Va rugam dezactivati programul ad block pentru a vizualiza pagina!

Cumpara abonament!
Plătește cu PayPal

Structura substanţei. Numarul Avogadro. Molul.

Partajeaza in Google Classroom

Partajeaza cu Google Classroom
Susține Lectii-Virtuale!
25 voturi 4631 vizionari
Puncte: 10

Structura discretă a substanței. Numărul lui Avogadro. Molul.Ascunde teorie X

Structura discretă a substanței

În 1809 John Dalton a enunțat teoria atomică. Astfel:

Fiecare substanță pură sau element chimic este formată din particule extrem de mici numite atomi. Marimea și masa atomilor sunt aceleași pentru un element chimic, dar diferă de la un element chimic la altul. Atomii nu pot fi divizați și nici distruși. Substanțele compuse sunt formate din asociații de atomi numite molecule.

În 1828 Robert Brown a descoperit faptul că o particulă solidă (particule de polen) aflate în suspensie într-un lichid efectuează o mișcare haotică, spontană și permanentă, ce se intensifică odată cu creșterea temperaturii. Mișcarea poartă numele de mișcare browniană. Ea este prima descriere a agitației termice.

Agitația termică este mișcarea permanentă, haotică și spontană a atomilor sau moleculelor oricărui corp indifrent de starea lui de agregare. Agitația termică se intensifică odată cu creșterea temperaturii.

Difuzia este fenomenul de pătrundere a moleculelor unei substanțe printre moleculele altei substanțe datorită agitației termice. (Ex.: o picătură de cerneală pusă într-un pahar cu apă, fumul în aer, etc.)

Numărul lui Avogadro. Molul

În 1811 Amedeo Avogadro a emis ipoteza că la aceeași temperatură și presiune volume egale de gaze vor conține același număr de molecule.

O unitate atomică de masă reprezintă a doisprezecea parte din masa atomului de carbon 12.

1 space u space equals space fraction numerator m open parentheses C presubscript 6 presuperscript 12 close parentheses over denominator 12 end fraction asymptotically equal to 1 comma 67 times 10 to the power of negative 27 end exponent space k g

Masa atomică relativă este un număr care ne arată de câte ori masa unui atom este mai mare decât o unitate atomică de masă.

A equals fraction numerator m open parentheses a t o m close parentheses over denominator 1 u end fraction

Masa moleculară relativă este un număr care ne arată de câte ori masa moleculei este mai mare decât o unitate atomică de masă.

M equals fraction numerator m open parentheses m o l e c u l ă close parentheses over denominator 1 u end fraction

Molul este cantitatea de substanță ce conține tot atâția atomi sau molecule ca și 12 g de carbon 12 pur.

Un mol reprezintă cantitatea de substanță a cărei masă în grame este numeric egală cu masa atomică sau moleculară relativă a substanței.

Un mol din orice substanță conține același număr de atomi sau molecule. Numărul se numește numărul lui Avogadro:

N subscript A equals 6 comma 023 times 10 to the power of 23 fraction numerator m o l e c u l e over denominator m o l end fraction

Masa unui mol se numește masă molară.

 

 

 

Cumpara abonament
Plătește cu PayPal

Ajutor
Feedback-ul d-voastră este important pentru noi. Dacă observați vreo neregulă vă rugăm să ne-o semnalați apăsând butonul Trimite Feedback de mai jos.

Despre Lecții-Virtuale.ro

Lecții-Virtuale este o platformă educațională care oferă lecții online sub formă de filme și teste. Testele conțin execiții și probleme rezolvate complet. În prezent acoperim materiile Matematică, Fizică și Chimie. Scopul nostru este să ne concentrăm pe prezentarea noțiunilor și fenomenelor într-o manieră care să stimuleze înțelegerea și nu memorarea mecanică. Ne propunem să facilităm accesul la conținut educațional de calitate mai ales elevilor cu venituri mai modeste care nu își pemit meditații particulare. Am urmărit să venim și în ajutorul profesorilor și părinților, mai ales a celor din mediul rural, prin oferirea posibilității de evaluare automată a performanței elevilor care sunt grupați în interiorul platformei sub formă de clase virtuale. Echipa noastră însumează experiențe diverse, de la Matematică și Informatică, la Fizică, Chimie și Medicină. Acest website a fost realizat în conformitate cu viziunea noastră despre cum credem că trebuie prezentată informația științifică ca să fie mai ușor înțeleasă. Sperăm să vă simțiti bine alături de noi și să invățați lucruri folositoare. Hai România!

Newsletter

Abonează-te la Newsletter pentru a fi la curent cu toate ofertele noastre.

Parteneri

EduApps partener Lectii Virtuale UiPath partener Lectii Virtuale CCD Galați partener Lectii Virtuale

2020 © Lecții-virtuale.ro Toate drepturile rezervate
Termeni    Despre    Contact    Confidenţialitate    Cariere