Va rugam dezactivati programul ad block pentru a vizualiza pagina!

Cumpara abonament!
Plătește cu PayPal

Anexă: discuţie despre legea a doua a refracţiei.

Partajeaza in Google Classroom

Partajeaza cu Google Classroom
Susține Lectii-Virtuale!
Pentru a putea vizualiza un video va rugam sa va logati aici! Daca nu aveti cont va puteti inregistra apasand aici.
26 voturi 512 vizionari
Puncte: 10

Anexă: discuție despre legea a doua a refracției.Ascunde teorie X

Cea de-a doua lege a refracției spune că:

Produsul dintre indicele de refracției al mediului de unde provine lumina și sinusul unghiului de incidență este egal cu produsul dintre indicele de refracție al mediului în care intră lumina și sinusul unghiului de refracție.

Matematic:

n subscript 1 sin open parentheses i close parentheses equals n subscript 2 sin open parentheses r close parentheses

Făcând o analiza mai atentă a incidenței luminii pe suprafața de separație dintre două medii, constatăm în primul rând că orice raza de lumină are o anumita grosime. Incidența are loc nu într-un punct ci pe o anumită suprafață.

Lumina ajunge pe rând în punctele de incidență de la I' la I.

Dacă în primul mediu viteza undei este mai mare decât în mediul al doilea (așa ca în desen), atunci unghiul de incidență este mai mare decât unghiul de refracție:

Matematic:

D a c ă space v subscript 1 greater than v subscript 2 space space a t u n c i space space alpha subscript 1 greater than alpha subscript 2

și

D a c ă space v subscript 1 less than v subscript 2 space space a t u n c i space space alpha subscript 1 less than alpha subscript 2

Datorită schimbării vitezei de propagare a luminii latrecerea din primul mediu în al doilea direcția de propagare a luminii se schimbă.

Legătura între viteza luminii în mediul considerat și unghiul de incidență pe suprafața de separație este:

fraction numerator sin open parentheses alpha subscript 1 close parentheses over denominator v subscript 1 end fraction equals c o n s t equals fraction numerator s i n open parentheses alpha subscript 2 close parentheses over denominator v subscript 2 end fraction

Dacă respectăm notațiile adică, i pentru unghiul de incidență și r pentru unghiul de refracție, atunci:

fraction numerator sin open parentheses i close parentheses over denominator v subscript 1 end fraction equals fraction numerator s i n open parentheses r close parentheses over denominator v subscript 2 end fraction

Folosind faptul că:

n equals c over v

Rezultă că:

n subscript 1 sin open parentheses i close parentheses equals n subscript 2 sin open parentheses r close parentheses

adică a doua lege a refracției în forma cunoscută.

 

Cumpara abonament
Plătește cu PayPal

Ajutor
Feedback-ul d-voastră este important pentru noi. Dacă observați vreo neregulă vă rugăm să ne-o semnalați apăsând butonul Trimite Feedback de mai jos.

Despre Lecții-Virtuale.ro

Lecții-Virtuale este o platformă educațională care oferă lecții online sub formă de filme și teste. Testele conțin execiții și probleme rezolvate complet. În prezent acoperim materiile Matematică, Fizică și Chimie. Scopul nostru este să ne concentrăm pe prezentarea noțiunilor și fenomenelor într-o manieră care să stimuleze înțelegerea și nu memorarea mecanică. Ne propunem să facilităm accesul la conținut educațional de calitate mai ales elevilor cu venituri mai modeste care nu își pemit meditații particulare. Am urmărit să venim și în ajutorul profesorilor și părinților, mai ales a celor din mediul rural, prin oferirea posibilității de evaluare automată a performanței elevilor care sunt grupați în interiorul platformei sub formă de clase virtuale. Echipa noastră însumează experiențe diverse, de la Matematică și Informatică, la Fizică, Chimie și Medicină. Acest website a fost realizat în conformitate cu viziunea noastră despre cum credem că trebuie prezentată informația științifică ca să fie mai ușor înțeleasă. Sperăm să vă simțiti bine alături de noi și să invățați lucruri folositoare. Hai România!

Newsletter

Abonează-te la Newsletter pentru a fi la curent cu toate ofertele noastre.

Parteneri

EduApps partener Lectii Virtuale UiPath partener Lectii Virtuale CCD Galați partener Lectii Virtuale

2020 © Lecții-virtuale.ro Toate drepturile rezervate
Termeni    Despre    Contact    Confidenţialitate    Cariere