Va rugam dezactivati programul ad block pentru a vizualiza pagina!

Cumpara abonament!
Plătește cu PayPal

Proprietăţile apei

Partajeaza in Google Classroom

Partajeaza cu Google Classroom
Susține Lectii-Virtuale!
Pentru a putea vizualiza un video va rugam sa va logati aici! Daca nu aveti cont va puteti inregistra apasand aici.
10 voturi 254 vizionari
Puncte: 10

Teorie - Proprietățile apeiAscunde teorie X

Proprietățile apei

 

Structura moleculei de apă, H2O:

 • conține un atom de oxigen și doi atomi de hidrogen;
 • atomii de hidrogen sunt uniți prin câte o legătură covalentă simplă de atomul de oxigen;
 • cele două legături covalente H – O formează un unghi de 104, 5°;
 • oxigenul, fiind un atom puternic electronegativ, atrage mai puternic electronii din legăturile covalente, influențând astfel geometria moleculei și toate celelalte proprietăți ale apei;
 • după ce formează cele două legături covalente cu atomii de hidrogen, atomul de oxigen rămâne cu două perechi de electroni neparticipanți în stratul său de valență;
 • în ansamblul ei, este o moleculă neutră din punct de vedere electric, însă sarcina electrică nu este distribuită uniform în moleculă – acest lucru duce la apariția dipolilor: atrăgând mai puternic electronii spre el, atomul de oxigen capătă o sarcină parțială negativă (pol negativ), în timp ce atomii de hidrogen capătă, fiecare, sarcină parțială pozitivă (poli pozitivi).

Toate aceste caracteristici ale moleculei de apă sunt responsabile de comportamentul și proprietățile anormale ale apei, ca substanță:

 1. Apa este lichidă la temperatura camerei, comparativ cu substanțe formate din molecule cu mase moleculare apropiate care sunt gaze la temperatura camerei.
 2. Densitatea formei solide (densitatea gheții) este mai mică decât densitatea formei lichide.
 3. Apa este un solvent excelent, dizolvând cu ușurință chiar și substanțe extrem de diferite între ele precum sarea (compus ionic) și zahărul (compus molecular).
 4. Moleculele de apă formează legături de hidrogen între ele.
 5. Apa are un punct de fierbere extrem de ridicat (100° C), comparativ cu punctele de fierbere ale celorlalte hidruri din grupa oxigenului.

Gheața

Apa în stare solidă, de gheață, permite formarea unui număr maxim de legături de hidrogen între moleculele sale. Acest lucru duce la o un aranjament hexagonal al moleculelor, deschis, similar cu un fagure de miere. Această structură foarte organizată, cu multe goluri, este motivul densității mai mici a gheții față de densitatea formei lichide. 

Cumpara abonament
Plătește cu PayPal

Ajutor
Feedback-ul d-voastră este important pentru noi. Dacă observați vreo neregulă vă rugăm să ne-o semnalați apăsând butonul Trimite Feedback de mai jos.

Despre Lecții-Virtuale.ro

Lecții-Virtuale este o platformă educațională care oferă lecții online sub formă de filme și teste. Testele conțin execiții și probleme rezolvate complet. În prezent acoperim materiile Matematică, Fizică și Chimie. Scopul nostru este să ne concentrăm pe prezentarea noțiunilor și fenomenelor într-o manieră care să stimuleze înțelegerea și nu memorarea mecanică. Ne propunem să facilităm accesul la conținut educațional de calitate mai ales elevilor cu venituri mai modeste care nu își pemit meditații particulare. Am urmărit să venim și în ajutorul profesorilor și părinților, mai ales a celor din mediul rural, prin oferirea posibilității de evaluare automată a performanței elevilor care sunt grupați în interiorul platformei sub formă de clase virtuale. Echipa noastră însumează experiențe diverse, de la Matematică și Informatică, la Fizică, Chimie și Medicină. Acest website a fost realizat în conformitate cu viziunea noastră despre cum credem că trebuie prezentată informația științifică ca să fie mai ușor înțeleasă. Sperăm să vă simțiti bine alături de noi și să invățați lucruri folositoare. Hai România!

Newsletter

Abonează-te la Newsletter pentru a fi la curent cu toate ofertele noastre.

Parteneri

EduApps partener Lectii Virtuale UiPath partener Lectii Virtuale CCD Galați partener Lectii Virtuale

2020 © Lecții-virtuale.ro Toate drepturile rezervate
Termeni    Despre    Contact    Confidenţialitate    Cariere