Va rugam dezactivati programul ad block pentru a vizualiza pagina!

Cumpara abonament!
Plătește cu PayPal

Polarizarea luminii: definiţie şi metode de obţinere. Legile Brewster şi Malus.

Partajeaza in Google Classroom

Partajeaza cu Google Classroom
Susține Lectii-Virtuale!
Pentru a putea vizualiza un video va rugam sa va logati aici! Daca nu aveti cont va puteti inregistra apasand aici.
2 voturi 183 vizionari
Puncte: 10

Polarizarea luminii. Legile lui Brewster și Malus.Ascunde teorie X

Polarizarea luminii

Lumina este rezultatul emisiilor singulare ale unor oscilatori elementari care emit o durată limitată de timp, oscilând pe direcții aleatore. Ea poate fi:

  • lumină naturală unde vectorul câmp electric oscilează aleator dar perpendicular pe direcția de propagare a luminii;
  • lumină parțial polarizată unde vectorul câmp electric oscilează preferențial pe o direcție perpendiculară pe direcția de propagare a luminii;
  • lumină total poalrizată unde vectorul câmp electric oscilează pe o singură direcție perpendiculară pe direcția de propagare a luminii;

Obținerea luminii polarizate

Lumina polarizată se poate obține cu ajutorul:

  • reflexiei pe oglinzi dielectrice;
  • transmisiei prin pelicule subțiri numite polarizori;
  • fenomenului de birefringență ce apare în cristale anizotrope.

Legea Brewster

Legea Brewster descrie polarizarea luminii la reflexia pe oglinzile dielectrice. Există un unghi de incidență pe oglindă, numit unghi Brewster, pentru care raza relectată este perpendiculară pe raza refractată. Pentru acest unghi de incidență lumina reflectată este total polarizată pe o direcție perpendiculară pe planul de incidență, iar lumina refractată este parțial polarizată.

Unghiul de incidență Brewster este descris de relația:

tan open parentheses i subscript B close parentheses equals n subscript 2 over n subscript 1

Legea Malus 

Legea Malus descrie intensitatea măsurată a unei unde total polarizate.

I equals I subscript m a x end subscript cos squared open parentheses ϑ close parentheses

unde, I este intensitatea undei măsurate de analizor, Imax este intensitatea undei total polarizate, iar θ este unghiul dintre direcția de polarizare dată de polarizor și direcția de măsurare dată de analizor.

Birefringența

Birefringența constă în obținerea în anumite cristale a două unde refractate total polarizate cu direcții de oscilație perpendiculare, astfel:

  • o undă refractată ordinară, total polarizată, cu direcția de oscilație perpendiculară pe planul de incidență, care respectă legile refracției;
  • o undă refractată extraordinară, total polarizată, cu planul de oscilație paralel cu planul de incidență, care nu respectă legile refracției.
Cumpara abonament
Plătește cu PayPal

Ajutor
Feedback-ul d-voastră este important pentru noi. Dacă observați vreo neregulă vă rugăm să ne-o semnalați apăsând butonul Trimite Feedback de mai jos.

Despre Lecții-Virtuale.ro

Lecții-Virtuale este o platformă educațională care oferă lecții online sub formă de filme și teste. Testele conțin execiții și probleme rezolvate complet. În prezent acoperim materiile Matematică, Fizică și Chimie. Scopul nostru este să ne concentrăm pe prezentarea noțiunilor și fenomenelor într-o manieră care să stimuleze înțelegerea și nu memorarea mecanică. Ne propunem să facilităm accesul la conținut educațional de calitate mai ales elevilor cu venituri mai modeste care nu își pemit meditații particulare. Am urmărit să venim și în ajutorul profesorilor și părinților, mai ales a celor din mediul rural, prin oferirea posibilității de evaluare automată a performanței elevilor care sunt grupați în interiorul platformei sub formă de clase virtuale. Echipa noastră însumează experiențe diverse, de la Matematică și Informatică, la Fizică, Chimie și Medicină. Acest website a fost realizat în conformitate cu viziunea noastră despre cum credem că trebuie prezentată informația științifică ca să fie mai ușor înțeleasă. Sperăm să vă simțiti bine alături de noi și să invățați lucruri folositoare. Hai România!

Newsletter

Abonează-te la Newsletter pentru a fi la curent cu toate ofertele noastre.

Parteneri

EduApps partener Lectii Virtuale UiPath partener Lectii Virtuale CCD Galați partener Lectii Virtuale

2020 © Lecții-virtuale.ro Toate drepturile rezervate
Termeni    Despre    Contact    Confidenţialitate    Cariere