Va rugam dezactivati programul ad block pentru a vizualiza pagina!

Cumpara abonament!
Plătește cu PayPal

Viteza de reacţie

Partajeaza in Google Classroom

Partajeaza cu Google Classroom
Susține Lectii-Virtuale!
Pentru a putea vizualiza un video va rugam sa va logati aici! Daca nu aveti cont va puteti inregistra apasand aici.
6 voturi 451 vizionari
Puncte: 10

Teorie - Viteza de reacţieAscunde teorie X

Reacţiile chimice se desfăşoară în timp, astfel că sunt caracterizate de viteza de reacţie. Mărimea care variaza în timp este concentraţia: atât concentraţia reactanţilor, cât şi concentraţia produşilor.

Cinetica chimică este domeniul chimiei care se ocupă cu studiul desfăşurării în timp a reacţiilor chimice, mai pe scurt, cu studiul vitezelor de reacţie.

Viteza medie de reacţie reprezintă variaţia concentraţiei unui reactant sau a unui produs în unitatea de timp. Matematic, viteza medie de reacţie într-un interval de timp Δt este definită prin raportul:

top enclose straight v space equals space Δc over Δt space equals space fraction numerator straight c subscript 2 space minus space straight c subscript 1 over denominator straight t subscript 2 space minus space straight t subscript 1 end fraction

Unitatea de măsură pentru viteza de reacţie este mol pe litru (concentraţia molară) totul supra unitatea de timp, de obicei secunda: mol x L-1 x s-1.

Viteza medie de reacţie poate fi exprimată fie în funcţie de concentraţia unui reactant, fie în funcţie de concentraţia unui produs:

rightwards arrow space top enclose straight v subscript straight r end enclose space în space funcţie space de space straight C subscript straight r
rightwards arrow space top enclose straight v subscript straight p end enclose space în space funcţie space de space straight C subscript straight p

Atunci când viteza medie de reacţie se exprimă în funcţie de concentraţia produsului, aceasta va avea valoarea pozitivă, mai mare decât zero. Deci concentraţia produsului creşte în timp.

Atunci când viteza medie de reacţie se exprimă în funcţie de concentraţia reactantului, aceasta va avea o valoare negativă, mai mică decât zero. Deci concentraţia reactantului scade în timp. Însă pentru ca valoarea vitezei de reacţie să fie întotdeauna pozitivă, viteza medie în funcţie de concentraţia reactantului este calculată în acest fel: se adaugă un minus în faţa variaţiei de concentraţie, la formula de calcul.

top enclose straight v subscript straight r end enclose space equals space minus space Δc subscript straight r over Δt

Pentru o reacţie chimică de tipul:

aA + bB 01 arrow.jpg cC + dD

            avem 4 viteze de reacţie care descriu aceeaşi reacţie: top enclose straight v subscript straight A end enclose comma space top enclose straight v subscript straight B end enclose comma space top enclose straight v subscript straight C end enclose comma space top enclose straight v subscript straight D end enclose.

            Există o relaţie matematică între aceste viteze medii de reacţie, şi anume:

            fraction numerator top enclose straight v subscript straight A end enclose over denominator straight a end fraction equals fraction numerator top enclose straight v subscript straight B end enclose over denominator straight b end fraction equals fraction numerator top enclose straight v subscript straight C end enclose over denominator straight c end fraction equals fraction numerator top enclose straight v subscript straight D end enclose over denominator straight d end fraction                       

În funcţie de viteza de reacţie, reacţiile chimice se clasifică în:

  1. Reacţii rapide: acestea sunt reacţiile care au un timp de reacţie foarte scurt, de câteva secunde. Viteza acestor reacţii este determinată mai degrabă de viteza cu care reactanţii difuzează până când vin în contact, după care reacţionează imediat. Exemple: reacţiile dintre ioni, reacţiile dintre acizi şi baze, sau reacţiile de combustie ale unor hidrocarburi care pot decurge chiar şi cu explozie.
  2. Reacţii cu viteză moderată: acestea sunt reacţii care au un timp de reacţie relativ scurt, de câteva minute.
  3. Reacţii lente: acestea sunt reacţii care au un timp de reacţie mai lung, de câteva ore, sau chiar câteva zile. De obicei, reacţii lente sunt reacţiile în care se desfac sau se formează legături covalente.  Exemple: ruginirea fierului, reacţia de carbonizare a plantelor şi animalelor (durează între câteva milioane şi câteva sute de milioane de ani). 
Cumpara abonament
Plătește cu PayPal

Ajutor
Feedback-ul d-voastră este important pentru noi. Dacă observați vreo neregulă vă rugăm să ne-o semnalați apăsând butonul Trimite Feedback de mai jos.

Despre Lecții-Virtuale.ro

Lecții-Virtuale este o platformă educațională care oferă lecții online sub formă de filme și teste. Testele conțin execiții și probleme rezolvate complet. În prezent acoperim materiile Matematică, Fizică și Chimie. Scopul nostru este să ne concentrăm pe prezentarea noțiunilor și fenomenelor într-o manieră care să stimuleze înțelegerea și nu memorarea mecanică. Ne propunem să facilităm accesul la conținut educațional de calitate mai ales elevilor cu venituri mai modeste care nu își pemit meditații particulare. Am urmărit să venim și în ajutorul profesorilor și părinților, mai ales a celor din mediul rural, prin oferirea posibilității de evaluare automată a performanței elevilor care sunt grupați în interiorul platformei sub formă de clase virtuale. Echipa noastră însumează experiențe diverse, de la Matematică și Informatică, la Fizică, Chimie și Medicină. Acest website a fost realizat în conformitate cu viziunea noastră despre cum credem că trebuie prezentată informația științifică ca să fie mai ușor înțeleasă. Sperăm să vă simțiti bine alături de noi și să invățați lucruri folositoare. Hai România!

Newsletter

Abonează-te la Newsletter pentru a fi la curent cu toate ofertele noastre.

Parteneri

EduApps partener Lectii Virtuale UiPath partener Lectii Virtuale CCD Galați partener Lectii Virtuale

2020 © Lecții-virtuale.ro Toate drepturile rezervate
Termeni    Despre    Contact    Confidenţialitate    Cariere