Va rugam dezactivati programul ad block pentru a vizualiza pagina!

Cumpara abonament!
Plătește cu PayPal

Legături covalente în compuşii organici

Partajeaza in Google Classroom

Partajeaza cu Google Classroom
Susține Lectii-Virtuale!
Pentru a putea vizualiza un video va rugam sa va logati aici! Daca nu aveti cont va puteti inregistra apasand aici.
51 voturi 1792 vizionari
Puncte: 10

Teorie - Legături covalente în compuşii organiciAscunde teorie X

 

Legătura covalentă se formează prin punerea în comun de electroni neîmperecheaţi, adică prin întrepătrunderea a doi orbitali monoelectronici. Astfel, se formează un orbital molecular de legătură.

Atomul de carbon are doi orbitali monoelectronici, adică doi orbitali care conţin, fiecare, câte un electron. Aceşti orbitali, în stare fundamentală, nu asigură întrepătrunderea maximă necesară formării legăturilor covalente stabile. De aceea, în timpul reacţiilor chimice, orbitalii în care se găsesc electronii de valenţă ai carbonului suferă un proces de hibridizare.

Hibridizarea este procesul de redistribuire a electronilor de valenţă în noi orbitali, în orbitalii hibrizi.

Orbitalii hibrizi au o nouă formă, o nouă energie, şi o nouă orientare în spaţiu faţă de orbitalii atomici. Formarea legăturilor covalente este favorizată atât energetic cât şi steric.

Atomii de carbon, de azot, şi de oxigen formează orbitali hibrizi.

Cele mai importante hibridizări adoptate de atomii din compuşii organici sunt hibridizările sp3, sp2 şi sp. Atomul de carbon adoptă toate cele 3 tipuri de hibridizare, în funcţie de natura legăturii covalente pe care o stabileşte cu alţi atomi.

Atomul de carbon are 4 electroni de valenţă şi poate forma 4 legături covalente. Legăturile covalente din compuşii organici pot fi:

  • legături covalente simple: C – C;
  • legături covalente duble: C = C;
  • legături covalente triple: C ≡ C.

Imaginea de mai jos compară volumele orbitalilor hibrizi cu volumul unui orbital p:

Hibridizarea sp3 la atomii de carbon: prin combinarea orbitalului 2s cu cei 3 orbitali 2p ai carbonului rezultă 4 orbitali hibrizi sp3. Cei 4 orbitali sp3 astfel obţinuţi au aceeaşi energie, mai mare decât a orbitalului 2s şi mai mică decât a orbitalilor 2p.

Orientarea spaţială este tetraedrică. Prin intermediul orbitalilor hibrizi sp3, atomul de carbon formează numai legături covalente simple care se mai numesc şi legături σ (sigma). Pentru a se forma o legătură σ, 2 atomi pun în comun o pereche de electroni. Aşadar, atomul de carbon hibridizat sp3 poate forma 4 legături σ.

Hibridizarea sp2 la atomii de carbon: presupune combinarea orbitalului 2s cu 2 orbitali 2p. Rezultă 3 orbitali hibrizi sp2 şi un orbital p nehibridizat. Orbitalii sp2 au formă bilobală cu un lob extins. Au energie mai mare decât a orbitalului 2s şi mai mică decât energia orbitalior 2p.

Un atom de carbon hibridizat sp2 realizează 3 legături σ cu cei trei orbitali hibrizi sp2, iar cu orbitalul p nehibridizat, realizează o legătură π (pi). Aşadar, atomul de carbon sp2 realizează o legătură dublă, formată dintr-o legătură σ şi o legătură π, şi 2 legături σ.

Hibridizarea sp la atomii de carbon: presupune combinarea orbitalului 2s cu un orbital 2p, combinare din care rezultă 2 orbitali hibrizi sp. Orbitalii sp au formă bilobală cu un lob extins. Au energia mai mare decât a orbitalului 2s, şi mai mică decât a orbitalilor 2p.

Un atom de carbon hibridizat sp realizează 2 legături σ cu cei doi orbitali hibrizi sp, şi 2 legături π cu cei doi orbitali p nehibridizaţi. Aşadar, atomul de carbon hibridizat sp poate realiza o legătură triplă şi o legătură simplă, sau poate realiza 2 legături duble. Legătura triplă este formată din 2 legături π şi o legătură σ.

Atomii de azot pot avea şi ei aceste trei tipuri de hibridizări, sp3, sp2, şi sp, aşadar, şi atomii de azot pot forma legături duble sau triple.

Atomii de oxigen poate avea numai hibridizare sp3.

Tăria unei legături covalente depinde, printre alţi factori, şi de forma orbitalului molecular de legătură care se formează. Legătura π este mai slabă şi mai reactivă decât legătura σ.

Cumpara abonament
Plătește cu PayPal

Ajutor
Feedback-ul d-voastră este important pentru noi. Dacă observați vreo neregulă vă rugăm să ne-o semnalați apăsând butonul Trimite Feedback de mai jos.

Despre Lecții-Virtuale.ro

Lecții-Virtuale este o platformă educațională care oferă lecții online sub formă de filme și teste. Testele conțin execiții și probleme rezolvate complet. În prezent acoperim materiile Matematică, Fizică și Chimie. Scopul nostru este să ne concentrăm pe prezentarea noțiunilor și fenomenelor într-o manieră care să stimuleze înțelegerea și nu memorarea mecanică. Ne propunem să facilităm accesul la conținut educațional de calitate mai ales elevilor cu venituri mai modeste care nu își pemit meditații particulare. Am urmărit să venim și în ajutorul profesorilor și părinților, mai ales a celor din mediul rural, prin oferirea posibilității de evaluare automată a performanței elevilor care sunt grupați în interiorul platformei sub formă de clase virtuale. Echipa noastră însumează experiențe diverse, de la Matematică și Informatică, la Fizică, Chimie și Medicină. Acest website a fost realizat în conformitate cu viziunea noastră despre cum credem că trebuie prezentată informația științifică ca să fie mai ușor înțeleasă. Sperăm să vă simțiti bine alături de noi și să invățați lucruri folositoare. Hai România!

Newsletter

Abonează-te la Newsletter pentru a fi la curent cu toate ofertele noastre.

Parteneri

EduApps partener Lectii Virtuale UiPath partener Lectii Virtuale CCD Galați partener Lectii Virtuale

2020 © Lecții-virtuale.ro Toate drepturile rezervate
Termeni    Despre    Contact    Confidenţialitate    Cariere