Va rugam dezactivati programul ad block pentru a vizualiza pagina!

Cumpara abonament!
Plătește cu PayPal

Acizi şi baze. Teoria protolitică.

Partajeaza in Google Classroom

Partajeaza cu Google Classroom
Susține Lectii-Virtuale!
Pentru a putea vizualiza un video va rugam sa va logati aici! Daca nu aveti cont va puteti inregistra apasand aici.
44 voturi 703 vizionari
Puncte: 10

Teorie - Acizi şi baze. Teoria protolitică a acizilor şi bazelor.Ascunde teorie X

Acizi şi baze. Teoria protolitică a acizilor şi bazelor.

 

Protonul este o particulă subatomică din nucleul atomilor. Însă în cazul atomului de hidrogen singurul proton din nucleu formează însuşi nucleul atomului. Astfel, protonul se mai notează şi cu simbolul H+, simbolul ionului de hidrogen, adică al unui atom de hidrogen care şi-a cedat singurul electron din înveliş. Deci protonul, p+, este sinonim cu ionul de hidrogen, H+.

Conform teoriei acido-bazice a lui Svante Arrhenius (chimist suedez), numită şi teoria disociaţiei electrolitice, avem următoarele definiţii:

  • Acid: orice compus care conţine H şi care, la dizolvarea în apă, cedează ioni de hidrogen.
  • Bază: orice compus care la dizolvarea în apă pune în libertate ioni hidroxil, HO-.

Exemplu – Dizolvarea HCl gazos în apă:

HCl diz.jpg

Fiecare moleculă de HCl cedează un proton; în soluţie, protonul nu poate exista liber, fixându-se astfel de o moleculă de apă şi formând ionul hidroniu, H3O+.

 

Exemplu – Dizolvarea NaOH în apă:

NaOH diz.jpg

Ionii Na+ şi HO- care se găsesc în structura solidă a compusului disociază complet în apă; ionul Na+ este hidratat de m molecule de apă.

 

Teoria propusă de Arrhenius este limitată la reacţii care au loc în apă. Cu timpul s-a observat că mulţi alţi compuşi se comportă ca acizi şi baze chiar dacă nu este prezentă apa.

Transferul de protoni stă la baza reacţiilor dintre acizi şi baze.

Reacţia de neutralizare este reacţia dintre un acid şi o bază care anulează atât aciditatea, cât şi bazicitatea compuşilor implicaţi. În general, produşii reacţiei de neutralizare sunt o sare şi apă.

 

 

Teoria Brönsted-Lowry sau teoria protolitică:

  • Acid: orice substanţă care poate dona un proton către o altă moleculă (donor de H+);
  • Bază: orice substanţă care poate accepta un proton (acceptor de H+).

Conform teoriei protolitice, sunt consideraţi acizi şi compuşii precum ionul hidroniu (H3O+), ionul amoniu (NH4+), ionul carbonat acid (HCO3-). De asemenea, sunt considerate baze şi molecule precum amoniacul, dar şi anioni precum Cl-, SO4-, CO32-, HSO4-, deoarece pot accepta protoni, trecând în acizii corespunzători.

Clasificarea acizilor după numărul de protoni cedaţi de o moleculă:

  • monoacizi: cedează un singur proton (HCl, HI, HNO3);
  • poliacizi: pot ceda 2 sau mai mulţi protoni (H2S, H2SO4 – diacizi; H3PO4, H3AsO3 – triacizi); poliacizii cedează protoni (sau ionizează) în trepte.

Orice acid, prin cedare de protoni, se transformă într-o specie chimică cu caracter de bază şi se numeşte baza conjugată a acidului.

Orice bază, prin acceptare de protoni, se transofrmă într-o specie chimică cu caracter acid şi se numeşte acidul conjugat al bazei.

Exemplu – Reacţia ionului amoniu cu apa:

ion amoniu diz.jpg

Exemplu – Cupluri acid-bază conjugate:

  • HCl/Cl- sau HCN/CN-, unde ionii Cl- şi CN- sunt bazele conjugate;
  • NH4+/NH3, unde NH3 este baza conjugată.
Cumpara abonament
Plătește cu PayPal

Ajutor
Feedback-ul d-voastră este important pentru noi. Dacă observați vreo neregulă vă rugăm să ne-o semnalați apăsând butonul Trimite Feedback de mai jos.

Despre Lecții-Virtuale.ro

Lecții-Virtuale este o platformă educațională care oferă lecții online sub formă de filme și teste. Testele conțin execiții și probleme rezolvate complet. În prezent acoperim materiile Matematică, Fizică și Chimie. Scopul nostru este să ne concentrăm pe prezentarea noțiunilor și fenomenelor într-o manieră care să stimuleze înțelegerea și nu memorarea mecanică. Ne propunem să facilităm accesul la conținut educațional de calitate mai ales elevilor cu venituri mai modeste care nu își pemit meditații particulare. Am urmărit să venim și în ajutorul profesorilor și părinților, mai ales a celor din mediul rural, prin oferirea posibilității de evaluare automată a performanței elevilor care sunt grupați în interiorul platformei sub formă de clase virtuale. Echipa noastră însumează experiențe diverse, de la Matematică și Informatică, la Fizică, Chimie și Medicină. Acest website a fost realizat în conformitate cu viziunea noastră despre cum credem că trebuie prezentată informația științifică ca să fie mai ușor înțeleasă. Sperăm să vă simțiti bine alături de noi și să invățați lucruri folositoare. Hai România!

Newsletter

Abonează-te la Newsletter pentru a fi la curent cu toate ofertele noastre.

Parteneri

EduApps partener Lectii Virtuale UiPath partener Lectii Virtuale CCD Galați partener Lectii Virtuale

2020 © Lecții-virtuale.ro Toate drepturile rezervate
Termeni    Despre    Contact    Confidenţialitate    Cariere