Va rugam dezactivati programul ad block pentru a vizualiza pagina!

Cumpara abonament!
Plateste cu PayPal

Neutralizare

Partajeaza in Google Classroom

Partajeaza cu Google Classroom
Susține Lectii-Virtuale!

Scurtă definiție

Neutralizarea este procesul chimic prin care un acid reacționează cantitativ cu o bază iar soluția obținută este neutră, adică nu are nici caracter acid, nici caracter bazic; produșii de reacție sunt o sare și apă. 

Definiție Descarcă PDF


Neutralizarea
Neutralizarea este procesul chimic prin care un acid reacționează cantitativ cu o bază iar soluția obținută este neutră, adică nu are nici caracter acid, nici caracter bazic; produșii de reacție sunt o sare și apă.

O soluție se numește neutră dacă nu are nici caracter acid nici caracter bazic. De aceea, pentru neutralizarea unei soluții diluate de acid tare trebuie introdusă în soluție o bază tare pentru ca ionii OH- ai bazei să neutralizeze reacția acidă produsă de prezența ionilor H+ (adică H3O+) ai acidului din soluție. În mod similar, pentru a neutraliza o soluție diluată de bază tare trebuie introdus în soluție un acid tare. Ca exemplu, se consideră neutralizarea acidului clorhidric cu hidroxid de sodiu. Acidul clorhidric, cum și hidroxidul de sodiu sunt electroliți tari, deci, practic, complet disociați în soluție:

\small HCl+H_2O\rightarrow H_3O^++Cl^-
\small NaOH\rightarrow Na^++OH^-
 
După amestecarea soluțiilor, ionii OH- și H3O+ formează molecule de apă, extrem de puțin disociate în ioni, independent de natura acidului sau a bazei:

\small H_3O^++OH^-\rightleftharpoons H_2O+H_2O

Prin formarea moleculelor de apă dispar proprietățile acide, produse de prezența în exces a ionilor H3O+, și cele bazice, cauzate de prezența în exces a ionilor OH-, iar soluția capătă un caracter neutru, determinat de egalitatea în concentrație a ionilor H3O+ și OH-. Momentul când toți ionii H3O+ și OH- existenți în soluție se combină pentru a forma apă reprezintă momentul de neutralizare. 

Dovadă că reacția fundamentală, când se tratează o soluție diluată de acid tare cu o soluție diluată de bază tare, constă în formarea moleculelor de apă din ioni H3O+ și OH-, este că variația entalpiei, \small \Delta H, care însoțește neutralizarea unui acid tare cu o bază tare în soluție diluată, are o valoare constantă de 13,69 kcal, la 20oC, indiferent de acidul tare și baza tare care reacționează: 

\small \underbrace{Na^++OH^-}+\underbrace{H^++Cl^-}\: \: \rightarrow \: \: \underbrace{Na^++Cl^-}+H_2O; \: \: \: \Delta H=-13,69 \: \: kcal/mol
 
Prin urmare, căldura de neutralizare este, practic, independentă de natura acidului și a bazei existente în soluție diluată. 

Dacă se tratează, însă, un acid tare cu o bază slabă, pe lângă procesul de formare a moleculelor de apă, mai are loc și procesul de ionizare a electrolitului slab. Ca exemplu, când se amestecă o soluție de acid clorhidric cu o soluție de hidroxid de amoniu rezultă o soluție care, în primul moment, conține un număr mare de ioni H3O+ și Cl-:

\small HCl+H_2O\rightarrow H_3O^++Cl^-
 
și un număr mai mic de ioni [NH4]+ și OH-, precum și moleculele nedisociate de NH4OH, conform echilibrului:

\small NH_4OH\rightleftharpoons [NH_4]^++OH^-
 
Ionii H3O+ și OH- se combină formând moleculele de apă, practic nedisociate, ceea ce are drept urmare disociația unei alte cantități de molecule NH4OH, și așa mai departe. În modul acesta, aproape toate moleculele de NH4OH disociază. 

Deci, în reacția dintre un acid tare și o bază slabă, moleculele de apă se formează pe măsura desfășurării reacției. Deoarece ionii H3O+ proveniți de la acid reacționează cu ionii OH- proveniți de la bază, pentru ca echilibrul să se mențină, disociația bazei continuă cât timp se pot forma ioni OH-. Prin urmare, neutralizarea unei baze slabe cu un acid tare este reprezentată în întregime prin reacția: 

\small NH_4OH+H_3O^+\rightarrow NH_4^++2H_2O
 
Cum disociația bazei slabe este însoțită de o absorbție de căldură, variația entalpiei acestei reacții este mai mică decât la reacția de neutralizare între un acid tare și o bază tare:

\small HCl+ NH_4OH\rightarrow NH_4Cl+H_2O;\: \: \: \: \Delta H=-12,27\: \: kcal/mol

Similar, dacă se tratează un acid slab cu o bază tare, prin faptul că ionii OH- proveniți de la bază reacționează cu ionii H3O+ proveniți de la acid, pentru ca echilibrul să se mențină, disociația acidului continuă cât timp se pot forma ioni H3O+. De exemplu, neutralizarea acidului acetic cu o bază tare este reprezentată prin reacția:

\small CH_3COOH+OH^-\rightarrow CH_3COO^-+H_2O
 
Pentru că și disociația acidului slab este însoțită de o absorbție de căldură, variația entalpiei unei asemenea reacții este mai mică decât la reacția de neutralizare între un acid tare și o bază tare.

Prin urmare, efectul termic al reacției de neutralizare a unui acid tare cu o bază slabă sau a unui acid slab cu o bază tare depinde de natura combinațiilor. 

La neutralizarea acizilor slabi cu baze slabe se stabilesc echilibre care depind de tăria acidului și a bazei. 

Determinarea punctului la care se produce saturarea acizilor cu bazele, adică a punctului de echivalență, se face prin titrări; în acest scop se folosesc indicatori acido-bazici. 



 

Referințe

Edith Beral, Mihai Zapan: Chimie Anorganică, ediția a 3-a, Editura Tehnică, București, 1963

Navigare în lectii

Cumpara abonament
Plătește cu PayPal

Ajutor
Feedback-ul d-voastră este important pentru noi. Dacă observați vreo neregulă vă rugăm să ne-o semnalați apăsând butonul Trimite Feedback de mai jos.

Despre Lecții-Virtuale.ro

Lecții-Virtuale este o platformă educațională care oferă suport în vederea pregătirii pentru Evaluare Națională și Bacalaureat la Matematică, Fizică și Chimie. Lecțiile noastre sunt alcătuite din filme și exerciții și probleme cu tot cu rezolvări. Platforma noastră este o soluție ideală pentru școala online. Pentru facilitarea activității profesorilor în cadrul ecosistemului GSuite de la Google am implementat butonul Google Classroom. Scopul nostru este să ne concentrăm pe prezentarea noțiunilor și fenomenelor într-o manieră care să stimuleze înțelegerea și nu memorarea mecanică. Ne propunem să facilităm accesul la conținut educațional de calitate mai ales elevilor cu venituri mai modeste care nu își pemit meditații particulare. Sperăm să vă simțiti bine alături de noi și să invățați lucruri folositoare. Hai România!

Newsletter

Abonează-te la Newsletter pentru a fi la curent cu toate ofertele noastre.

Parteneri

EduApps partener Lectii Virtuale UiPath partener Lectii Virtuale Scoala365 partener Lectii Virtuale CCD Galați partener Lectii Virtuale

2024 © Lecții-virtuale.ro Toate drepturile rezervate
Termeni   Despre   Contact   Confidenţialitate   Cariere Parteneri