Va rugam dezactivati programul ad block pentru a vizualiza pagina!

Cumpara abonament!
Plătește cu PayPal

Izotermele Andrews. Topirea. Diagrama de fază. Punctul triplu.

Partajeaza in Google Classroom

Partajeaza cu Google Classroom
Susține Lectii-Virtuale!
Pentru a putea vizualiza un video va rugam sa va logati aici! Daca nu aveti cont va puteti inregistra apasand aici.
4 voturi 214 vizionari
Puncte: 10

Izotermele Andrews. Topirea. Diagrama de fază. Punctul triplu.Ascunde teorie X

Izotermele lui Andrews

Andrews a lichefiat pentru prima dată un gaz (dioxidul de carbon). Trecerea unei substanțe din stare gazoasă în stare lichidă se numește lichefiere. Lichefierea unui gaz este descrisă de izotermele lui Andrews.

Reprezentarea in aceeași diagramă p - V a dependenței volumului unei substanțe de presiune la diferite temperaturi ne permite să identificăm domeniile de tempratură și presiune la care o substanță se află în stare lichidă, în stare de vapori și în stare gazoasă.

Lichefierea unui gaz este posibilă doar dacă temperatura gazului este mai mică decât o temperatură critică și presiunea este mai mare decăt o presiune critică. Pe diagramă punctul caracterizat de temperatura critică și presiunea critică se numește punct critic. în acest punct substanța trece brusc din stare de vapori în stare lichidă.

La temperaturi mai mici decât temperatura critică substanța trece în stare lichidă la o anumită presiune, pe timpul transformării de fază presiunea rămânând constantă. La temperaturimai mari decât temperatura critică substanța are comportament cu atât mai apropiat de gazul ideal cu cât temperatura este mai ridicată.

Lichefierea gazelor poate fi explicată doar dacă se iau în considerare interacțiile intermoleculare și volumele moleculelor. Compertamentul gazului real este destul de bine descris de ecuația van der Waals:

open parentheses p plus a over V subscript mu squared close parentheses open parentheses V subscript mu minus b close parentheses equals R T

unde:

begin mathsize 12px style a space minus space i n t e r e a c ț i a space i n t e r m o l e c u l a r ă semicolon
V subscript mu equals V over nu space minus space v o l u m u l space m o l a r semicolon
b space minus space c o v o l u m u l space m o l e c u l a r. end style

Topirea și solidificarea

Trecerea unei substanțe din stare solidă în stare lichidă se numește topire. Temperatura de topire depinde numai de presiunea externă substanței. Dacă volumul substanței crește la topire, atunci temperatura de topire crește odată cu presiunea. Dacă volumul substanței scade la topire atunci temperatura de topire scade odată cu creșterea presiunii. Topirea are loc cu absorbție de căldură. Pe durata topirii temperatura amestecului solid lichid rămâne constantă.

Solidifcarea este procesul invers topirii și se produce cu cedare de căldură.

Căldura latentă specifică de topire este egală cu căldura latentă specifică de solidificare.

lambda subscript t equals lambda subscript s

Sublimarea și desublimarea

Trecerea unei substanțe din stare solidă în stare de vapori se numește sublimare. Sublimarea se produce cu absorbție de căldură.

Trecerea unei substanțe din stare de vapori în stare solidă se numește desublimare. Desublimarea se produce cu cedare de căldură.

Punctul triplu al substanței

Dacă reprezentăm în aceeași diagramă de fază toate transformările de stare de agregare ale unei substanțe constatăm că există cel puțin un punct caracterizat de o temperatură și o presiune la care cele trei faze se află în echilibru. La apă punctul triplu se găsește la 0°C și presiunea atmosferică normală.

Pentru substanțe a căror volum scade la topire diagrama de fază p - T are forma:

Diagrama este caracterizată de temperatura și presiunea caracteristice punctului triplu și de temperatura și presiunea critică peste care substanța se află doar în stare gazoasă.

Pe fiecare curbă două stări de agregare se află în echilibru de fază.

Diagrama caracteristică substanțelor a căror volum crește la topire are forma:

Cumpara abonament
Plătește cu PayPal

Ajutor
Feedback-ul d-voastră este important pentru noi. Dacă observați vreo neregulă vă rugăm să ne-o semnalați apăsând butonul Trimite Feedback de mai jos.

Despre Lecții-Virtuale.ro

Lecții-Virtuale este o platformă educațională care oferă lecții online sub formă de filme și teste. Testele conțin execiții și probleme rezolvate complet. În prezent acoperim materiile Matematică, Fizică și Chimie. Scopul nostru este să ne concentrăm pe prezentarea noțiunilor și fenomenelor într-o manieră care să stimuleze înțelegerea și nu memorarea mecanică. Ne propunem să facilităm accesul la conținut educațional de calitate mai ales elevilor cu venituri mai modeste care nu își pemit meditații particulare. Am urmărit să venim și în ajutorul profesorilor și părinților, mai ales a celor din mediul rural, prin oferirea posibilității de evaluare automată a performanței elevilor care sunt grupați în interiorul platformei sub formă de clase virtuale. Echipa noastră însumează experiențe diverse, de la Matematică și Informatică, la Fizică, Chimie și Medicină. Acest website a fost realizat în conformitate cu viziunea noastră despre cum credem că trebuie prezentată informația științifică ca să fie mai ușor înțeleasă. Sperăm să vă simțiti bine alături de noi și să invățați lucruri folositoare. Hai România!

Newsletter

Abonează-te la Newsletter pentru a fi la curent cu toate ofertele noastre.

Parteneri

EduApps partener Lectii Virtuale UiPath partener Lectii Virtuale CCD Galați partener Lectii Virtuale

2020 © Lecții-virtuale.ro Toate drepturile rezervate
Termeni    Despre    Contact    Confidenţialitate    Cariere