Va rugam dezactivati programul ad block pentru a vizualiza pagina!

Cumpara abonament!
Plateste cu PayPal

Reacţii de esterificare

Partajeaza in Google Classroom

Partajeaza cu Google Classroom
Susține Lectii-Virtuale!

Teorie: Teorie - Reacţii de esterificare Descarcă PDF

 

Esterii sunt derivaţi funcţionali ai acizilor carboxilici. Formula generală a esterilor este prezentată în imaginea de mai jos, unde R şi R’ reprezintă radicali hidrocarbonaţi:

esteri.jpg

Esterii sunt substanţe lichide care au, de obicei, mirosuri plăcute. Se obţin prin reacţia de esterificare.

Reacţia de esterificare constă în eliminarea apei dintre molecula unui acid carboxilic şi molecula unui alcool. Reacţia este reversibilă. Drept catalizatori se utilizează acizii tari precum acidul sulfuric. Reacţia de esterificare este o reacţie de substituţie deoarece se substituie grupa hidroxil a acidului carboxilic cu grupa R’ – O din molecula unui alcool. Imaginea de mai jos prezintă schema generală a unei reacţii de esterificare:

r.esterificare.jpg

Alcoolii şi fenolii pot forma esteri şi în reacţiile cu alţi derivaţi funcţionali ai acizilor carboxilici precum clorurile acizilor carboxilici sau anhidridele acizilor carboxilici.

Structurile generale ale clorurilor acizilor carboxilici şi a anhidridelor acizilor carboxilici sunt reprezentate în imaginea de mai jos:

derivati ai acizilor carbox.jpg

Reacţiile de esterificare dintre o clorură acidă şi un alcool, şi reacţiile de esterificare dintre o anhidridă acidă şi un alcool sunt reacţii totale.

Reacţiile de esterificare au foarte multe aplicaţii industriale, una dintre cele mai cunoscute fiind obţinerea aspirinei. Aspirina, adică acidul acetilsalicilic, se obţine prin reacţia de esterificare dintre acidul salicilic şi anhidrida acetică.

 

Navigare în lectii

Cumpara abonament
Plătește cu PayPal

Ajutor
Feedback-ul d-voastră este important pentru noi. Dacă observați vreo neregulă vă rugăm să ne-o semnalați apăsând butonul Trimite Feedback de mai jos.

Despre Lecții-Virtuale.ro

Lecții-Virtuale este o platformă educațională care oferă suport în vederea pregătirii pentru Evaluare Națională și Bacalaureat la Matematică, Fizică și Chimie. Lecțiile noastre sunt alcătuite din filme și exerciții și probleme cu tot cu rezolvări. Platforma noastră este o soluție ideală pentru școala online. Pentru facilitarea activității profesorilor în cadrul ecosistemului GSuite de la Google am implementat butonul Google Classroom. Scopul nostru este să ne concentrăm pe prezentarea noțiunilor și fenomenelor într-o manieră care să stimuleze înțelegerea și nu memorarea mecanică. Ne propunem să facilităm accesul la conținut educațional de calitate mai ales elevilor cu venituri mai modeste care nu își pemit meditații particulare. Sperăm să vă simțiti bine alături de noi și să invățați lucruri folositoare. Hai România!

Newsletter

Abonează-te la Newsletter pentru a fi la curent cu toate ofertele noastre.

Parteneri

EduApps partener Lectii Virtuale UiPath partener Lectii Virtuale Scoala365 partener Lectii Virtuale CCD Galați partener Lectii Virtuale

2024 © Lecții-virtuale.ro Toate drepturile rezervate
Termeni   Despre   Contact   Confidenţialitate   Cariere Parteneri