Sprijiniți-ne prin donații!

Faceti o donație!

Unde staţionare în instrumente şi organe. Acustica.

Pentru a putea vizualiza un video va rugam sa va logati aici! Daca nu aveti cont va puteti inregistra apasand aici.
2 voturi 118 vizionari
Puncte: 10

Unde staționare în instrumente. Acustica.Ascunde teorie X

Unde staționare în instrumente

Toate instrumentele muzicale sunt instrumente care au în componența lor tuburi sonore, coarde sau membrane. De asemena majoritatea instrumentelor au și o cutie de rezonanță.

Fiecare coardă sonoră produce un sunet fundamental caracterizat de o frecvență dată de relația:

nu subscript 1 equals fraction numerator v over denominator 4 L end fraction

Deasemenea produce sunete cu frecvența egală cu multipli pari ai frecvenței fundamentale. Aceste frecvențe se numesc armonice. 

Fiecare instrument muzical poduce un amestec specific format din sunetul fundamental și armonicele sale. Pentru o coardă se poate modifica frecvența fundamentală fie prin modificarea lungimii corzii, fie prin modificarea forței de tensiune din coardă.

Acustica

Acustica se ocupă cu studiul sunetelor.

Sunetele sunt caracterizate de:

  • înălțime proporțională cu fecvența;
  • timbrul care este amestecul de sunet fundamental cu armonicele sale;
  • intensitatea senzației auditive S;

S equals k l g I

unde I este intensitatea sunetului.

Intensitatea senzației auditive este maximă la frecvența de 1kHz:

I subscript 0 equals 10 to the power of negative 12 end exponent W over m squared

Nivelul sonor este:

N subscript s equals 10 l g I over I subscript 0 comma space space open square brackets N subscript s close square brackets equals 1 d B

Donații

Ajutor
Feedback-ul d-voastră este important pentru noi. Dacă observați vreo neregulă vă rugăm să ne-o semnalați apăsând butonul Trimite Feedback de mai jos.

Despre Lecții-Virtuale.ro

Lecții-Virtuale este o platformă educațională care oferă filme și teste cu indicații ce conțin rezolvare completă, pe pași, la materiile esențiale Matematică, Fizică și Chimie. Scopul nostru este să ne concentrăm pe prezentarea noțiunilor și fenomenelor într-o manieră care să stimuleze înțelegerea și nu memorarea mecanică. Lecții-Virtuale își propune să faciliteze accesul la conținut educațional de calitate, oferind în același timp feed-back asupra performanței. Echipa noastră însumează experiențe diverse, de la Matematică și Informatică, la Fizică, Chimie și Medicină. Unii dintre noi lucrează din țară în timp ce alții lucrează din străinătate. Acest website a fost realizat în conformitate cu viziunea noastră despre cum credem că trebuie prezentată informația științifică. Sperăm să vă simțiti bine alături de noi și să invățați lucruri folositoare pentru viitoarea carieră şi în viaţă. Hai România!

Newsletter

Abonează-te la Newsletter pentru a fi la curent cu toate ofertele noastre.

2019 © Lecții-virtuale.ro Toate drepturile rezervate
Termeni    Despre    Contact    Confidenţialitate    Cariere
Cookie-urile ne ajuta sa va oferim servicii mai bune. Prin folosirea site-ului, confirmati ca sunteti de acord cu folosirea lor de catre Lectii Virtuale. Detalii Inchide