Va rugam dezactivati programul ad block pentru a vizualiza pagina!

Cumpara abonament!
Plateste cu PayPal

Oxidul de fier(III), Fe2O3

Partajeaza in Google Classroom

Partajeaza cu Google Classroom
Susține Lectii-Virtuale!

Scurtă definiție

Oxidul de fier(III) sau oxidul feric, Fe2O3, este un solid insolubil de culoare roșu-brun spre negru; are punctul de topire 1565°C. Există și forma hidratată a oxidului de fier(III), Fe2O3·nH2O, care este o pulbere roșu-brună. 

Definiție Descarcă PDF

Oxidul de fier(III) sau oxidul feric, Fe2O3, este un solid insolubil de culoare roșu-brun spre negru; are punctul de topire 1565°C. Există și forma hidratată a oxidului de fier(III), Fe2O3·nH2O, care este o pulbere roșu-brună. 
 
 
Oxidul de fier(III) se găsește în natură ca mineralul hematit care are structura cordinonului (\small \alpha-Al2O3), anume hexagonal-compactă, și se numește \small \alpha-Fe2O3. Hematitul constituie o materie primă importantă pentru extragerea fierului. Oxidul de fier(III) se poate prepara și prin calcinarea oxidului de Fe(III) hidratat, când are structură cubică compactă și se numește \small \gamma-Fe2O3. Se prezintă ca o pulbere roșie sau ca o masă cristalină de culoare închisă, foarte rezistentă față de acizi. În stare topită este folosit la prepararea electrozilor, diafragmelor și vaselor care trebuie să aibă o mare rezistență (în procese chimice și electrolitice). Uneori se adaugă în compoziția unor vopsele (când este cunoscut sub numele de “miniu de fier”, “ocru roșu” sau “roșu de Veneția” etc.). De asemenea folosește drept catalizator la prepararea anhidridei sulfurice, în ceramică pentru smalțuri, în industria textilă ca mordant, în industria cauciucului etc. 
 
Oxidul de fier(III) hidratat
Oxidul de fier(III) hidratat se găsește răspândit în natură ca diferite minerale în a căror compoziție conținutul de apă variază. Numai limonitul, care este aparent amorf, și modificația lui cristalină, goethitul, au un conținut definit de apă, corespunzător formulei Fe2O3·nH2O. Proaspăt precipitat are mare putere de adsorbție. Oxidul de Fe(III) hidratat reacționează ușor cu acizii diluați, formând săruri; poate reacționa și cu hidroxizi alcalini concentrați la cald, formând ferați(III) ca, de exemplu, feratul (III) de sodiu, NaFeO2. Prin urmare, oxidul de Fe(III) are caracter amfoter, dar mai slab acid decât hidroxidul de aluminiu. 
 
Sub formă coloidală se întrebuințează la purificarea apelor, în industria hârtiei, ca liant al pietrelor artificiale și în medicină.

Preambul

Preambul

Referințe

Edith Beral, Mihai Zapan: Chimie Anorganică, ediția a 3-a, Editura Tehnică, București, 1963

Navigare în lectii

Cumpara abonament
Plătește cu PayPal

Ajutor
Feedback-ul d-voastră este important pentru noi. Dacă observați vreo neregulă vă rugăm să ne-o semnalați apăsând butonul Trimite Feedback de mai jos.

Despre Lecții-Virtuale.ro

Lecții-Virtuale este o platformă educațională care oferă suport în vederea pregătirii pentru Evaluare Națională și Bacalaureat la Matematică, Fizică și Chimie. Lecțiile noastre sunt alcătuite din filme și exerciții și probleme cu tot cu rezolvări. Platforma noastră este o soluție ideală pentru școala online. Pentru facilitarea activității profesorilor în cadrul ecosistemului GSuite de la Google am implementat butonul Google Classroom. Scopul nostru este să ne concentrăm pe prezentarea noțiunilor și fenomenelor într-o manieră care să stimuleze înțelegerea și nu memorarea mecanică. Ne propunem să facilităm accesul la conținut educațional de calitate mai ales elevilor cu venituri mai modeste care nu își pemit meditații particulare. Sperăm să vă simțiti bine alături de noi și să invățați lucruri folositoare. Hai România!

Newsletter

Abonează-te la Newsletter pentru a fi la curent cu toate ofertele noastre.

Parteneri

EduApps partener Lectii Virtuale UiPath partener Lectii Virtuale Scoala365 partener Lectii Virtuale CCD Galați partener Lectii Virtuale

2024 © Lecții-virtuale.ro Toate drepturile rezervate
Termeni   Despre   Contact   Confidenţialitate   Cariere Parteneri