Va rugam dezactivati programul ad block pentru a vizualiza pagina!

Cumpara abonament!
Plateste cu PayPal

Modelul Bohr: condiţia de cuantificare, cuantificarea razelor.

Partajeaza in Google Classroom

Partajeaza cu Google Classroom
Susține Lectii-Virtuale!

Teorie: Modelul Bohr. Condiția de cuantificare. Cuantificarea razelor. Descarcă PDF

Condiția de cuantificare

Pornind de la postulatele lui Bohr și de la ipoteza lui de Broglie se ajunge la concluzia că pentru ca orbita electronului să fie staționară lungimea acesteia trebuie să fie egală cu un număr întreg de lungimi de undă asociate electronului.

2 pi r equals n lambda

De asemenea momentul cinetic al electronului pe orbită este egal cu un număr întreg de constante Planck reduse:

L subscript n equals n fraction numerator h over denominator 2 pi end fraction

Cuantificarea razelor

Pe orbită forța electrostatică ce acționează asupra electronului este egalată de cea centrifugă. Rezultă că raza orbitei este:

r subscript n equals fraction numerator epsilon subscript 0 h squared over denominator pi m e squared end fraction n squared

Dacă notăm raza primei orbite Bohr:

r subscript 1 equals fraction numerator epsilon subscript 0 h squared over denominator pi m e squared end fraction equals 0 comma 529 times 10 to the power of negative 10 end exponent m

atunci:

r subscript n equals r subscript 1 n squared

Acest model se poate aplica doar atomului de hidrogen și atomilor hidrogenoizi, deoarece la atomii cu mai mulți electroni trebuie ținut cont și de interacțiunea dintre electroni.

Cumpara abonament
Plătește cu PayPal

Ajutor
Feedback-ul d-voastră este important pentru noi. Dacă observați vreo neregulă vă rugăm să ne-o semnalați apăsând butonul Trimite Feedback de mai jos.

Despre Lecții-Virtuale.ro

Lecții-Virtuale este o platformă educațională care oferă suport în vederea pregătirii pentru Evaluare Națională și Bacalaureat la Matematică, Fizică și Chimie. Lecțiile noastre sunt alcătuite din filme și exerciții și probleme cu tot cu rezolvări. Platforma noastră este o soluție ideală pentru școala online. Pentru facilitarea activității profesorilor în cadrul ecosistemului GSuite de la Google am implementat butonul Google Classroom. Scopul nostru este să ne concentrăm pe prezentarea noțiunilor și fenomenelor într-o manieră care să stimuleze înțelegerea și nu memorarea mecanică. Ne propunem să facilităm accesul la conținut educațional de calitate mai ales elevilor cu venituri mai modeste care nu își pemit meditații particulare. Sperăm să vă simțiti bine alături de noi și să invățați lucruri folositoare. Hai România!

Newsletter

Abonează-te la Newsletter pentru a fi la curent cu toate ofertele noastre.

Parteneri

EduApps partener Lectii Virtuale UiPath partener Lectii Virtuale Scoala365 partener Lectii Virtuale CCD Galați partener Lectii Virtuale

2024 © Lecții-virtuale.ro Toate drepturile rezervate
Termeni   Despre   Contact   Confidenţialitate   Cariere Parteneri