Va rugam dezactivati programul ad block pentru a vizualiza pagina!

Cumpara abonament!
Plateste cu PayPal

Proprietăţile chimice ale derivaților halogenați

Partajeaza in Google Classroom

Partajeaza cu Google Classroom
Susține Lectii-Virtuale!

Teorie: Proprietăţile chimice ale derivaților halogenați Descarcă PDF

 

Reacţiile de substituţie ale compuşilor halogenaţi sunt extrem de importante deoarece foarte mulţi reactanţi pot substitui halogenul din compuşii halogenaţi. Astfel, toate aceste reacţii reprezintă metode de obţinere pentru noi clase de compuşi organici cu funcţiuni.

Substanţele care au o pereche de electroni neparticipanţi pot substitui atomul de halogen din compuşii halogenaţi cu reactivitate normală sau mărită. În schimb, compuşii halogenaţi cu reactivitate scăzută nu dau reacţii de substituţie a halogenului decât foarte rar şi numai în condiţii speciale.

Reactivitatea legăturilor carbon – halogen creşte în această ordine:

C – F < C – Cl < C – Br < C – I, legătura C – F fiind practic inertă în reacţiile de substituţie.

Reacţia de hidroliză a derivaţilor halogenaţi este o reacţie de substituţie ce constă în scindarea unei legături covalente carbon – halogen în reacţia cu apa. Atunci când derivaţii halogenaţi cu reactivitate normală sau mărită sunt trataţi cu soluţii apoase de baze tari precum NaOH sau KOH, atomul de halogen este substituit şi, în funcţie de structura compusului halogenat, se pot obţine alcooli, aldehide, cetone sau acizi carboxilici.

  • Prin hidroliza derivaţilor monohalogenaţi se obţin alcooli;
  • Prin hidroliza derivaţilor dihalogenaţi geminali se obţin aldehide sau cetone;
  • Prin hidroliza derivaţilor trihalogenaţi geminali se obţin acizi carboxilici.

Reacţia cu cianurile alcaline este o reacţie de substituţie a derivaţilor halogenaţi prin care se pot forma nitrili. Derivaţii halogenaţi cu reactivitate normală sau mărită reacţionează uşor cu cianura de potasiu (KCN) sau cu cianura de sodiu (NaCN), formând nitrili. Prin această reacţie se formează o nouă legătură carbon – carbon, fiind astfel o metodă de mărire a catenei.

Reacţia de dehidrohalogenare sau reacţia de eliminare a hidracidului este o altă reacţie importantă a derivaţilor halogenaţi. Prin dehidrohalogenarea halogenurilor de alchil se obţin alchene. Derivaţii halogenaţi care au un atom de hidrogen la atomul de carbon vecin celui de care este legat halogenul, pot elimina hidracid. Eliminarea de hidracid are loc la temperaturi ridicate, în prezenţă de baze tari dizolvate în soluţii slab polare (precum alcoolii). În unele cazuri, prin eliminarea hidracidului din moleculă pot rezulta două alchene diferite. Atunci se va obţine majoritar alchena pentru care se respectă regula lui Zaiţev.

Regula lui Zaiţev: în reacţia de eliminare a hidracidului, halogenul preia atomul de hidrogen de la atomul de carbon vecin cel mai sărac în hidrogen, adică cel mai substituit.

 

Cumpara abonament
Plătește cu PayPal

Ajutor
Feedback-ul d-voastră este important pentru noi. Dacă observați vreo neregulă vă rugăm să ne-o semnalați apăsând butonul Trimite Feedback de mai jos.

Despre Lecții-Virtuale.ro

Lecții-Virtuale este o platformă educațională care oferă suport în vederea pregătirii pentru Evaluare Națională și Bacalaureat la Matematică, Fizică și Chimie. Lecțiile noastre sunt alcătuite din filme și exerciții și probleme cu tot cu rezolvări. Platforma noastră este o soluție ideală pentru școala online. Pentru facilitarea activității profesorilor în cadrul ecosistemului GSuite de la Google am implementat butonul Google Classroom. Scopul nostru este să ne concentrăm pe prezentarea noțiunilor și fenomenelor într-o manieră care să stimuleze înțelegerea și nu memorarea mecanică. Ne propunem să facilităm accesul la conținut educațional de calitate mai ales elevilor cu venituri mai modeste care nu își pemit meditații particulare. Sperăm să vă simțiti bine alături de noi și să invățați lucruri folositoare. Hai România!

Newsletter

Abonează-te la Newsletter pentru a fi la curent cu toate ofertele noastre.

Parteneri

EduApps partener Lectii Virtuale UiPath partener Lectii Virtuale Scoala365 partener Lectii Virtuale CCD Galați partener Lectii Virtuale

2024 © Lecții-virtuale.ro Toate drepturile rezervate
Termeni   Despre   Contact   Confidenţialitate   Cariere Parteneri