Va rugam dezactivati programul ad block pentru a vizualiza pagina!

Cumpara abonament!
Plateste cu PayPal

Semiconductori intrinseci. Semiconductori extrinseci P şi N.

Partajeaza in Google Classroom

Partajeaza cu Google Classroom
Susține Lectii-Virtuale!

Teorie: Semiconductori intrinseci. Semiconductori extrinseci. Descarcă PDF

Semiconductori intrinseci

Semiconductorii sunt solide cristaline compuse din elemente ale grupei a IV-a principală (Si sau Ge) ce au patru electroni de valență. Fiecare atom din cristal formează patru legături covalente având forma unui tetraedru regulat. 

Datorită fenomenului de agitație termică o parte din legăturile covalente se rup, rezultând un electron liber și o legătură cu un electron lipsă, numită gol, care se comportă ca o sarcină pozitivă. Astfel în funcție de temperatura semiconductorului în el vor exista un număr egal de purtători de sarcină  liberi negativi - electroni și purtători de sarcină liberi pozitivi - goluri. Electronii și golurile deplasându-se sub influența unei tensiuni electrice în sensuri opuse duc la apariția curentului electric în semiconductorii intrinseci.

Semiconductori extrinseci

Semiconductorii extrinseci sunt semiconductori impurificați cu atomi ai grupelor principale vecine grupei a IV-a. Avem două tipuri de semiconductori, semiconductori de tip n în care purtătorii majoritari sunt electronii și semiconductori de tip p în care purtătorii majoritari sunt golurile.

Semiconductorii de tip n sunt semiconductori impurificați cu atomi ai elementelor chimice din grupa a V-a principală (B, Al, Ga; etc.) care au cinci electroni de valență. Atomul de impuritate  este cuprins în structura cristalină a semiconductorului și participă cu patru electroni la formarea legăturilor covalente, iar al cincilea electron de valență rămâne liber. Deci semiconductorii de n au ca purtători majoritari de sarcină electrică liberi electronii în plus ai atomilor de impuritate.

Semiconductorii de tip p sunt semiconductori impurificați cu atomi ai elementelor din grupa a III-a principală (P, As, Bi, etc.) care au trei electroni de valență. Fiecare atom de impuritate participă la formarea legăturilor covalente doar cu cei trei electroni de valență. O legătură covalentă rămâne cu electron lipsă, comportându-se ca un gol. Deci semiconductorii de tip p au ca purtători majoritari de sarcină electrică liberi golurile create de atomii de impuritate.

impurificarea semiconductorilor scade rezistivitatea lor cu până la trei ordine de mărime. 

Cumpara abonament
Plătește cu PayPal

Ajutor
Feedback-ul d-voastră este important pentru noi. Dacă observați vreo neregulă vă rugăm să ne-o semnalați apăsând butonul Trimite Feedback de mai jos.

Despre Lecții-Virtuale.ro

Lecții-Virtuale este o platformă educațională care oferă suport în vederea pregătirii pentru Evaluare Națională și Bacalaureat la Matematică, Fizică și Chimie. Lecțiile noastre sunt alcătuite din filme și exerciții și probleme cu tot cu rezolvări. Platforma noastră este o soluție ideală pentru școala online. Pentru facilitarea activității profesorilor în cadrul ecosistemului GSuite de la Google am implementat butonul Google Classroom. Scopul nostru este să ne concentrăm pe prezentarea noțiunilor și fenomenelor într-o manieră care să stimuleze înțelegerea și nu memorarea mecanică. Ne propunem să facilităm accesul la conținut educațional de calitate mai ales elevilor cu venituri mai modeste care nu își pemit meditații particulare. Sperăm să vă simțiti bine alături de noi și să invățați lucruri folositoare. Hai România!

Newsletter

Abonează-te la Newsletter pentru a fi la curent cu toate ofertele noastre.

Parteneri

EduApps partener Lectii Virtuale UiPath partener Lectii Virtuale Scoala365 partener Lectii Virtuale CCD Galați partener Lectii Virtuale

2024 © Lecții-virtuale.ro Toate drepturile rezervate
Termeni   Despre   Contact   Confidenţialitate   Cariere Parteneri