Va rugam dezactivati programul ad block pentru a vizualiza pagina!

Cumpara abonament!
Plătește cu PayPal

Noţiuni de termochimie, partea II

Partajeaza in Google Classroom

Partajeaza cu Google Classroom
Susține Lectii-Virtuale!
Pentru a putea vizualiza un video va rugam sa va logati aici! Daca nu aveti cont va puteti inregistra apasand aici.
7 voturi 388 vizionari
Puncte: 10

Teorie - Noţiuni de termochimie, partea a II-aAscunde teorie X

 

Termochimia studiază efectele termice ale reacţiilor chimice pe baza principiilor termodinamicii.

Efectele termice ce însoţesc reacţiile chimice constau în degajarea sau absorbţia de căldură.

Căldura de reacţie, Q, reprezintă căldura care se transferă în timpul unei reacţii între un sistem de reacţie şi mediul exterior. Poate fi căldură absorbită din mediul exterior, sau poate fi degajată în mediul exterior. Căldura de reacţie se măsoară în unităţi de energie: J (Jouli), kJ (kilojouli), cal (calorii), sau kcal (kilocalorii). Atunci când se raportează căldura la un mol de substanţă, căldura de reacţie este exprimată în J/mol, kJ/mol, cal/mol sau kcal/mol.

Toate tipurile de reacţii chimice şi de schimbări fizice pot fi clasificate în reacţii endoterme şi reacţii exoterme.

Reacţiile exoterme sunt reacţiile care au loc cu degajare de căldură. De exemplu, reacţiile de neutralizare dintre acizi şi baze sunt reacţii care eliberează energie termică în mediul exterior. În cazul unei reacţii exoterme, Q < 0 în raport cu sistemul de reacţie.

Schema generală a unei reacţii exoterme este următoarea:

reactanţi 01 arrow.jpg produşi de reacţie + Q

Reacţiile endoterme sunt reacţiile care au loc cu absorbţie de căldură. De exemplu, descompunerea sărurilor solide este o reacţie care are nevoie de energie termică din mediul exterior. În cazul unei reacţii endoterme, Q > 0 în raport cu sistemul.

Schema generală a unei reacţii endoterme este următoarea:

reactanţi + Q 01 arrow.jpg produşi de reacţie

În ecuaţiile termochimice trebuie să se indice stările de agregare ale substanţelor. Pentru aceasta, se folosesc următoarele notaţii:

  • (s) pentru solide;
  • (l) pentru lichide;
  • (g) pentru gaze;
  • (aq) pentru soluţii apoase.

 

Navigare în lectii

Cumpara abonament
Plătește cu PayPal

Ajutor
Feedback-ul d-voastră este important pentru noi. Dacă observați vreo neregulă vă rugăm să ne-o semnalați apăsând butonul Trimite Feedback de mai jos.

Despre Lecții-Virtuale.ro

Lecții-Virtuale este o platformă educațională care oferă lecții online sub formă de filme și teste. Testele conțin execiții și probleme rezolvate complet. În prezent acoperim materiile Matematică, Fizică și Chimie. Scopul nostru este să ne concentrăm pe prezentarea noțiunilor și fenomenelor într-o manieră care să stimuleze înțelegerea și nu memorarea mecanică. Ne propunem să facilităm accesul la conținut educațional de calitate mai ales elevilor cu venituri mai modeste care nu își pemit meditații particulare. Am urmărit să venim și în ajutorul profesorilor și părinților, mai ales a celor din mediul rural, prin oferirea posibilității de evaluare automată a performanței elevilor care sunt grupați în interiorul platformei sub formă de clase virtuale. Echipa noastră însumează experiențe diverse, de la Matematică și Informatică, la Fizică, Chimie și Medicină. Acest website a fost realizat în conformitate cu viziunea noastră despre cum credem că trebuie prezentată informația științifică ca să fie mai ușor înțeleasă. Sperăm să vă simțiti bine alături de noi și să invățați lucruri folositoare. Hai România!

Newsletter

Abonează-te la Newsletter pentru a fi la curent cu toate ofertele noastre.

Parteneri

EduApps partener Lectii Virtuale UiPath partener Lectii Virtuale CCD Galați partener Lectii Virtuale

2020 © Lecții-virtuale.ro Toate drepturile rezervate
Termeni    Despre    Contact    Confidenţialitate    Cariere