Va rugam dezactivati programul ad block pentru a vizualiza pagina!

Cumpara abonament!
Plateste cu PayPal

Transformări de stări de agregare. Vaporizarea, fierberea. Căldură latentă.

Partajeaza in Google Classroom

Partajeaza cu Google Classroom
Susține Lectii-Virtuale!

Teorie: Transformări de stari de agregare. Căldura latentă. Vaporizarea, fierberea. Descarcă PDF

Transformări de stări de agregare

În natură sunt cunoscute patru stări de agregare: solidă, lichidă, gazoasă și plasma.

Faza unui sistem este regiunea sistemului aflată într-o anumită stare de agregare și separată de restul regiunilor prin suprafețe clar delimitate.

Înțelegem prin echilibru de fază starea în care două sau mai multe faze ale unui sistem se află în contact dar masele fazelor sunt constante în timp.

Transformarea de stare de agregare este procesul în urma căruia un sistem sau o porțiune a unui sistem trece dintr-o stare de agregare în altă stare de agregare.

Transformarea de stare de agregare se produce cu schimb de căldură. Transformarea de stare de agregarea se produce la temperatură constantă.

Căldură latentă

Căldura latentă specifică este egală cu cantitatea de căldură necesară unității de masă dintr-o substanță pentru a trece dintr-o stare de agregare în alta. Vom avea astfel căldură latentă de topire, fierbere și sublimare sau desublimare, condensare și solidificare.

lambda equals Q over m

Vaporizarea

Vaporizarea este fenomenul de trecere a unei substanțe din stare lichidă în stare de vapori. Viteza de vaporizare poate fi descrisă empiric cu relația:

v equals fraction numerator K S open parentheses p subscript m minus p close parentheses over denominator p subscript 0 end fraction

unde;

begin mathsize 12px style K space minus space c o n s tan t ă space c e space d e p i n d e space d e space t e m p e r a t u r ă space ș i space v i t e z a space a t m o s f e r e i space e x t e r i o a r e space l i c h i d u l u i semicolon
S space minus space a r i a space s u p r a f a ț e i space l i b e r e space a space l i c h i d u l u i semicolon
p subscript m minus space p r e s i u n e a space m a x i m ă space a space v a p o r i l o r space l a space t e m p e r a t u r a space d a t ă space s a u space p r e s i u n e a space v a p o r i l o r space s a t u r a n ț i semicolon
p minus space p r e s i u n e a space v a p o r i l o r space î n space a t m o s f e r ă semicolon
p subscript 0 minus space p r e s i u n e a space a t m o s f e r i c ă. end style

Presiunea vaporilor saturanți este o caracteristică a fiecărei substanțe și este dependentă numai de temperatură. Odată atinsă presiunea vaporilor saturanți faza de vapori intră în echilibru de fază cu faza lichidă.

Există trei tipuri de vaporizare.

Vaporizarea în vid care este instantanee.

Vaporizarea in atmosfera limitată care se produce lent până la atingerea presiunii vaporilor saturanți.

Evaporarea sau vaporizarea în atmosfera liberă.

Fierberea și condensarea

Fierberea este procesul de vaporizare în toată masa lichidului.

Fierberea se produce la temperatură constantă numită temperatură de fierbere. Temperatura de fierbere este o caracteristică a substanței și depinde doar de presiunea atmosferei exterioare lichidului.

Fierberea începe în momentul în care presiunea vaporilor saturanți ai lichidului devine egală cu presiunea atmosferei exterioare lichidului.

Fierberea se produce cu absorbție de căldură și este caracterizată de căldura latentă specifică de fierbere.

Procesul invers fierberii este condensarea, adică trecerea unei substanțe din starea de vapori în starea lichidă. Procesul se produce cu emisie de căldură.

Căldura latentă specifică de condensare este egală cu cea de fierbere.

Cumpara abonament
Plătește cu PayPal

Ajutor
Feedback-ul d-voastră este important pentru noi. Dacă observați vreo neregulă vă rugăm să ne-o semnalați apăsând butonul Trimite Feedback de mai jos.

Despre Lecții-Virtuale.ro

Lecții-Virtuale este o platformă educațională care oferă suport în vederea pregătirii pentru Evaluare Națională și Bacalaureat la Matematică, Fizică și Chimie. Lecțiile noastre sunt alcătuite din filme și exerciții și probleme cu tot cu rezolvări. Platforma noastră este o soluție ideală pentru școala online. Pentru facilitarea activității profesorilor în cadrul ecosistemului GSuite de la Google am implementat butonul Google Classroom. Scopul nostru este să ne concentrăm pe prezentarea noțiunilor și fenomenelor într-o manieră care să stimuleze înțelegerea și nu memorarea mecanică. Ne propunem să facilităm accesul la conținut educațional de calitate mai ales elevilor cu venituri mai modeste care nu își pemit meditații particulare. Sperăm să vă simțiti bine alături de noi și să invățați lucruri folositoare. Hai România!

Newsletter

Abonează-te la Newsletter pentru a fi la curent cu toate ofertele noastre.

Parteneri

EduApps partener Lectii Virtuale UiPath partener Lectii Virtuale Scoala365 partener Lectii Virtuale CCD Galați partener Lectii Virtuale

2024 © Lecții-virtuale.ro Toate drepturile rezervate
Termeni   Despre   Contact   Confidenţialitate   Cariere Parteneri