Va rugam dezactivati programul ad block pentru a vizualiza pagina!

Cumpara abonament!
Plateste cu PayPal

Grupa 3 (III B)

Partajeaza in Google Classroom

Partajeaza cu Google Classroom
Susține Lectii-Virtuale!

Scurtă definiție

Grupa a III-a secundară (grupa 3 sau III B) a tabelului periodic cuprinde elementele rare scandiu, Sc, ytriu, Y, și lantan, La, precum și elementul radioactiv actiniu, Ac.

Definiție Descarcă PDF

 
Grupa a III-a secundară (grupa 3 sau III B) a sistemului periodic cuprinde elementele rare scandiu, Sc, ytriu, Y, și lantan, La, precum și elementul radioactiv actiniu, Ac. 
 
Elementul scandiu este identic cu elementul eka-bor prevăzut de Mendeleev în tabelul periodic:
 
Proprietățile eka-borului (prevăzute) scandiului (determinate)
Masa atomică circa 44 44,96
Densitatea circa 3 3,1
Oxidul (formulă) Ek2O3 Sc2O3
Oxidul, carbonatul (solubilități) insolubil în apă și alcalii insolubil în apă și alcalii
 
După lantan mai urmează în tabelul periodic cele 14 elemente foarte asemănătoare lui ca proprietăți, și anume lantanidele
 
Elementele din grupa a III-a secundară sunt primele în tabelul periodic la care electronul distincitv ocupă nivelul d din stratul penultim (cu număr cuantic principal n-1):
structura electronică a metalelor din grupa 3
adică sunt elemente de tranziție. 
 
Ca și borul sau aluminiul, elementele grupei a III-a secundare au număr de oxidare trei, atomii lor având trei electroni mai mult decât atomii gazului rar premergător în tabel. 
 
Deși cei trei electroni de valență la atomii elementelor grupei principale sunt repartizați toți pe ultimul strat electronic (ns2np1), iar la atomii elementelor grupei secundare ei sunt repartizați doi pe ultimul strat și unul pe penultimul strat (n-1)d1ns2, electronul de pe nivelul d din atomii elementelor grupei secundare poate fi cedat relativ la fel de ușor ca și electronul de pe nivelul p din atomul de aluminiu. (De exemplu, energia de ionizare pentru cei trei electroni este la aluminiu de 1221,6 kcal/atom-g, iar la scandiu de 1021 kcal/atom-g).
 
După cedarea celor trei electroni, ionii elementelor din grupa a III-a secundară se aseamănă cu cei ai metalelor alcalino-pământoase, având doar sarcina nucleară mai mare cu o unitate.
 
Scandiul, ytriul și lantanul se găsesc în zăcăminte împreună cu alte lantanide (în peninsula Scandinaviei, în Urali, Brazilia, SUA, etc). 
 
Se cunoaște mineralul thorveiti, un silicat de scandiu și ytriu, 2SiO2·Y2O3·Sc2O3, care conține 37% Sc2O3
 
Obținerea scandiului, ytriului și lantanului este anevoioasă; de obicei ele se prepară prin electroliza topiturilor de cloruri. Pentru scopuri tehnice se prepară un metal mixt de lantan, care conține și lantanide. 
 
Proprietățile fizice ale elementelor din grupa a III-a secundară sunt ilustrate în tabelul de mai jos:
 
Caracteristicile elementelor din grupa a III-a secundară a tabelului periodic
Caracteristici Scandiu
Sc
Ytriu
Y
Lantan
La
Actiniu
Ac
Numărul atomic 21 39 57 89
Configurația electronică exterioară 3d14s2 4d15s2 5d16s2 6d17s2
Masa atomică 44,956 88,905 138,91 [227]
Densitatea (s), g/cm3 3,0 4,47 6,17 -
Punctul de topire, °C 1539 1409 920 1050
Punctul de fierbere, °C 2730 2927 3470 -
Potențialul de ionizare, eV 6,56 6,60 5,61 -
Electronegativitatea (Pauling) 1,3 1,2 1,1 1,1
Raza de covalență, Å 1,44 1,62 1,69 -
Raza ionică (pt. X3+), Å 0,81 0,93 1,15 1,18
 
Scandiul, ytriul și lantanul ca și actiniul, formează de preferință combinații ionice; caracterul pozitiv al metalelor se accentuează odată cu creșterea numărului atomic al elementului. Numai în puține cazuri aceste elemente formează și combinații covalente (de exemplu unele combinații cu radicali organici). 
 
