Va rugam dezactivati programul ad block pentru a vizualiza pagina!

Cumpara abonament!
Plateste cu PayPal

Câmpul magnetic. Produsele vectorilor. Forţa electromagnetică.

Partajeaza in Google Classroom

Partajeaza cu Google Classroom
Susține Lectii-Virtuale!

Teorie: Câmpul magnetic. Produsele vectorilor. Forța electromagnetică. Descarcă PDF

Câmpul magnetic

Câmpul magnetic este o formă de existență a materiei ce apare în jurul magneților permanenți și a conductorelor parcurse de curenți electrici și se manifestă prin acțiune asupra acului magnetic și a curentului electric. Câmpul magnetic este caracterizat de doi poli numiți polul nord și polul sud după câmpul magnetic al Pământului.

Câmpul magnetic poate fi vizualizat cu ajutorul piliturii de fier și este descris cu ajutorul liniilor de câmp magnetic. Linia de câmp magnetic este linia tangentă în fiecare punct la orientarea acului magnetic. Liniile de câmp magnetic ies din polul nord și intră în polul sud.

În jurul oricărui conductor parcurs de curent electric apare un câmp magnetic cu linii de câmp închise. În jurul unei linii de curent liniile de câmp magnetic au formă circulară. În jurul unui solenoid avem linii de câmp paralele și echidistante în interiorul solenoidului și linii identice cu cele ale unui magnet de tip bară în exteriorul solenoidului.

Sensul liniilor de câmp magnetic este dat de regula burghiului drept.

Produsul scalar a doi vectori

Produsul scalar a doi vectori este o mărime scalară și este egală cu produsul dintre mărimile vectorilor prin cosinusul unghiului dintre cei doi vectori.

a with rightwards arrow on top times b with rightwards arrow on top equals a b cos open parentheses ϑ close parentheses

Produsul vectorial a doi vectori

Produsul vectorial a doi vectori este un vector cu direcția perpendiculară pe planul format de cei doi vectori, având sensul dat de regula burghiului drept și mărimea egală cu produsul mărimilor celor doi vectori prin sinusul unghiului dintre ei.

a with rightwards arrow on top cross times b with rightwards arrow on top equals c with rightwards arrow on top
c equals a b sin open parentheses ϑ close parentheses

Forța electromagnetică

Este forța cu care câmpul magnetic acționează asupra unui conductor parcurs de curent electric.

F with rightwards arrow on top equals I l with rightwards arrow on top cross times B with rightwards arrow on top

Forța electromagnetică este perpendiculară pe planul format de de conductor și liniile de câmp, deci va acționa perpendicular pe conductor. Sensul forței este dat de regula mâinii stângi sau de regula burghiului.

 

Cumpara abonament
Plătește cu PayPal

Ajutor
Feedback-ul d-voastră este important pentru noi. Dacă observați vreo neregulă vă rugăm să ne-o semnalați apăsând butonul Trimite Feedback de mai jos.

Despre Lecții-Virtuale.ro

Lecții-Virtuale este o platformă educațională care oferă suport în vederea pregătirii pentru Evaluare Națională și Bacalaureat la Matematică, Fizică și Chimie. Lecțiile noastre sunt alcătuite din filme și exerciții și probleme cu tot cu rezolvări. Platforma noastră este o soluție ideală pentru școala online. Pentru facilitarea activității profesorilor în cadrul ecosistemului GSuite de la Google am implementat butonul Google Classroom. Scopul nostru este să ne concentrăm pe prezentarea noțiunilor și fenomenelor într-o manieră care să stimuleze înțelegerea și nu memorarea mecanică. Ne propunem să facilităm accesul la conținut educațional de calitate mai ales elevilor cu venituri mai modeste care nu își pemit meditații particulare. Sperăm să vă simțiti bine alături de noi și să invățați lucruri folositoare. Hai România!

Newsletter

Abonează-te la Newsletter pentru a fi la curent cu toate ofertele noastre.

Parteneri

EduApps partener Lectii Virtuale UiPath partener Lectii Virtuale Scoala365 partener Lectii Virtuale CCD Galați partener Lectii Virtuale

2024 © Lecții-virtuale.ro Toate drepturile rezervate
Termeni   Despre   Contact   Confidenţialitate   Cariere Parteneri