Va rugam dezactivati programul ad block pentru a vizualiza pagina!

Cumpara abonament!
Plateste cu PayPal

Legea echilibrului de rotaţie. Stabilitatea echilibrului.

Partajeaza in Google Classroom

Partajeaza cu Google Classroom
Susține Lectii-Virtuale!

Teorie: Echilibrul mecanic al corpurilor Descarcă PDF

Un corp solid rigid poate efectua atât mișcare de translație cât și mișcare de rotație.

Spunem despre un corp că este în echilibru de translație dacă este în stare de repaus sau în stare de mișcare rectilinie uniformă.

Spunem despre un corp că este în echilibru de rotație dacă este în stare de repaus sau în stare de mișcare circulară uniformă.

Condiția necesară și suficientă pentru ca un corp să fie în echilibru de translație este ca suma vectorială a forțelor ce acționează asupra lui să fie nulă.

stack sum stack F subscript k with rightwards harpoon with barb upwards on top with k below equals 0

Condiția necesară și suficientă pentru ca un corp să fie în echilibru de rotație este ca suma vectorială a momentelor forțelor ce acționează asupra corpului în raport cu aceeași axă să fie nulă.

stack sum stack M subscript k with rightwards harpoon with barb upwards on top with k below equals 0

sau dacă considerăm arbitrar un sens de rotație în jurul axe pozitiv și unul negativ atunci putem reformula condiția pentru echilibrul de rotație. Un corp se află în echilibru de rotație dacă suma algebrică a momentelor forțelor în raport cu aceeași axă este nulă.

sum for k of M subscript k equals sum for k of F subscript k times d subscript k equals 0

Echilibrul poate fi stabil sau instabil.

Un corp se află în echilibru stabil dacă odată cu încetarea acțiunii forțelor asupra corpului echilibrul nu se schimbă. Ex: un corp aflat în punctul cel mai de jos al unei suprafete.

Un corp se află în echilibru instabil dacă încetarea acțiunii forțelor duce la ieșirea corpului din starea de echilibru. Ex: Un corp menținut în echilibru pe o pantă.

 

Cumpara abonament
Plătește cu PayPal

Ajutor
Feedback-ul d-voastră este important pentru noi. Dacă observați vreo neregulă vă rugăm să ne-o semnalați apăsând butonul Trimite Feedback de mai jos.

Despre Lecții-Virtuale.ro

Lecții-Virtuale este o platformă educațională care oferă suport în vederea pregătirii pentru Evaluare Națională și Bacalaureat la Matematică, Fizică și Chimie. Lecțiile noastre sunt alcătuite din filme și exerciții și probleme cu tot cu rezolvări. Platforma noastră este o soluție ideală pentru școala online. Pentru facilitarea activității profesorilor în cadrul ecosistemului GSuite de la Google am implementat butonul Google Classroom. Scopul nostru este să ne concentrăm pe prezentarea noțiunilor și fenomenelor într-o manieră care să stimuleze înțelegerea și nu memorarea mecanică. Ne propunem să facilităm accesul la conținut educațional de calitate mai ales elevilor cu venituri mai modeste care nu își pemit meditații particulare. Sperăm să vă simțiti bine alături de noi și să invățați lucruri folositoare. Hai România!

Newsletter

Abonează-te la Newsletter pentru a fi la curent cu toate ofertele noastre.

Parteneri

EduApps partener Lectii Virtuale UiPath partener Lectii Virtuale Scoala365 partener Lectii Virtuale CCD Galați partener Lectii Virtuale

2024 © Lecții-virtuale.ro Toate drepturile rezervate
Termeni   Despre   Contact   Confidenţialitate   Cariere Parteneri