Va rugam dezactivati programul ad block pentru a vizualiza pagina!

Cumpara abonament!
Plătește cu PayPal

Instrumente optice cu sisteme centrate de lentile: microscopul şi ochiul uman.

Partajeaza in Google Classroom

Partajeaza cu Google Classroom
Susține Lectii-Virtuale!
Pentru a putea vizualiza un video va rugam sa va logati aici! Daca nu aveti cont va puteti inregistra apasand aici.
12 voturi 181 vizionari
Puncte: 10

Microscopul. Ochiul uman. Ascunde teorie X

Microscopul

Microscopul este un aparat optic folosit pentru observarea de detalii invizibiile cu ochiul liber. Microscopul este format din două părți principale: obiectivul și ocularul.

Obiectivul este orientat spre obiect și este un sistem convergent de lentile centrate cu distanța focală de ordinul milimetrilor.

Ocularul este orientat spre ochi și este un sistem convergent de lentile centrate cu distanța focală de ordinul centimetrilor.

Obiectul se plasează aproape de focarul obiect al obiectivului, iar prin obiectiv se formează o imagine reală, răsturnată și mai mare. Imaginea dată de obiectiv se constituie ca obiect pentru ocular, plasat între focarul obiect al ocularului si ocular, cât mai aproape de focar. Prin ocular se formează o imagine virtuală dreaptă și mai mare. Ocularul funcționează, pentru imaginea dată de obiectiv, ca o lupă.

Dacă ținem cont de faptul că prin punerea la punct a microscopului, imaginea dată de obiectiv se plasează în focarul obiect al ocularului astfel încât imaginea formată prin ocular să se formeze la infinit, se pot demonstra următoarele relații:

Dacă notăm intervalul optic al microscopului, adică distanța dintre focarul imagine al obiectivului si focarul obiect al ocularului

capital delta equals F subscript 1 apostrophe F subscript 2

atunci mărirea liniară transversală a obiectivului este:

beta subscript o b end subscript equals fraction numerator A apostrophe B apostrophe over denominator A B end fraction equals y subscript 2 over y subscript 1 asymptotically equal to capital delta over f subscript 1 equals capital delta over f subscript o b end subscript

Puterea optică este definită ca raportul dintre tangenta unghiului sub care se vede imaginea și marimea obiectului:

P equals fraction numerator tan open parentheses alpha subscript 2 close parentheses over denominator y subscript 1 end fraction

Puterea optică a ocularului este:

P subscript o c end subscript equals 1 over f subscript 2 equals 1 over f subscript o c end subscript

Puterea optică a microscopului este:

P equals P subscript o c end subscript beta subscript o b end subscript asymptotically equal to fraction numerator capital delta over denominator f subscript o b end subscript f subscript o c end subscript end fraction equals fraction numerator capital delta over denominator f subscript 1 f subscript 2 end fraction

Grosismentul este definit ca raportul dintre tangenta unghiului sub care se vede imaginea și tangenta unghiului sub care se vede obiectul privit la distanța optimă de citire (aproximativ 25 cm):

G equals fraction numerator tan open parentheses alpha subscript 2 close parentheses over denominator t a n open parentheses alpha subscript 1 close parentheses end fraction

Grosismentul microscopului este:

G equals P over 4

Ochiul

Din punct de vedere optic ochiul conține două lentile separate de o diafragmă și cameră obscură în care se află retina.

Prima lentilă este corneea, o lentilă menisc convergent. Imediat după lentilă este așezat irisul, care funcționează ca o diafragmă reglând cantitatea de lumină ce intră în ochi. Apoi avem cristalinul care este o lentilă convergentă, Cristalinul este o lentilă elastică, cu distanță focală variabilă, de unde rezultă capacitatea de acomodare a ochiului. Distanța focală a ochiului este de aproximativ 17 mm.

Cu ajutorul celor două lentile și diafragmei, pe retină se formează o imagine stigmatică a obiectului, reală, răsturnată și mai mică.

Cumpara abonament
Plătește cu PayPal

Ajutor
Feedback-ul d-voastră este important pentru noi. Dacă observați vreo neregulă vă rugăm să ne-o semnalați apăsând butonul Trimite Feedback de mai jos.

Despre Lecții-Virtuale.ro

Lecții-Virtuale este o platformă educațională care oferă lecții online sub formă de filme și teste. Testele conțin execiții și probleme rezolvate complet. În prezent acoperim materiile Matematică, Fizică și Chimie. Scopul nostru este să ne concentrăm pe prezentarea noțiunilor și fenomenelor într-o manieră care să stimuleze înțelegerea și nu memorarea mecanică. Ne propunem să facilităm accesul la conținut educațional de calitate mai ales elevilor cu venituri mai modeste care nu își pemit meditații particulare. Am urmărit să venim și în ajutorul profesorilor și părinților, mai ales a celor din mediul rural, prin oferirea posibilității de evaluare automată a performanței elevilor care sunt grupați în interiorul platformei sub formă de clase virtuale. Echipa noastră însumează experiențe diverse, de la Matematică și Informatică, la Fizică, Chimie și Medicină. Acest website a fost realizat în conformitate cu viziunea noastră despre cum credem că trebuie prezentată informația științifică ca să fie mai ușor înțeleasă. Sperăm să vă simțiti bine alături de noi și să invățați lucruri folositoare. Hai România!

Newsletter

Abonează-te la Newsletter pentru a fi la curent cu toate ofertele noastre.

Parteneri

EduApps partener Lectii Virtuale UiPath partener Lectii Virtuale CCD Galați partener Lectii Virtuale

2020 © Lecții-virtuale.ro Toate drepturile rezervate
Termeni    Despre    Contact    Confidenţialitate    Cariere