Va rugam dezactivati programul ad block pentru a vizualiza pagina!

Cumpara abonament!
Plateste cu PayPal

pH-ul soluţiilor apoase

Partajeaza in Google Classroom

Partajeaza cu Google Classroom
Susține Lectii-Virtuale!

Teorie: Teorie - pH-ul soluţiilor apoase Descarcă PDF

pH-ul este o măsură a puterii (sau a tăriei) caracterului acid sau bazic al unei substanţe.

Apa este un amfolit acido-bazic care poate funcţiona fie ca acid, donând un proton şi transformându-se în ion hidroxil, fie ca bază, acceptând un proton şi transformându-se în ion hidroniu. Mai jos este reprezentată reacţia de autoprotoliză a apei sau reacţia globală de ionizare:

2H2O double arrow.jpg  H3O+ + HO-

Constanta de echilibru a reacţiei de autoprotoliză a apei:

straight K space equals space fraction numerator open square brackets straight H subscript 3 straight O to the power of plus close square brackets cross times open square brackets HO to the power of minus close square brackets over denominator open square brackets straight H subscript 2 straight O close square brackets squared end fraction

Se consideră că valoarea concentraţiei molare a apei la puterea a doua este constantă (deoarece numai o moleculă de apă din câteva zeci de milioane de molecule ionizează), iar produsul dintre K şi această constantă va fi tot o constantă, notată cu Kw: K x [H2O]2 = Kw

Kw = [HO-] x [H3O+] – produsul ionic al apei

La o temperatură de 25°C, Kw = 1,0 x 10-14 mol2/L2.

În soluţii acide: concentraţia ionilor hidroniu este mai mare decât concentraţia ionilor hidroxil.

[H3O+] > [HO-]

În soluţii neutre: concentraţia ionilor hidroniu este egală cu concentraţia ionilor hidroxil.

[H3O+] = [HO-]

În soluţii bazice: concentraţia ionilor hidroniu este mai mică decât concentraţia ionilor hidroxil.

[H3O+] < [HO-]

 

Definiţia matematică a pH-ului: pH-ul este egal cu logaritm zecimal negativ din concentraţia protonilor existenţi în soluţie (mai corect spus, din concentraţia ionilor hidroniu, având în vedere că protonii nu pot exista liberi în soluţie).

pH = – lg[H+]

pH-ul mai poate fi definit şi astfel: pH-ul unei soluţii este egal cu puterea cu semn schimbat a concentraţiei molare a ionilor de hidroniu.

[H3O+] = 10-pH

Când creşte concentraţia de protoni din soluţie, pH-ul scade. Iar când scade concentraţia de protoni din soluţie, pH-ul creşte.

Scala de pH măsoară cât de acidă sau cât de bazică este o substanţă. Scala de pH cuprinde valori de la 0 la 14, cu valorile între 0 şi 7 aparţinând acizilor, şi valorile între 7 şi 14 aparţinând bazelor. Valoarea pH-ului apei pure, 7, este baza scalei de pH.

Acizi: pH < 7

Baze: pH > 7

Acizii tari au, în general, pH foarte scăzut. Acizii slabi care disociază incomplet au valori de pH de la 4 la 6. Bazele tari au pH foarte ridicat. Bazele slabe au, de obicei, pH-ul între 8 şi 11.

Teoretic, pH-ul neutru este considerat ca fiind pH=7. Practic, sunt considerate ca fiind neutre toate soluţiile care au pH-ul între 6 şi 8.

 

Cumpara abonament
Plătește cu PayPal

Ajutor
Feedback-ul d-voastră este important pentru noi. Dacă observați vreo neregulă vă rugăm să ne-o semnalați apăsând butonul Trimite Feedback de mai jos.

Despre Lecții-Virtuale.ro

Lecții-Virtuale este o platformă educațională care oferă suport în vederea pregătirii pentru Evaluare Națională și Bacalaureat la Matematică, Fizică și Chimie. Lecțiile noastre sunt alcătuite din filme și exerciții și probleme cu tot cu rezolvări. Platforma noastră este o soluție ideală pentru școala online. Pentru facilitarea activității profesorilor în cadrul ecosistemului GSuite de la Google am implementat butonul Google Classroom. Scopul nostru este să ne concentrăm pe prezentarea noțiunilor și fenomenelor într-o manieră care să stimuleze înțelegerea și nu memorarea mecanică. Ne propunem să facilităm accesul la conținut educațional de calitate mai ales elevilor cu venituri mai modeste care nu își pemit meditații particulare. Sperăm să vă simțiti bine alături de noi și să invățați lucruri folositoare. Hai România!

Newsletter

Abonează-te la Newsletter pentru a fi la curent cu toate ofertele noastre.

Parteneri

EduApps partener Lectii Virtuale UiPath partener Lectii Virtuale Scoala365 partener Lectii Virtuale CCD Galați partener Lectii Virtuale

2024 © Lecții-virtuale.ro Toate drepturile rezervate
Termeni   Despre   Contact   Confidenţialitate   Cariere Parteneri