Va rugam dezactivati programul ad block pentru a vizualiza pagina!

Cumpara abonament!
Plateste cu PayPal

Teoria acido-bazică Lewis

Partajeaza in Google Classroom

Partajeaza cu Google Classroom
Susține Lectii-Virtuale!

Scurtă definiție

G. N. Lewis a definit acizii și bazele într-un sens și mai larg decât teoria protolitică: o bază este o substanță capabilă să furnizeze o pereche de electroni pentru o legătură, iar un acid este o substanță care poate accepta o pereche de electroni. 

Definiție Descarcă PDF

Teoria acido-bazică Lewis

Conform teoriei protolitice amoniacul este o bază, deci acceptă un proton de la un acid. Atunci când încercăm să înțelegem ce anume face ca amoniacul, NH3, să fie o bază, observăm că asta se întâmplă deoarece atomul de azot are o pereche de electroni neparticipanți(*) de care protonul se poate atașa. Pe de altă parte, avem ionul de hidrogen, H+, care caută un centru de sarcină negativă care-l face să părăsească un acid, precum acidul clorhidric, HCl, pentru a se atașa de molecula de amoniu. Cu alte cuvinte, prezența unei perechi de electroni neparticipanți în norul electronic al bazei este ceea ce determină transferul protonului:

HCl+:NH_3\rightarrow NH_4^+Cl^-

(*)O pereche de electroni, numită de cele mai multe ori pereche de electroni neparticipanți, sau pereche Lewis, este formată din doi electroni care se găsesc în același orbital molecular, și prezintă spini opuși. Conceptul a fost introdus chiar de Gilbert N. Lewis în 1916. 

Într-un sens mai larg decât J. N Brønsted și T. M. Lowry, Gilbert. N. Lewis a definit drept bază o substanță capabilă să furnizeze o pereche de electroni pentru o legătură, iar ca acid, o substanță care poate accepta o pereche de electroni. 

Prin urmare, reacția fundamentală între acizi și baze corespunde la formarea unei legături coordinative, bazele având rol de donor, iar acizii, rol de acceptor. De exemplu, după concepția lui Lewis, la formarea ionului de hidroniu, H3O+
 
\small H^++H:\ddot{\underset{\cdot \cdot }{O}}:H\rightarrow \left [ H :\underset{\ddot{H}}{\ddot{O}}:H \right ]^+
ionul H+ este acidul, iar H2O este baza, după cum la formarea ionului complex hexaaquocrom, [Cr(OH2)6]3+, ionul Cr3+ este acidul, iar H2O este baza:

\small Cr^3^++6H_2O\rightarrow [Cr(:OH_2)_6]^3^+

Teoria acido-bazică Lewis oferă unul dintre cele mai importante instrumente create vreodată pentru sistematizarea unui număr enorm de reacții chimice. Deoarece comportamentul unei substanțe drept acid sau bază nu are nimic de-a face cu transferul de protoni, multe alte tipuri de reacții pot fi considerate reacții acido bazice. De exemplu, în reacția dintre clorura de bor, BCl3, și amoniac, molecula BCl3, se atașează de perechea de electroni neparticipanți de pe molecula de amoniac pentru a forma o legătură covalentă coordinativă:

BCl_3+:NH_3\rightarrow H_3N:BCl_3

Astfel, conform teoriei Lewis, această reacție este o reacție acido-bazică. Produsul unei astfel de reacții este rezultat din adiția a două molecule complete; în consecință, produsul acestei reacții este adesea numit aduct acido-bazic sau complex acido-bazic. Clorura de bor acceptă o pereche de electroni neparticipanți, deci este un acid Lewis. Amoniacul donează o pereche de electroni neparticipanți, deci este o bază Lewis. Conform acestor definiții este posibil să prezicem ce tipuri de specii chimice se vor comporta ca acizi și ca baze Lewis. 

Următoarele tipuri de specii chimice sunt acizi Lewis:
  • atomi, ioni sau molecule care au mai puțin de 8 electroni pe stratul de valență al atomului principal (au un octet incomplet); de exemplu BCl3 - triclorura de bor, AlCl3 - clorura de aluminiu, BF3 - trifluorura de bor; 
  • majoritatea cationilor (ioni pozitivi), din moment ce pot accepta electroni; de exemplu Cu2+, Fe3+, Fe2+, etc;
  • molecule în care atomul central poate accepta perechi de electroni chiar dacă are deja un octet în stratul de valență (octet extins); de exemplu SiBr4 - tetrabromură de siliciu, SiF4 - tetrafluorură de siliciu, SbCl3 - triclorură de antimoniu, PCl5 - pentaclorură de fosfor, SF4 - tetrafluorură de sulf;
  • molecule care au legături multiple între doi atomi de electronegativități diferite, de exemplu dioxidul de sulf, SO2, sau dioxidul de carbon, CO2
Următoarele tipuri de specii chimice sunt baze Lewis:
  • anionii (ionii negativi) care au o pereche de electroni neparticipanți; de exemplu H- - anionul de hidrogen, OH- - ionul hidroxid, F- - ionul fluorură, PO43- - ionul fosfat;
  • molecule neutre care au o pereche de electroni neparticipanți; de exemplu NH3 - amoniacul, H2O - apa, PH3 - fosfina, speciile de tipul R3N, ROH, unde R reprezintă un radical acid (vezi Radicali Acizi). 










 

Preambul

Preambul

Referințe

1. James E. House: Inorganic Chemistry, Academic Press, Elsevier, 2008, ISBN 9780123567864
2. Edith Beral, Mihai Zapan: Chimie Anorganică, ediția a 3-a, Editura Tehnică, București, 1963
Cumpara abonament
Plătește cu PayPal

Ajutor
Feedback-ul d-voastră este important pentru noi. Dacă observați vreo neregulă vă rugăm să ne-o semnalați apăsând butonul Trimite Feedback de mai jos.

Despre Lecții-Virtuale.ro

Lecții-Virtuale este o platformă educațională care oferă suport în vederea pregătirii pentru Evaluare Națională și Bacalaureat la Matematică, Fizică și Chimie. Lecțiile noastre sunt alcătuite din filme și exerciții și probleme cu tot cu rezolvări. Platforma noastră este o soluție ideală pentru școala online. Pentru facilitarea activității profesorilor în cadrul ecosistemului GSuite de la Google am implementat butonul Google Classroom. Scopul nostru este să ne concentrăm pe prezentarea noțiunilor și fenomenelor într-o manieră care să stimuleze înțelegerea și nu memorarea mecanică. Ne propunem să facilităm accesul la conținut educațional de calitate mai ales elevilor cu venituri mai modeste care nu își pemit meditații particulare. Sperăm să vă simțiti bine alături de noi și să invățați lucruri folositoare. Hai România!

Newsletter

Abonează-te la Newsletter pentru a fi la curent cu toate ofertele noastre.

Parteneri

EduApps partener Lectii Virtuale UiPath partener Lectii Virtuale Scoala365 partener Lectii Virtuale CCD Galați partener Lectii Virtuale

2024 © Lecții-virtuale.ro Toate drepturile rezervate
Termeni   Despre   Contact   Confidenţialitate   Cariere Parteneri