Va rugam dezactivati programul ad block pentru a vizualiza pagina!

Cumpara abonament!
Plătește cu PayPal

Reacţii de esterificare

Pentru a putea vizualiza un video va rugam sa va logati aici! Daca nu aveti cont va puteti inregistra apasand aici.
2 voturi 145 vizionari
Puncte: 10

Teorie - Reacţii de esterificareAscunde teorie X

 

Esterii sunt derivaţi funcţionali ai acizilor carboxilici. Formula generală a esterilor este prezentată în imaginea de mai jos, unde R şi R’ reprezintă radicali hidrocarbonaţi:

esteri.jpg

Esterii sunt substanţe lichide care au, de obicei, mirosuri plăcute. Se obţin prin reacţia de esterificare.

Reacţia de esterificare constă în eliminarea apei dintre molecula unui acid carboxilic şi molecula unui alcool. Reacţia este reversibilă. Drept catalizatori se utilizează acizii tari precum acidul sulfuric. Reacţia de esterificare este o reacţie de substituţie deoarece se substituie grupa hidroxil a acidului carboxilic cu grupa R’ – O din molecula unui alcool. Imaginea de mai jos prezintă schema generală a unei reacţii de esterificare:

r.esterificare.jpg

Alcoolii şi fenolii pot forma esteri şi în reacţiile cu alţi derivaţi funcţionali ai acizilor carboxilici precum clorurile acizilor carboxilici sau anhidridele acizilor carboxilici.

Structurile generale ale clorurilor acizilor carboxilici şi a anhidridelor acizilor carboxilici sunt reprezentate în imaginea de mai jos:

derivati ai acizilor carbox.jpg

Reacţiile de esterificare dintre o clorură acidă şi un alcool, şi reacţiile de esterificare dintre o anhidridă acidă şi un alcool sunt reacţii totale.

Reacţiile de esterificare au foarte multe aplicaţii industriale, una dintre cele mai cunoscute fiind obţinerea aspirinei. Aspirina, adică acidul acetilsalicilic, se obţine prin reacţia de esterificare dintre acidul salicilic şi anhidrida acetică.

 

Cumpara abonament
Plătește cu PayPal

Ajutor
Feedback-ul d-voastră este important pentru noi. Dacă observați vreo neregulă vă rugăm să ne-o semnalați apăsând butonul Trimite Feedback de mai jos.

Despre Lecții-Virtuale.ro

Lecții-Virtuale este o platformă educațională care oferă filme și teste cu indicații ce conțin rezolvare completă, pe pași, la materiile esențiale Matematică, Fizică și Chimie. Scopul nostru este să ne concentrăm pe prezentarea noțiunilor și fenomenelor într-o manieră care să stimuleze înțelegerea și nu memorarea mecanică. Lecții-Virtuale își propune să faciliteze accesul la conținut educațional de calitate, oferind în același timp feed-back asupra performanței. Echipa noastră însumează experiențe diverse, de la Matematică și Informatică, la Fizică, Chimie și Medicină. Unii dintre noi lucrează din țară în timp ce alții lucrează din străinătate. Acest website a fost realizat în conformitate cu viziunea noastră despre cum credem că trebuie prezentată informația științifică. Sperăm să vă simțiti bine alături de noi și să invățați lucruri folositoare pentru viitoarea carieră şi în viaţă. Hai România!

Newsletter

Abonează-te la Newsletter pentru a fi la curent cu toate ofertele noastre.

2020 © Lecții-virtuale.ro Toate drepturile rezervate
Termeni    Despre    Contact    Confidenţialitate    Cariere