Va rugam dezactivati programul ad block pentru a vizualiza pagina!

Cumpara abonament!
Plateste cu PayPal

Entropia şi semnificaţia ei. Principiul II al termodinamicii.

Partajeaza in Google Classroom

Partajeaza cu Google Classroom
Susține Lectii-Virtuale!

Teorie: Entropia și semnificația ei. Principiul II al termodinamicii Descarcă PDF

Entropia

Pornind de la teorema Carnot scrisă pentru un o mașină termică ideală:

eta subscript i d e a l end subscript less or equal than eta subscript C a r n o t end subscript comma space a d i c ă
1 minus fraction numerator negative Q subscript c e d a t end subscript over denominator Q subscript p r i m i t end subscript end fraction less or equal than 1 minus T subscript r e c e end subscript over T subscript c a l d end subscript

putem demonstra că:

Q subscript p r i m i t end subscript over T subscript c a l d end subscript plus Q subscript c e d a t end subscript over T subscript r e c e end subscript less or equal than 0

Calusius a generalizat demonstrația definind variația entropiei S, astfel:

capital delta S equals sum for i of Q subscript i over T subscript i

Astfel pentru un proces ciclic variația entropiei este negativă, adică entropia sistemului scade.

Entropia descrie gradul de dezordine al unui sistem termodinamic.

Principiul al II-lea al termodinamicii

Pentru procesele necilcice ireversibile variația entropiei este pozitivă, iar pentru procesele neciclice reversibile este nulă. Astfel principiul al II-lea al termodinamicii se poate scrie:

T capital delta S greater or equal than capital delta U plus L

Evoluția unui sistem între două stări de echilibru se desfășoară întotdeauna în sensul creșterii entropiei ansamblului format din sistem și mediul exterior.

Nu este posibil un proces ciclic reversibil în cursul căruia să fie transformaă integral în lucru mecanic căldura primită de la o singură sursă de căldură. Nu se poate construi un pepetuum mobilie de speța a II-a. (formularea lu Thomson, Lord Kelvin)

Căldura nu trece de la sine de la un corp cu o temperatură dată la unul cu o temperatură mai ridicată. (formularea lui Clausius)

 

Cumpara abonament
Plătește cu PayPal

Ajutor
Feedback-ul d-voastră este important pentru noi. Dacă observați vreo neregulă vă rugăm să ne-o semnalați apăsând butonul Trimite Feedback de mai jos.

Despre Lecții-Virtuale.ro

Lecții-Virtuale este o platformă educațională care oferă suport în vederea pregătirii pentru Evaluare Națională și Bacalaureat la Matematică, Fizică și Chimie. Lecțiile noastre sunt alcătuite din filme și exerciții și probleme cu tot cu rezolvări. Platforma noastră este o soluție ideală pentru școala online. Pentru facilitarea activității profesorilor în cadrul ecosistemului GSuite de la Google am implementat butonul Google Classroom. Scopul nostru este să ne concentrăm pe prezentarea noțiunilor și fenomenelor într-o manieră care să stimuleze înțelegerea și nu memorarea mecanică. Ne propunem să facilităm accesul la conținut educațional de calitate mai ales elevilor cu venituri mai modeste care nu își pemit meditații particulare. Sperăm să vă simțiti bine alături de noi și să invățați lucruri folositoare. Hai România!

Newsletter

Abonează-te la Newsletter pentru a fi la curent cu toate ofertele noastre.

Parteneri

EduApps partener Lectii Virtuale UiPath partener Lectii Virtuale Scoala365 partener Lectii Virtuale CCD Galați partener Lectii Virtuale

2024 © Lecții-virtuale.ro Toate drepturile rezervate
Termeni   Despre   Contact   Confidenţialitate   Cariere Parteneri