Cu excepția valenței, elementele grupei 3, în comportarea lor chimică, sunt asemănătoare elementelor grupei a II-a principale (mai mult chiar decât celor din grupa a III-a principală), cărora le urmează direct ca număr atomic. Această asemănare se accentuează de la scandiu la lantan.
 
Combinațiile scandiului, ytriului și lantanului sunt de tipul MIIIX3
 
Oxizii, de tipul M2IIIO3 sunt pulberi albe care se obțin prin calcinarea hidroxizilor, carbonaților sau oxalaților. Spre deosebire de oxizii elementelor din grupa a III-a principală, care au caracter amfoter, oxizii elementelor din grupa a III-a secundară au caracter bazic; ei se combină cu apa formând hidroxizii respectivi, MIII(OH)3, reacție foarte energică, mai ales în cazul lantanului. 
 
Oxizii scandiului, ytriului și lantanului, precum și oxizii lantanidelor, sunt cunoscuți sub numele de pământuri rare, deoarece se găsesc în puțin locuri în natură și întotdeauna mai mulți împreună. Excepție face scandiul care se găsește singur în minerale. 
 
Hidroxizii scandiului, ytriului și lantanului se obțin ca precipitate albe gelatinoase, când se tratează soluția unei sări a metalului cu un hidroxid alcalin. Spre deosebire de hidroxidul de aluminiu, sunt insolubili în hidroxizi alcalini și, deși sunt puțin solubili în apă, au caracter net bazic. 
 
Dintre sărurile de sodiu, ytriu și lantan sunt solubile: clorurile, azotații și acetații, iar insolubile: fluorurile, carbonații, fosfații și oxalații. Sulfatul de scandiu este solubil, cel de ytriu mai puțin, pe când sulfatul de lantan este insolubil. Soluțiile apoase conțin ionii Sc3+, Y3+, La3+, ioni care sunt incolori. Multe săruri formează combinații complexe sau săruri duble cu săruri de metale alcaline. 
 
Dintre metalele din grupa a III-a secundară mai important este lantanul. Actiniul, datorită caracterului său radioactiv, ocupă un loc aparte în grupă. 

Referințe

Edith Beral, Mihai Zapan: Chimie Anorganică, ediția a 3-a, Editura Tehnică, București, 1963

Navigare în lectii

Cumpara abonament
Plătește cu PayPal

Ajutor
Feedback-ul d-voastră este important pentru noi. Dacă observați vreo neregulă vă rugăm să ne-o semnalați apăsând butonul Trimite Feedback de mai jos.

Despre Lecții-Virtuale.ro

Lecții-Virtuale este o platformă educațională care oferă suport în vederea pregătirii pentru Evaluare Națională și Bacalaureat la Matematică, Fizică și Chimie. Lecțiile noastre sunt alcătuite din filme și exerciții și probleme cu tot cu rezolvări. Platforma noastră este o soluție ideală pentru școala online. Pentru facilitarea activității profesorilor în cadrul ecosistemului GSuite de la Google am implementat butonul Google Classroom. Scopul nostru este să ne concentrăm pe prezentarea noțiunilor și fenomenelor într-o manieră care să stimuleze înțelegerea și nu memorarea mecanică. Ne propunem să facilităm accesul la conținut educațional de calitate mai ales elevilor cu venituri mai modeste care nu își pemit meditații particulare. Sperăm să vă simțiti bine alături de noi și să invățați lucruri folositoare. Hai România!

Newsletter

Abonează-te la Newsletter pentru a fi la curent cu toate ofertele noastre.

Parteneri

EduApps partener Lectii Virtuale UiPath partener Lectii Virtuale Scoala365 partener Lectii Virtuale CCD Galați partener Lectii Virtuale

2024 © Lecții-virtuale.ro Toate drepturile rezervate
Termeni   Despre   Contact   Confidenţialitate   Cariere Parteneri