Va rugam dezactivati programul ad block pentru a vizualiza pagina!

Cumpara abonament!
Plateste cu PayPal

Energia de legătură pe nucleon. Platoul de stabilitate.

Partajeaza in Google Classroom

Partajeaza cu Google Classroom
Susține Lectii-Virtuale!

Teorie: Energia de legătură. Energia de legătură pe nucleon. Descarcă PDF

Energia de legătură

Energia de legătură a unui nucleu izolat în repaus este energia necesară pentru a descompune nucleul în nucleonii componenți  izolați și în repaus.

E subscript l e g end subscript equals capital delta m c squared equals open square brackets Z m subscript H plus open parentheses A minus Z close parentheses m subscript n minus M subscript A close square brackets u c squared comma space u n d e space 1 u c squared equals 931 comma 5 M e v

Dacă energia de legătură este pozitivă, atunci nucleul este stabil.

Energia de legătură pe nucleon

Energia de legătură pe nucleon reprezintă raportul dintre energia de legătură a nucleului și numărul său de masă. Energia de legătură pe nucleon reflectă stabilitatea nucleului.

epsilon equals fraction numerator E subscript l e g end subscript open parentheses A comma Z close parentheses over denominator A end fraction

Reprezentând grafic energia de legătură pe nucleon în funcție de numărul de masă se obține:

Pentru nucleele usoare avem puncte de stabilitate pentru nucleele dublu magice (heliu, carbon, oxigen). Pentru nucleele medii avem un platou de stabilitate. Pentru nucleele grele avem o scădere usoară a stabilității.

Procesele care duc la creșterea stabilității nucleelor atomice:

  • fuziunea nucleară constă în unirea a două nuclee ușoare pentru a forma un nucleu mai stabil;
  • fisiunea nucleară constă în fracționarea unui nucleu greu în două nuclee mai stabile;
  • dezintegrarea α constă în emisia de către un nucleu greu a unui nucleu de heliu;
Cumpara abonament
Plătește cu PayPal

Ajutor
Feedback-ul d-voastră este important pentru noi. Dacă observați vreo neregulă vă rugăm să ne-o semnalați apăsând butonul Trimite Feedback de mai jos.

Despre Lecții-Virtuale.ro

Lecții-Virtuale este o platformă educațională care oferă suport în vederea pregătirii pentru Evaluare Națională și Bacalaureat la Matematică, Fizică și Chimie. Lecțiile noastre sunt alcătuite din filme și exerciții și probleme cu tot cu rezolvări. Platforma noastră este o soluție ideală pentru școala online. Pentru facilitarea activității profesorilor în cadrul ecosistemului GSuite de la Google am implementat butonul Google Classroom. Scopul nostru este să ne concentrăm pe prezentarea noțiunilor și fenomenelor într-o manieră care să stimuleze înțelegerea și nu memorarea mecanică. Ne propunem să facilităm accesul la conținut educațional de calitate mai ales elevilor cu venituri mai modeste care nu își pemit meditații particulare. Sperăm să vă simțiti bine alături de noi și să invățați lucruri folositoare. Hai România!

Newsletter

Abonează-te la Newsletter pentru a fi la curent cu toate ofertele noastre.

Parteneri

EduApps partener Lectii Virtuale UiPath partener Lectii Virtuale Scoala365 partener Lectii Virtuale CCD Galați partener Lectii Virtuale

2024 © Lecții-virtuale.ro Toate drepturile rezervate
Termeni   Despre   Contact   Confidenţialitate   Cariere Parteneri