Va rugam dezactivati programul ad block pentru a vizualiza pagina!

Cumpara abonament!
Plateste cu PayPal

Legea Joule a energiei electrice. Puterea şi randamentul. Efectul chimic.

Partajeaza in Google Classroom

Partajeaza cu Google Classroom
Susține Lectii-Virtuale!

Teorie: Legea Joule a energiei electrice. Puterea și randamentul. Efectul chimic. Descarcă PDF

Legea Joule. Energia electrică.

Într-un circuit electric:

Energia electrică disipată pe consumator este descrisă de relația:

W subscript e x t end subscript equals U I capital delta t

iar energia electrică consumată în întreg circuitul de relația:

W equals E I capital delta t equals open parentheses R plus r close parentheses I squared capital delta t

În rezistoare toată energia se disipă sub formă de căldură, lucru descoperit de Joule și descris de relația ce îi poartă numele:

Q equals U I capital delta t equals R I squared capital delta t

Puterea electrică

Puterea electrică a unei porțiuni de circuit este dată de relația:

P subscript e x t end subscript equals U I equals R I squared

iar a întregului circuit:

P subscript t o t end subscript equals E I equals open parentheses R plus r close parentheses I squared

Randamentul electric

Randamentul este dat de raportul dintre puterea utilă și puterea consumată, adică dintre puterea dezvoltată de consumator și puterea întregului circuit:

eta equals P subscript u t i l ă end subscript over P subscript c o n s u m a t ă end subscript equals fraction numerator U I over denominator E I end fraction equals fraction numerator R over denominator R plus r end fraction

Un consumator dezvoltă o putere maximă atunci când rezistența lui este egală cu rezistența internă a sursei (R = r) situație în care puterea este:

P subscript m a x end subscript equals fraction numerator E squared over denominator 4 r end fraction

Pentru a mări randamentul liniei de transport a curentului electric se mărește tensiunea electrică în detrimentul scăderii intensității acestuia.

Efectul chimic

Există subsatanțe care, atunci când sunt dizolvate într-o soluție sau sunt topite, se descompun în cationi (ioni pozitivi) și anioni (ioni negativi). Aceste substanțe se numesc electroliți. Electroliții conduc curentul electric, purtătorii de sarcină fiind ionii, de aceea curentul electric prin electroliți se numește curent ionic.

Electroliza este fenomenul de descompunere și depunere la electrozi (catod și anod) a unor substanțe cu ajutorul curentului elctric ce trece printr-un electrolit.

Legea lui Faraday, a elctrolizei, afirmă că masa de substanță depusă la unul din elctrozi este proporțională cu cantitatea de sarcină electrică ce străbate electrolitul și este descrisă de relația:

begin mathsize 12px style m equals K I capital delta t comma space u n d e space K equals fraction numerator A over denominator F n end fraction
k space minus space e c h i v a l e n t u l space e l e c t r o c h i m i c semicolon
I space minus space i n t e n s i t a t e a space c u r e n t u l u i space p r i n space e l e c t r o l i t semicolon
capital delta t space minus space i n t e r v a l u l space d e space t i m p semicolon
A space minus space m a s a space a t o m i c ă space s a u space m o l e c u l a r ă space a space i o n u l u i semicolon
n space minus space v a l e n ț a space i o n u l u i semicolon
F equals 96400 space C divided by e c h i v a l e n t space g r a m space minus space c o n s tan t a space F a r a d a y end style

 

Cumpara abonament
Plătește cu PayPal

Ajutor
Feedback-ul d-voastră este important pentru noi. Dacă observați vreo neregulă vă rugăm să ne-o semnalați apăsând butonul Trimite Feedback de mai jos.

Despre Lecții-Virtuale.ro

Lecții-Virtuale este o platformă educațională care oferă suport în vederea pregătirii pentru Evaluare Națională și Bacalaureat la Matematică, Fizică și Chimie. Lecțiile noastre sunt alcătuite din filme și exerciții și probleme cu tot cu rezolvări. Platforma noastră este o soluție ideală pentru școala online. Pentru facilitarea activității profesorilor în cadrul ecosistemului GSuite de la Google am implementat butonul Google Classroom. Scopul nostru este să ne concentrăm pe prezentarea noțiunilor și fenomenelor într-o manieră care să stimuleze înțelegerea și nu memorarea mecanică. Ne propunem să facilităm accesul la conținut educațional de calitate mai ales elevilor cu venituri mai modeste care nu își pemit meditații particulare. Sperăm să vă simțiti bine alături de noi și să invățați lucruri folositoare. Hai România!

Newsletter

Abonează-te la Newsletter pentru a fi la curent cu toate ofertele noastre.

Parteneri

EduApps partener Lectii Virtuale UiPath partener Lectii Virtuale Scoala365 partener Lectii Virtuale CCD Galați partener Lectii Virtuale

2024 © Lecții-virtuale.ro Toate drepturile rezervate
Termeni   Despre   Contact   Confidenţialitate   Cariere Parteneri