Va rugam dezactivati programul ad block pentru a vizualiza pagina!

Cumpara abonament!
Plateste cu PayPal

Starea gazoasă. Legea gazelor ideale.

Partajeaza in Google Classroom

Partajeaza cu Google Classroom
Susține Lectii-Virtuale!

Teorie: Teorie - Starea gazoasă. Legea gazelor ideale. Descarcă PDF

Starea gazoasă. Legea gazelor ideale.

 

Un gaz ideal este un model teoretic prin care se presupune că un gaz se află într-o stare ideală în care nu este afectat de condițiile lumii reale. Un gaz ideal este caracterizat astfel: între particulele care formează gazul nu acționează nicun fel de forțe intermoleculare, și în plus, particulele gazului nu ocupă spațiu, volumul lor atomic este complet ignorat. Deci aceste particule, chiar dacă se lovesc unele de altele, nu interacționează în niciun fel. Bineînțeles, un astfel de gaz nu există în realitate, însă astfel s-a putut crea un model teoretic simplificat ce poate fi utilizat pentru înțelegerea comportamentului gazelor reale.

Legea gazelor ideale ilustrează legătura dintre cele patru variabile și o constantă care descriu comportamentul unui gaz:

pV = nRT

p – presiunea, [atm]

V – volumul, [L]

n – numărul de moli, [mol]

T – temperatura, [K] sau [° C]

R – constanta molară a gazelor ideale, R = 0.082 [L*atm/mol*K]

 

Relații între parametrii care descriu comportamentul gazelor:

  • Presiune și volum: există o dependență indirectă între presiunea și volumul unui gaz. Dacă volumul unui gaz se mărește, presiunea sa va scădea.
  • Volum și temperatură: există o dependență directă între volumul și temperatura unui gaz. Dacă într-un sistem se menține presiune constantă și se mărește temperatura, volumul gazului va crește proporțional cu temperatura.
  • Volum și număr de moli: există o dependență directă între numărul de moli și volumul unui gaz. Dacă într-un sistem se mențin temperatura și presiunea constante și se mărește numărul de moli, volumul gazului va crește proporțional cu numărul de moli.

 

 

Cumpara abonament
Plătește cu PayPal

Ajutor
Feedback-ul d-voastră este important pentru noi. Dacă observați vreo neregulă vă rugăm să ne-o semnalați apăsând butonul Trimite Feedback de mai jos.

Despre Lecții-Virtuale.ro

Lecții-Virtuale este o platformă educațională care oferă suport în vederea pregătirii pentru Evaluare Națională și Bacalaureat la Matematică, Fizică și Chimie. Lecțiile noastre sunt alcătuite din filme și exerciții și probleme cu tot cu rezolvări. Platforma noastră este o soluție ideală pentru școala online. Pentru facilitarea activității profesorilor în cadrul ecosistemului GSuite de la Google am implementat butonul Google Classroom. Scopul nostru este să ne concentrăm pe prezentarea noțiunilor și fenomenelor într-o manieră care să stimuleze înțelegerea și nu memorarea mecanică. Ne propunem să facilităm accesul la conținut educațional de calitate mai ales elevilor cu venituri mai modeste care nu își pemit meditații particulare. Sperăm să vă simțiti bine alături de noi și să invățați lucruri folositoare. Hai România!

Newsletter

Abonează-te la Newsletter pentru a fi la curent cu toate ofertele noastre.

Parteneri

EduApps partener Lectii Virtuale UiPath partener Lectii Virtuale Scoala365 partener Lectii Virtuale CCD Galați partener Lectii Virtuale

2024 © Lecții-virtuale.ro Toate drepturile rezervate
Termeni   Despre   Contact   Confidenţialitate   Cariere Parteneri