Va rugam dezactivati programul ad block pentru a vizualiza pagina!

Cumpara abonament!
Plateste cu PayPal

Ce sunt şi ce proprietăţi au imaginile virtuale şi obiectele virtuale?

Partajeaza in Google Classroom

Partajeaza cu Google Classroom
Susține Lectii-Virtuale!

Teorie: Proprietățile imaginilor virtuale și ale obiectelor virtuale. Descarcă PDF

Imaginile

Imaginea unui obiect se obține prin manipularea inteligentă a fasciculelor de lumină ce provin de punctele obiectului. De la fiecare punct de pe obiect lumina pleacă în toate direcțiile. Un fascicul divergent cade pe instrumentul optic. 

Dacă fasciculul ce părăsește instrumentul optic este convergent, atunci razele de lumină se vor întâlni într-un punct. Pentru fecare punct obiect rezultă câte un punct imagine, iar imaginea va fi reală.

Dacă fasciculul ce părăsește instrumentul optic este divergent atunci razele de lumină ce provin de la un punct obiect nu se vor mai intâlni in mod real. Prelungirile lor însă se vor întâlni într-un punct ce va fi imaginea virtuală a punctului de pe obiect.

O imagine virtuală nu există în realitate. Dacă așezăm un ecran acolo unde se formează imaginea virtuală nu vom observa nimic pe acel ecran. În schimb un instrument optic potrivit, ochiul de pildă, va transforma fasciculul divergent într-unul convergent formând o ”imagine a imaginii virtuale”, la fel cum formează o imagine a imaginii reale. Dacă ochiul sau un alt instrument optic formează o imagine reală a unei imagini virtuale, proprietățile rezultate sunt cele ale imaginii virtuale.

Dacă sunt respectate cerințele aproximației gaussiene, imaginea obținută fie ea reală fie virtuală va fi asemenea cu obiectul și va furniza informații despre proprietățile obiectului.

Obiectele virtuale

Imaginile virtuale sunt obiecte virtuale pentru instrumentele optice.

De asemenea dacă așezăm un instrument optic in calea unui fascicul convergent înainte ca reazele de lumină să se fi întâlnit, prelungirile razelor de lumină incidente vor forma tot un obiect virtual.

În cazul lentilelor semnul coordonatei obiectului ne va spune dacă acesta este real sau imaginar. Pozitia obiectului din formula lui Descartes este negativă pentru un obiect real si pozitivă pentru unul virtual. Obiectul se găsește la intersecția razelor incidente - razele ce intră în instrumentul optic.

În cazul imaginii lucrurile sunt inversate, respectiv poziția imaginii reale este pozitivă și poziția imaginii virtuale este negativă. Imaginea se găsește le intersecția razelor emergente - razele ce părăsesc instrumentul optic.

 

Cumpara abonament
Plătește cu PayPal

Ajutor
Feedback-ul d-voastră este important pentru noi. Dacă observați vreo neregulă vă rugăm să ne-o semnalați apăsând butonul Trimite Feedback de mai jos.

Despre Lecții-Virtuale.ro

Lecții-Virtuale este o platformă educațională care oferă suport în vederea pregătirii pentru Evaluare Națională și Bacalaureat la Matematică, Fizică și Chimie. Lecțiile noastre sunt alcătuite din filme și exerciții și probleme cu tot cu rezolvări. Platforma noastră este o soluție ideală pentru școala online. Pentru facilitarea activității profesorilor în cadrul ecosistemului GSuite de la Google am implementat butonul Google Classroom. Scopul nostru este să ne concentrăm pe prezentarea noțiunilor și fenomenelor într-o manieră care să stimuleze înțelegerea și nu memorarea mecanică. Ne propunem să facilităm accesul la conținut educațional de calitate mai ales elevilor cu venituri mai modeste care nu își pemit meditații particulare. Sperăm să vă simțiti bine alături de noi și să invățați lucruri folositoare. Hai România!

Newsletter

Abonează-te la Newsletter pentru a fi la curent cu toate ofertele noastre.

Parteneri

EduApps partener Lectii Virtuale UiPath partener Lectii Virtuale Scoala365 partener Lectii Virtuale CCD Galați partener Lectii Virtuale

2024 © Lecții-virtuale.ro Toate drepturile rezervate
Termeni   Despre   Contact   Confidenţialitate   Cariere Parteneri