Va rugam dezactivati programul ad block pentru a vizualiza pagina!

Cumpara abonament!
Plateste cu PayPal

Curentul electric. Tensiunea şi intensitatea.

Partajeaza in Google Classroom

Partajeaza cu Google Classroom
Susține Lectii-Virtuale!

Teorie: Curentul electric. Tensiunea electrică. Intensitatea curentului electric. Descarcă PDF

Curentul electric

Mișcarea ordonată a purtătorilor de sarcină electrică liberi în interiorul unui material se numește curent electric. În interiorul metalelor purtătorii de sarcină electrică liberi sunt electronii de valență care, datorită interacțiunilor dintre atomii ce formează rețeaua cristalină a metalului, sunt aproape liberi și formează un gaz de electroni.

Dacă aplicăm la capetele unui conductor metalic o diferență de potențial electric, atunci electronii se vor mișca spre capătul mai pozitiv. Diferența de potențial sau tensiunea electrică se obține cu ajutorul surselor de tensiune electrică care asigură energia necesară mișcării purtătorilor de sarcină electrică și de asemenea închid circuitul. Dacă tensiunea este constantă în timp, atunci curentul electric este constant sau continuu.

Circuitul electric

Circuitul electric simplu este format din sursă sau generator electric, consumator și fire conductoare. Adițional se mai pot adăuga întrerupătorul și aparatele de măsură. Sursa de tensiune electrică este caracterizată de tensiunea elctromotoare E și rezistența internă r. Sursa furnizează energia necesară funcționării circuitului și constituie circuitul interior. Consumatorul este caracterizat de rezistența electrică R. Consumatorul transformă energia electrică în alte forme de energie și împreună cu conductoarele formează circuitul exterior. Conductoarele ideale nu au rezistență electrică și conduc curentul electric între elementele de circuit.

Tensiunea electrică

Tensiunea electromotoare reprezintă lucrul mecanic necesar unității de sarcină electrică pentru a parcurge întregul circuit.

Tensiunea electrică sau căderea de tensiune pe consumator reprezintă lucrul mencanic necesar unității de sarcină electrică pentru a parcurge circuitul exterior.

Tensiunea internă reprezintă lucrul mecanic necesar unității de sarcină electrică pentru a parcurge circuitul interior.

Tensiunea electrică se măsoară în Volți (V) cu voltmetrul ce se leagă în circuit în paralel.

Intensitatea curentului electric

Sensul curentului electric este dat de mișcarea sarcinilor pozitive adică invers decât mișcarea electronilor.

Intensitatea curentului electric printr-un conductor este egală cu sarcina electrică transportată în unitatea de timp printr-o secțiune transversală a conductorului.

I equals fraction numerator capital delta q over denominator capital delta t end fraction

Intensitatea curentului electric se măsoară în Amperi (A) cu ajutorul ampermetrului ce se leagă în serie în circuit.

Densitatea de curent reprezintă sarcina electrică ce străbate unitatea de arie a secțiunii unui conductor în unitatea de timp.

j equals I over S

sau

begin mathsize 12px style j with rightwards arrow on top equals e n v with rightwards arrow on top comma space u n d e space
e space minus space s a r c i n a space e l e c t r i c ă space e l e m e n t a r ă
n space minus space d e n s i t a t e a space d e space e l e c t r o n i
v with rightwards arrow on top space minus space v i t e z a space d e space d r i f t space a space e l e c t r o n i l o r end style

Cumpara abonament
Plătește cu PayPal

Ajutor
Feedback-ul d-voastră este important pentru noi. Dacă observați vreo neregulă vă rugăm să ne-o semnalați apăsând butonul Trimite Feedback de mai jos.

Despre Lecții-Virtuale.ro

Lecții-Virtuale este o platformă educațională care oferă suport în vederea pregătirii pentru Evaluare Națională și Bacalaureat la Matematică, Fizică și Chimie. Lecțiile noastre sunt alcătuite din filme și exerciții și probleme cu tot cu rezolvări. Platforma noastră este o soluție ideală pentru școala online. Pentru facilitarea activității profesorilor în cadrul ecosistemului GSuite de la Google am implementat butonul Google Classroom. Scopul nostru este să ne concentrăm pe prezentarea noțiunilor și fenomenelor într-o manieră care să stimuleze înțelegerea și nu memorarea mecanică. Ne propunem să facilităm accesul la conținut educațional de calitate mai ales elevilor cu venituri mai modeste care nu își pemit meditații particulare. Sperăm să vă simțiti bine alături de noi și să invățați lucruri folositoare. Hai România!

Newsletter

Abonează-te la Newsletter pentru a fi la curent cu toate ofertele noastre.

Parteneri

EduApps partener Lectii Virtuale UiPath partener Lectii Virtuale Scoala365 partener Lectii Virtuale CCD Galați partener Lectii Virtuale

2024 © Lecții-virtuale.ro Toate drepturile rezervate
Termeni   Despre   Contact   Confidenţialitate   Cariere Parteneri