Triunghi dreptunghic
Tag-uri
Partajeaza in Google Classroom
Memorator: Triunghi dreptunghic Descarcă PDF
Un triunghi dreptunghic este triunghiul care are un unghi drept (π/2 radiani sau 90°). Latura opusă unghiului drept se numește ipotenuză și este cea mai mare. Celelalte două laturi se numesc catete.
Proprietățile triunghiului dreptunghic
- Suma celor două unghiuri ascuțite este egală cu 90°.(unghiurile ascuțite sunt complementare )
- Lungimea medianei corespunzătoare ipotenuzei este egală cu jumătate din lungimea ipotenuzei.
- Orice triunghi dreptunghic se înscrie într-un cerc cu centrul la mijlocul ipotenuzei.
- Orice triunghi dreptunghic are ortocentrul în vârful unghiului drept.
- Dacă un triunghi dreptunghic are un unghi cu măsura de 30 de grade, atunci cateta opusă acestui unghi este jumătate din ipotenuză.
Teoremele înălțimii
Prima teoremă a înălțimii
Într-un triunghi dreptunghic, lungimea înălțimii corespunzătoare ipotenuzei este media geometrică a lungimilor proiecțiilor catetelor pe ipotenuză.
sau
unde CD este înălțimea corespunzatoare ipotenuzei, iar AD și BD sunt proiecțiile catetelor pe ipotenuză (v. figura de mai sus).
A doua teoremă a înălțimii
Produsul înălțimii corespunzătoare ipotenuzei cu ipotenuza este egal cu produsul catetelor, adică dacă ABC este un triunghi dreptunghic cu C=90° (v. figura alăturată), iar CD este perpendiculara pe AB. Există relația:
Teorema catetei
În triunghiul dreptunghic fiecare catetă este egală cu media geometrică dintre ipotenuză și proiecția catetei pe ipotenuză.
Fie triunghiul ABC cu C=90° și CD perpendiculara pe AB (v. figurile de mai sus). Există relația:
sau
Unghiuri
Teorema unghiului de 45°
Într-un triunghi dreptunghic cu un unghi de 45° lungimea înălțimii corespunzătoare ipotenuzei este jumătate din ipotenuză.
Teorema unghiului de 30°
Într-un triunghi dreptunghic ce are un unghi de 30°, lungimea catetei ce se opune acestui unghi este egală cu jumătate din lungimea ipotenuzei.
Teorema unghiului de 15°
Într-un triunghi dreptunghic cu un unghi de 15°, lungimea înălțimii opuse unghiului de 15° este un sfert din lungimea ipotenuzei.
Formule de calcul ale ariei
Într-un triunghi dreptunghic aria este egală cu semiprodusul catetelor.
Dacă notăm cele două catete cu c1 și c2, atunci formula pentru arie este semiprodusul catetelor:
Dacă notăm cu i – ipotenuza triunghiului și cu h – înălțimea corespunzătoare ei, atunci aria triunghiului se calculează folosind formula:
Teorema lui Pitagora
Teorema lui Pitagora: „suma pătratelor lungimilor catetelor este egală cu pătratul lungimii ipotenuzei”. Aceasta poate fi reprezentată în triunghiul dreptunghic ABC, AB fiind ipotenuza, iar C unghiul drept (v. notațiile din figurile de mai sus). Teorema lui Pitagora spune că: