Va rugam dezactivati programul ad block pentru a vizualiza pagina!

Cumpara abonament!
Plateste cu PayPal

Structura compuşilor organici – formule moleculare şi formule structurale

Partajeaza in Google Classroom

Partajeaza cu Google Classroom
Susține Lectii-Virtuale!

Teorie: Teorie - Structura compuşilor organici Descarcă PDF

 

Noţiunea de structură chimică se referă la natura atomilor dintr-o moleculă, la numărul lor şi la felul în care sunt legaţi în acea moleculă.

Analiza elementală este prima etapă în stabilirea structurii unui compus organic. Analiza elementală presupune două tipuri de analiză, şi anume analiză calitativă şi cantitativă. Se supun unor astfel de analize numai compuşii organici puri.

Analiza calitativă stabileşte speciile de atomi care compun substanţa analizată. Acest tip de analiză se poate face prin metoda arderii ce presupune analiza gazelor rezultate din arderea compusului organic prin reacţii chimice specifice.

Analiza cantitativă stabileşte numărul de atomi din fiecare specie, adică stabileşte compoziţia substanţei analizate. Prin acest tip de analiză se determină masa şi concentraţia în compus a fiecărui tip de atom prezent.

Formula procentuală a fiecărui element din compus indică masa fiecărui element din 100 g de substanţă analizată.

Formula brută arată natura atomilor şi raportul în care se găsesc în moleculă, exprimat prin numere întregi.

Formula moleculară indică felul atomilor din moleculă şi numărul exact al acestora. Formula moleculară este, de fapt, un multiplu întreg al formulei brute şi se poate determina din formula brută dacă se cunoaşte masa molară a substanţei de analizat.

Formula structurală precizează modul de legare al atomilor în moleculă. Formula structurală precizează următoarele trei aspecte ale structurii unei substanţe organice:

  • succesiunea sau aranjamentul atomilor în moleculă;
  • tipul legăturilor covalente dintre atomii de carbon;
  • orientarea atomilor în spaţiu.

Structura unui compus chimic poate fi redată cu ajutorul formulelor de proiecţie. Cel mai des, în scris, se utilizează formulele de proiecţie restrânse numite şi formule plane. Imaginea de mai jos redă formula de proiecţie şi formula de proiecţie restrânsă ale aceluiaşi compus.

Izomerii sunt compuşii organici care au aceeaşi formulă moleculară, deci conţin acelaşi tip şi acelaşi număr de atomi, însă aceşti atomi nu sunt legaţi în acelaşi fel, izomerii având astfel structuri diferite.

Izomerii se clasifică în două mari categorii: izomeri de constituţie şi izomeri sterici.

Izomerii de constituţie diferă prin modul de legare al atomilor, iar proprietăţile fizice şi chimice ale acestor izomeri sunt foarte diferite. Exemple sunt izomerii de catenă, izomerii de poziţie, şi izomerii de funcţiune.

Izomerii sterici au un aranjament spaţial diferit al unor atomi sau al unor grupe de atomi, iar proprietăţile fizice şi chimice ale acestor izomeri diferă mai puţin. În categoria izomerilor sterici intră izomerii optici şi izomerii geometrici. 

Cumpara abonament
Plătește cu PayPal

Ajutor
Feedback-ul d-voastră este important pentru noi. Dacă observați vreo neregulă vă rugăm să ne-o semnalați apăsând butonul Trimite Feedback de mai jos.

Despre Lecții-Virtuale.ro

Lecții-Virtuale este o platformă educațională care oferă suport în vederea pregătirii pentru Evaluare Națională și Bacalaureat la Matematică, Fizică și Chimie. Lecțiile noastre sunt alcătuite din filme și exerciții și probleme cu tot cu rezolvări. Platforma noastră este o soluție ideală pentru școala online. Pentru facilitarea activității profesorilor în cadrul ecosistemului GSuite de la Google am implementat butonul Google Classroom. Scopul nostru este să ne concentrăm pe prezentarea noțiunilor și fenomenelor într-o manieră care să stimuleze înțelegerea și nu memorarea mecanică. Ne propunem să facilităm accesul la conținut educațional de calitate mai ales elevilor cu venituri mai modeste care nu își pemit meditații particulare. Sperăm să vă simțiti bine alături de noi și să invățați lucruri folositoare. Hai România!

Newsletter

Abonează-te la Newsletter pentru a fi la curent cu toate ofertele noastre.

Parteneri

EduApps partener Lectii Virtuale UiPath partener Lectii Virtuale Scoala365 partener Lectii Virtuale CCD Galați partener Lectii Virtuale

2024 © Lecții-virtuale.ro Toate drepturile rezervate
Termeni   Despre   Contact   Confidenţialitate   Cariere Parteneri