Va rugam dezactivati programul ad block pentru a vizualiza pagina!

Cumpara abonament!
Plateste cu PayPal

Reniul, Re

Partajeaza in Google Classroom

Partajeaza cu Google Classroom
Susține Lectii-Virtuale!

Scurtă definiție

Reniul, Re, este un metal de tranziție alb-argintiu din grupa 7 a tabelului periodic (grupa a VII-a secundară sau grupa VII B); are numărul atomic 75 și masa atomică 186. Reniul are punctul de topire la 3180°C și punctul de fierbere la 5627°C. Se obține ca produs secundar în metalurgia cuprului sau a molibdenului. 

Definiție Descarcă PDF


 
Reniul, Re, este un metal de tranziție alb-argintiu din grupa 7 a tabelului periodic (grupa a VII-a secundară sau grupa VII B); are numărul atomic 75 și masa atomică 186. Reniul are punctul de topire la 3180°C și punctul de fierbere la 5627°C. Se obține ca produs secundar în metalurgia cuprului sau a molibdenului. 
 
 
Reniul este un element foarte rar răspândit în natură; ca urme se găsește în molibdenit și în unele minerale de platină sau de cupru. Existența lui, ca și a technețiului, a fost prevăzută de mult ca omologi ai manganului (eka-manganuri). 
 
Reniul se obține industrial ca subprodus în metalurgia cuprului sau a molibdenului. El mai poate rezulta prin descompunerea în hidrogen a NH4ReO4. În stare de înaltă puritate se obține prin descompunerea termică a unei halogenuri pe filament incandescent. 
 
Reniul este un metal asemănător platinei. Ca metal compact, în stare pură este moale și ductil; ca pulbere este foarte dur și mai puțin ductil. Se topește la temperatură foarte înaltă. La aer este stabil; oxigenul nu îl atacă decât peste 1000°C. 
 
În aer umed se oxidează la temperatură obișnuită formând acidul perrenic, HReO4. Dintre acizi este atacat de acidul azotic și acidul sulfuric; de asemenea reacționează cu topituri alcaline. 
 
Reniul se utilizează ca adaos la vârfuri de penițe, la piese care trebuie să aibă duritate mare și rezistență la coroziune, cum sunt electrozii de platină folosiți la electroliză (care se confecționează din aliaj de platină cu 5% reniu). 
 
În combinațiile sale, reniul prezintă în special numerele de oxidare +4 și +7. Dintre toți oxizii, cel mai important este heptoxidul de reniu, Re2O7. Acesta este solubil în apă cu care formează acidul perrenic, HRrO4. Sărurile acestui acid, perrenații, MI[ReO4], sunt substanțe incolore; spre deosebire de permanganați nu sunt oxidanți.

Referințe

  1. Edith Beral, Mihai Zapan: Chimie Anorganică, ediția a 3-a, Editura Tehnică, București, 1963
  2. John Daintith: Dictionary of Chemistry, 6th edition, Oxford University Press, 2008, ISBN 9780199204632

Navigare în lectii

Cumpara abonament
Plătește cu PayPal

Ajutor
Feedback-ul d-voastră este important pentru noi. Dacă observați vreo neregulă vă rugăm să ne-o semnalați apăsând butonul Trimite Feedback de mai jos.

Despre Lecții-Virtuale.ro

Lecții-Virtuale este o platformă educațională care oferă suport în vederea pregătirii pentru Evaluare Națională și Bacalaureat la Matematică, Fizică și Chimie. Lecțiile noastre sunt alcătuite din filme și exerciții și probleme cu tot cu rezolvări. Platforma noastră este o soluție ideală pentru școala online. Pentru facilitarea activității profesorilor în cadrul ecosistemului GSuite de la Google am implementat butonul Google Classroom. Scopul nostru este să ne concentrăm pe prezentarea noțiunilor și fenomenelor într-o manieră care să stimuleze înțelegerea și nu memorarea mecanică. Ne propunem să facilităm accesul la conținut educațional de calitate mai ales elevilor cu venituri mai modeste care nu își pemit meditații particulare. Sperăm să vă simțiti bine alături de noi și să invățați lucruri folositoare. Hai România!

Newsletter

Abonează-te la Newsletter pentru a fi la curent cu toate ofertele noastre.

Parteneri

EduApps partener Lectii Virtuale UiPath partener Lectii Virtuale Scoala365 partener Lectii Virtuale CCD Galați partener Lectii Virtuale

2024 © Lecții-virtuale.ro Toate drepturile rezervate
Termeni   Despre   Contact   Confidenţialitate   Cariere Parteneri