Sprijiniți-ne prin donații!

Faceti o donație!

Proprietăţi ale relaţiei de divizibilitate în N

Pentru a putea vizualiza un video va rugam sa va logati aici! Daca nu aveti cont va puteti inregistra apasand aici.
6 voturi 215 vizionari
Puncte: 10

Proprietățile relației de divizibilitateAscunde teorie X

1. Orice număr natural n se divide cu 1 și cu el însuși.

n vertical ellipsis n comma space n vertical ellipsis 1

2. Tranzitivitatea relației de divizibilitate. Fie a, b, c trei numere naturale. Dacă a este divizibil cu b și b este divizibil cu c, atunci a este divizibil cu c.

space a vertical ellipsis b comma space b vertical ellipsis c rightwards double arrow a vertical ellipsis c

3. Fie a și b două numere naturale. Dacă a divide pe b, atunci a divide orice multiplu al lui b.

right enclose a space end enclose space b rightwards double arrow right enclose a space end enclose space b k comma space k element of straight natural numbers

4. Fie a, b, c trei numere naturale. Dacă a divide pe b și a divide pe c, atunci a divide suma, diferența și produsul numerelor b și c.

right enclose a space end enclose space b comma space right enclose a space end enclose space c rightwards double arrow space left enclose space space space right enclose a space end enclose space b plus c
space space space right enclose a space end enclose space b minus c
space right enclose space space a space end enclose space b times c end enclose

5. Fie a, b, c trei numere naturale. Dacă a divide pe b, c divide pe b, iar a și c sunt numere prime între ele, atunci produsul ac divide pe b.

right enclose a space end enclose space b comma space right enclose c space end enclose space b comma space left parenthesis a comma c right parenthesis equals 1 rightwards double arrow right enclose a c space end enclose space b

6. Dacă a este divizibil cu b și b este divizibil cu a, atunci a = b.

a vertical ellipsis b comma space b vertical ellipsis a rightwards double arrow a equals b

7. Numărul este divizibil cu orice număr natural nenul.

0 vertical ellipsis n comma space for all n element of straight natural numbers to the power of asterisk times

  • Un număr natural se numește număr prim dacă se divide numai cu 1 și cu el însuși (are exact doi divizori). Un număr natural care nu este prim se numește număr compus.
  • Două numere naturale a și b se numesc prime între ele, dacă cel mai mare divizor comun al acestora este 1: (a,b)=1.
Donații

Ajutor
Feedback-ul d-voastră este important pentru noi. Dacă observați vreo neregulă vă rugăm să ne-o semnalați apăsând butonul Trimite Feedback de mai jos.

Despre Lecții-Virtuale.ro

Lecții-Virtuale este o platformă educațională care oferă filme și teste cu indicații ce conțin rezolvare completă, pe pași, la materiile esențiale Matematică, Fizică și Chimie. Scopul nostru este să ne concentrăm pe prezentarea noțiunilor și fenomenelor într-o manieră care să stimuleze înțelegerea și nu memorarea mecanică. Lecții-Virtuale își propune să faciliteze accesul la conținut educațional de calitate, oferind în același timp feed-back asupra performanței. Echipa noastră însumează experiențe diverse, de la Matematică și Informatică, la Fizică, Chimie și Medicină. Unii dintre noi lucrează din țară în timp ce alții lucrează din străinătate. Acest website a fost realizat în conformitate cu viziunea noastră despre cum credem că trebuie prezentată informația științifică. Sperăm să vă simțiti bine alături de noi și să invățați lucruri folositoare pentru viitoarea carieră şi în viaţă. Hai România!

Newsletter

Abonează-te la Newsletter pentru a fi la curent cu toate ofertele noastre.

2019 © Lecții-virtuale.ro Toate drepturile rezervate
Termeni    Despre    Contact    Confidenţialitate    Cariere
Cookie-urile ne ajuta sa va oferim servicii mai bune. Prin folosirea site-ului, confirmati ca sunteti de acord cu folosirea lor de catre Lectii Virtuale. Detalii Inchide