Va rugam dezactivati programul ad block pentru a vizualiza pagina!

Cumpara abonament!
Plătește cu PayPal

Săpunurile şi detergenţii

Pentru a putea vizualiza un video va rugam sa va logati aici! Daca nu aveti cont va puteti inregistra apasand aici.
11 voturi 226 vizionari
Puncte: 10

Săpunuri şi detergenţiAscunde teorie X

Săpunurile sunt săruri de sodiu, potasiu sau calciu ale acizilor graşi. Aceste săruri se obţin prin reacţia de saponificare.

Reacţia de saponificare este o reacţie de hidroliză bazică a grăsimilor. Grăsimile animale sau vegetale reacţionează la cald cu soluţii apoase de baze tari (hidroxid de sodiu sau hidroxid de potasiu); are loc o reacţie de hidroliză din care rezultă sărurile de sodiu sau de potasiu ale acizilor graşi din compoziţia grăsimii (săpunurile) şi se reface glicerina.

Săpunurile solide sunt, de obicei, săruri de sodiu ale acizilor graşi. Exemple de săpunuri solide sunt  stearatul de sodiu: CH3 – (CH2)16 – COO-Na+ , sau palmitatul de sodiu: CH3 – (CH2)14 – COO-Na+.

Săpunurile lichide sunt, de obicei, săruri de potasiu ale acizilor graşi. Exemple de săpunuri lichide sunt stearatul de potasiu: CH3 – (CH2)16 – COO-Na+, sau palmitatul de potasiu: CH3 – (CH2)14 – COO-Na+.

Termenul hidrofob înseamnă care respinge apa. Termenul hidrofil înseamnă care iubeşte apa.

Agenţii activi de suprafaţă sau surfactanţii sunt substanţe care au în structura lor un capăt polar, şi un capăt nepolar. Aşadar, surfactanţii sunt molecule cu caracter dublu, fiind deopotrivă hidrofobe şi hidrofile.

Săpunurile şi detergenţii sunt surfactanţi. Astfel, ei pot acţiona la nivelul suprafeţei care desparte apa (substanţă polară) de grăsimi sau alte feluri de murdărie (substanţe nepolare).

Capătul nepolar al săpunurilor este catena lungă a radicalului hidrocarbonat, se numeşte coadă şi este hidrofob. Coada hidrofobă poate interacţiona cu picăturile foarte mici de grăsime sau de murdărie, poate să pătrundă între ele, sau poate să le înconjoare, izolându-le. Capătul polar al săpunurilor  este grupa funcţională carboxil ( – COOH), se numeşte cap şi este hidrofil.

Capul hidrofil al unui surfactant este, de obicei, ionic. În funcţie de sarcina acestui ion, surfactanţii pot fi:

  • surfactanţi anionici: când capul hidrofil are sarcină negativă;
  • surfactanţi cationici: când capul hidrofil are sarcină pozitivă;
  • surfactanţi neionici: când capul hidrofil nu are sarcină.

Detergenţii sunt surfactanţi de sinteză şi au o structură de bază similară cu a săpunurilor, aşadar modul de funcţionare al detergenţilor este identic cu cel al săpunurilor.

Capul hidrofil al detergenţilor este diferit de capul hidrofil al săpunurilor. În loc de ionul carboxilat, detergenţii pot avea drept cap hidrofil un sulfat, un hidroxil, sau o altă grupă polară.

În funcţie de structura capului hidrofil, detergenţii pot fi:

  • Detergenţi ionici care la rândul lor pot fi anionici sau cationici;
  • Detergenţi neionici care au drept grupă hidrofilă polieteri ce conţin un număr mare de grupe etoxi (– CH2 – CH2 – OH).
Cumpara abonament
Plătește cu PayPal

Ajutor
Feedback-ul d-voastră este important pentru noi. Dacă observați vreo neregulă vă rugăm să ne-o semnalați apăsând butonul Trimite Feedback de mai jos.

Despre Lecții-Virtuale.ro

Lecții-Virtuale este o platformă educațională care oferă filme și teste cu indicații ce conțin rezolvare completă, pe pași, la materiile esențiale Matematică, Fizică și Chimie. Scopul nostru este să ne concentrăm pe prezentarea noțiunilor și fenomenelor într-o manieră care să stimuleze înțelegerea și nu memorarea mecanică. Lecții-Virtuale își propune să faciliteze accesul la conținut educațional de calitate, oferind în același timp feed-back asupra performanței. Echipa noastră însumează experiențe diverse, de la Matematică și Informatică, la Fizică, Chimie și Medicină. Unii dintre noi lucrează din țară în timp ce alții lucrează din străinătate. Acest website a fost realizat în conformitate cu viziunea noastră despre cum credem că trebuie prezentată informația științifică. Sperăm să vă simțiti bine alături de noi și să invățați lucruri folositoare pentru viitoarea carieră şi în viaţă. Hai România!

Newsletter

Abonează-te la Newsletter pentru a fi la curent cu toate ofertele noastre.

2020 © Lecții-virtuale.ro Toate drepturile rezervate
Termeni    Despre    Contact    Confidenţialitate    Cariere
Cookie-urile ne ajuta sa va oferim servicii mai bune. Prin folosirea site-ului, confirmati ca sunteti de acord cu folosirea lor de catre Lectii Virtuale. Detalii Inchide