și Bacalaureat la Matematică, Fizică și Chimie. Lecțiile noastre sunt alcătuite din filme și exerciții și probleme cu tot cu rezolvări. Platforma noastră este o soluție ideală pentru școala online. Pentru facilitarea activității profesorilor în cadrul ecosistemului GSuite de la Google am implementat butonul Google Classroom. Scopul nostru este să ne concentrăm pe prezentarea noțiunilor și fenomenelor într-o manieră care să stimuleze înțelegerea și nu memorarea mecanică. Ne propunem să facilităm accesul la conținut educațional de calitate mai ales elevilor cu venituri mai modeste care nu își pemit meditații particulare. Sperăm să vă simțiti bine alături de noi și să invățați lucruri folositoare. Hai România!

Newsletter

Abonează-te la Newsletter pentru a fi la curent cu toate ofertele noastre.

Parteneri

EduApps partener Lectii Virtuale UiPath partener Lectii Virtuale Scoala365 partener Lectii Virtuale CCD Galați partener Lectii Virtuale

2024 © Lecții-virtuale.ro Toate drepturile rezervate
Termeni   Despre   Contact   Confidenţialitate   Cariere Parteneri