Va rugam dezactivati programul ad block pentru a vizualiza pagina!

Cumpara abonament!
Plateste cu PayPal

Oxidul cromic, Cr2O3

Partajeaza in Google Classroom

Partajeaza cu Google Classroom
Susține Lectii-Virtuale!

Scurtă definiție

Oxidul de crom(III) sau oxidul cromic, Cr2O3, este o sare cristalină, verde, insolubilă în apă. Are punctul de topire la 2435°C și punctul de fierbere la 4000°C. Oxidul de crom(III) se folosește în principal ca pigment verde în sticlă, porțelanuri și vopseluri de ulei.

Definiție Descarcă PDF

 
Oxidul de crom(III) sau oxidul cromic, Cr2O3, este o sare cristalină, verde, insolubilă în apă. Are punctul de topire la 2435°C și punctul de fierbere la 4000°C. Oxidul de crom(III) se folosește în principal ca pigment verde în sticlă, porțelanuri și vopseluri de ulei.
 
 
Oxidul de crom(III) sau oxidul cromic, Cr2O3, este cea mai stabilă combinație a cromului. Se obține fie prin descompunerea termică a anhidridei cromice:
2CrO3 = Cr2O3 + 3/2 O2
fie prin calcinarea unui amestec de bicromat alcalin cu sulf sau cu cărbune:
K2Cr2O7 + S = Cr2O3 + K2SO4
 
Este o pulbere verde, insolubilă în apă. Se dizolvă în diferite topituri, dându-le culoarea verde caracteristică (de exemplu smaraldul este colorat în verde de către oxidul cromic).
 
Oxidul de crom(III) este amfoteric, se dizolvă în acizi pentru a da ioni de crom(III), Cr3+, și în soluții alcaline concentrate pentru a da cromiți
 
Prin topirea oxidului cromic cu oxizii unor metale, de obicei bivalente, mai puternic bazice, se obțin combinații cristaline, oxizi metalici micști de compoziție MIIO·Cr2O3 - care înainte au fost considerate cromați(III) și notați MII[CrO2]2. Ei au structura cristalină a spinelilor. Cel mai important reprezentant este cromitul, FeO·Cr2O3
 
Oxidul de crom are întrebuințări ca pigment verde (sub numele de verde de crom), la imprimarea bancnotelor, în industria sticlei, ceramicii, cernelurilor, vopselurilor, etc (culorile de verde de crom au rezistență mare la agenții atmosferici și la schimbări de temperatură).
 
Oxidul de crom(III) hidratat, Cr2O3·xH2O, uzual numit hidroxid cromic, se obține dacă se tratează soluția unei sări de Cr(III) cu ioni OH-. Este un precipitat albastru-cenușiu, care are proprietățile unui gel și poate forma soluții coloidale. El reacționează cu acizi formând săruri cromice [Cr(H2O)6]3+, precum și cu hidroxizi alcalini formând săruri ce conțin cromul drept component anionic. Prin urmare, oxidul cromic hidratat este amfoter, ca și hidroxidul de aluminiu. 

Referințe

  1. Edith Beral, Mihai Zapan: Chimie Anorganică, ediția a 3-a, Editura Tehnică, București, 1963
  2. The Editorial Staff of the McGraw-Hill Encyclopedia of Science & Technology: Dictionary of Chemistry, 2nd edition, McGraw-Hill Education, 2003, ISBN 9780071410465

Navigare în lectii

Cumpara abonament
Plătește cu PayPal

Ajutor
Feedback-ul d-voastră este important pentru noi. Dacă observați vreo neregulă vă rugăm să ne-o semnalați apăsând butonul Trimite Feedback de mai jos.

Despre Lecții-Virtuale.ro

Lecții-Virtuale este o platformă educațională care oferă suport în vederea pregătirii pentru Evaluare Națională și Bacalaureat la Matematică, Fizică și Chimie. Lecțiile noastre sunt alcătuite din filme și exerciții și probleme cu tot cu rezolvări. Platforma noastră este o soluție ideală pentru școala online. Pentru facilitarea activității profesorilor în cadrul ecosistemului GSuite de la Google am implementat butonul Google Classroom. Scopul nostru este să ne concentrăm pe prezentarea noțiunilor și fenomenelor într-o manieră care să stimuleze înțelegerea și nu memorarea mecanică. Ne propunem să facilităm accesul la conținut educațional de calitate mai ales elevilor cu venituri mai modeste care nu își pemit meditații particulare. Sperăm să vă simțiti bine alături de noi și să invățați lucruri folositoare. Hai România!

Newsletter

Abonează-te la Newsletter pentru a fi la curent cu toate ofertele noastre.

Parteneri

EduApps partener Lectii Virtuale UiPath partener Lectii Virtuale Scoala365 partener Lectii Virtuale CCD Galați partener Lectii Virtuale

2024 © Lecții-virtuale.ro Toate drepturile rezervate
Termeni   Despre   Contact   Confidenţialitate   Cariere Parteneri