Va rugam dezactivati programul ad block pentru a vizualiza pagina!

Cumpara abonament!
Plateste cu PayPal

Siliciu, Si

Partajeaza in Google Classroom

Partajeaza cu Google Classroom
Susține Lectii-Virtuale!

Scurtă definiție

Siliciu, Si, este un element metaloid din grupa 14 (IV A) a tabelului periodic. Are numărul atomic 14 și masa atomică 28,086. Siliciul este al doilea cel mai abundent element din scoarța pământului (25,7% în procente de greutate), compușii cei mai răpândiți fiind dioxidul de siliciu și silicații. Siliciul se prezintă fie cristalizat în octaedre cenușii cu luciu metalic și aspect grafitic, fie sub formă de pulbere brună-cenușie. 

Definiție Descarcă PDF

Siliciul nu se găsește în stare liberă în natură; în schimb, sub formă de combinații, este cel mai răspândit element după oxigen: circa 25% din scoarța pământului este constituită din siliciu. Compușii cei mai răspândiți ai siliciului sunt dioxidul de siliciu și silicații.
 
În lumea minerală, siliciul este elementul caracteristic, după cum carbonul este elementul caracteristic în cea organică; el se găsește și în regnul organic, în anumite plante, cum sunt cerealele, în penele păsărilor, cărora le conferă tărie, în scheletul multor animale marine (diatomee și infuzorii). După moartea acestor animale marine, scheletele lor s-au depus pe fundul mărilor formând prin sedimentare kiselgurul, adică pământul de infuzorii.
 
Siliciul se obține prin reducerea dioxidului de siliciu sau a halogenilor de siliciu. Ca reducător pentru dioxid de siliciu nu se poate folosi cărbunele, deoarece ar forma carbura de siliciu. 
 
Reducerea cu magneziu a dioxidului de siliciu dă un siliciu sub forma unei pulberi brune, considerată în trecut siliciu amorf:
SiO2 + 2Mg = Si + 2MgO
Reacția este puternic exotermă. Trebuie evitat un exces de magneziu, deoarece altfel se formează siliciură de magneziu, Mg2Si. 
 
Reducerea cu aluminiu a dioxidului de siliciu (în anumite condiții) să un siliciu cristalizat. De asemenea se obține siliciu pur, cristalizat, reducând fluorosilicatul de potasiu cu aluminiu:
3K2[SiF6] + 4Al = 3Si + 2K[AlF4] + 2K2[AlF5]
Reducerea cu cărbune a dioxidului de siliciu în prezența fierului, în cuptor electric, dă un aliaj de siliciu cu fier (cunoscut sub numele de ferosiliciu). Siliciul folosit în tehnică drept siliciu metalic este un ferosiliciu cu 2-5% fier. Se prepară ferosiliciu și cu 25% fier. 
 
Siliciul se prezintă fie cristalizat în octaedre cenușii cu luciu metalic și aspect grafitic, fie sub formă de pulbere brună-cenușie. 
 
Studiile cu raze X au arătat însă că toate formele sub care se prezintă soliciul și care au fost considerate ca modificații diferite, au la bază aceeași rețea cristalină, având numai mărimi diferite de cristale. Rețeaua cristalină a siliciului este similară rețelei diamantului. Distanța Si-Si este de 2,34 Å. 
 
Siliciul are duritatea 7, astfel încât poate zgâria sticla; este însă foarte casant, așa încât poate fi pulverizat. Conductibilitatea lui electrică crește cu temperatura. 
 
Reactivitatea siliciului diferă după mărimea cristalelor sale. Siliciul cristalizat în cristale mari este foarte puțin reactiv; nu reacționează nici măcar cu acidul fluorhidric. Abia la temperaturi foarte înalte se combină cu oxigenul. Cu unele metale formează aliaje. Uneori rezultă combinații între siliciu și metale, siliciuri (ca de exemplu, siliciura de magneziu); alteori siliciul se dizolvă în metalul topit, separându-se însă la răcire.
 
Când se prezintă însă ca o pulbere brună-cenușie foarte ușoară, siliciul este mult mai reactiv; este atacat de acidul fluorhidric și de halogeni. 
 
Sub orice mărime de cristale s-ar prezenta, siliciul reacționează cu ușurință cu hidroxizi alcalini, din cauza tendinței de a trece în ioni de silicați:
Si + 2OH- + H2O = SiO32- + 2H2
Această reacție se produce chiar și cu concentrații mici de hidroxid. 
 
Siliciul pur se folosește din ce în ce mai mult pentru semiconductoare, necesare confecționării tranzistoarelor. 
 
Siliciul tehnic este folosit ca dezoxidant pentru aliajele cu cupru. Întrebuințări au însă aliajele de siliciu, îndeosebi ferosiliciul (ce conține peste 25% Si) utilizat în metalurgia fontei și oțelului. Prin căldura dezvoltată la ardere reduce oxidul de fier format prin injectarea aerului în convertizor. Siliciul are și proprietatea de a micșora solubilitatea carbonului în fier topit, favorizând separarea lui sub formă de grafit. Aliaje de fier cu siliciu sunt folosite în construcția unor aparate chimice antiacide. 

Referințe

1. Edith Beral, Mihai Zapan: Chimie Anorganică, ediția a 3-a, Editura Tehnică, București, 1963

2. John Daintith: Dictionary of Chemistry, 6th edition, Oxford University Press, 2008, ISBN 9780199204632

Navigare în lectii

Cumpara abonament
Plătește cu PayPal

Ajutor
Feedback-ul d-voastră este important pentru noi. Dacă observați vreo neregulă vă rugăm să ne-o semnalați apăsând butonul Trimite Feedback de mai jos.

Despre Lecții-Virtuale.ro

Lecții-Virtuale este o platformă educațională care oferă suport în vederea pregătirii pentru Evaluare Națională și Bacalaureat la Matematică, Fizică și Chimie. Lecțiile noastre sunt alcătuite din filme și exerciții și probleme cu tot cu rezolvări. Platforma noastră este o soluție ideală pentru școala online. Pentru facilitarea activității profesorilor în cadrul ecosistemului GSuite de la Google am implementat butonul Google Classroom. Scopul nostru este să ne concentrăm pe prezentarea noțiunilor și fenomenelor într-o manieră care să stimuleze înțelegerea și nu memorarea mecanică. Ne propunem să facilităm accesul la conținut educațional de calitate mai ales elevilor cu venituri mai modeste care nu își pemit meditații particulare. Sperăm să vă simțiti bine alături de noi și să invățați lucruri folositoare. Hai România!

Newsletter

Abonează-te la Newsletter pentru a fi la curent cu toate ofertele noastre.

Parteneri

EduApps partener Lectii Virtuale UiPath partener Lectii Virtuale Scoala365 partener Lectii Virtuale CCD Galați partener Lectii Virtuale

2024 © Lecții-virtuale.ro Toate drepturile rezervate
Termeni   Despre   Contact   Confidenţialitate   Cariere Parteneri