Va rugam dezactivati programul ad block pentru a vizualiza pagina!

Cumpara abonament!
Plătește cu PayPal

Noţiuni fundamentale: sistem, stare, proces, echilibru.

Partajeaza in Google Classroom

Partajeaza cu Google Classroom
Susține Lectii-Virtuale!
Pentru a putea vizualiza un video va rugam sa va logati aici! Daca nu aveti cont va puteti inregistra apasand aici.
34 voturi 1614 vizionari
Puncte: 10

Noțiuni fundamentale: sistem, stare, proces, echilibru.Ascunde teorie X

Sistem termodinamic

Sistemul termodinamic este un ansamblu de corpuri sau câmpuri macroscopice ce schimbă energiei între ele sau cu mediul exterior.

Ansamblul parametrilor de stare la un moment dat descriu sau determină starea sistemului termodinamic.

Prin parametru de stare înțelegem orice mărime fizică măsurabilă ce caracterizează sistemul termodinamic. Exemplu: presiunea - p, volumul - V, temperatura - T, masa - m, etc.

Parametri de stare pot fi:

  • extensivi sau globali - cresc cu cantitatea de substanță, caracterizează sistemul termodinamic în ansamblul lui. Exemplu: volumul, masa, cantitatea de substanță, etc.
  • intensivi sau locali - nu cresc odata cu cantitatea de substanță și descriu proprietățile locale ale sistemului termodinamic. Exemplu: presiunea, temperatura, etc.

Parametri de stare mai pot fi clasificați în:

  • parametri de poziție ce descriu proprietățile spațiale ale sistemului termodinamic. Exemplu: volumul
  • parametri de forță ce descriu interacțiile sistemului termodinamic. Exemplu: presiunea

Dacă parametri de stare ai unui sistem termodinamic sunt constanți în timp spunem că sistemul se află în echilibru termodinamic. La echilibru parametri de stare intensivi devin uniformi în interiorul sistemului. Un sistem termodinamic scos din starea de echilibru va evolua liber spre o nouă stare de echlibru termodinamic.

Proces termodinamic

Trecerea unui sistem termodinamic dintr-o stare de echilibru într-o sltă stare de echilibru se numește proces termodinamic sau transformare de stare. În general starea inițială și starea finașă sunt stări de echilibru. Dacă sistemul evoluează suficient de lent încât și stările intermediare să fie stări de echilibru. atunci procesul se numește cvasistatic.

Dacă sistemul poate reveni din starea finală în starea inițială trecând prin aceleași stări intermediare, procesul se numește reversibil.

Clapeyron a propus diagrama de evoluție a unui sistem termodinamic folosind coordonatele p - V.

Contactul sistemelor

Două sisteme termodinamice pot fi în contact mecanic sau în contact termic. Sistemele puse în contact evoluează spre o nouă stare de echilibru în care parmetri lor intensivi se egalizează.

În cazul contactului mecanic sistemele schimbă între ele lucru mecanic și își egalizează presiunea.

În cazul contactului termic sistemele schimbă între ele căldură și își egalizează temperatura.

Cumpara abonament
Plătește cu PayPal

Ajutor
Feedback-ul d-voastră este important pentru noi. Dacă observați vreo neregulă vă rugăm să ne-o semnalați apăsând butonul Trimite Feedback de mai jos.

Despre Lecții-Virtuale.ro

Lecții-Virtuale este o platformă educațională care oferă lecții online sub formă de filme și teste. Testele conțin execiții și probleme rezolvate complet. În prezent acoperim materiile Matematică, Fizică și Chimie. Scopul nostru este să ne concentrăm pe prezentarea noțiunilor și fenomenelor într-o manieră care să stimuleze înțelegerea și nu memorarea mecanică. Ne propunem să facilităm accesul la conținut educațional de calitate mai ales elevilor cu venituri mai modeste care nu își pemit meditații particulare. Am urmărit să venim și în ajutorul profesorilor și părinților, mai ales a celor din mediul rural, prin oferirea posibilității de evaluare automată a performanței elevilor care sunt grupați în interiorul platformei sub formă de clase virtuale. Echipa noastră însumează experiențe diverse, de la Matematică și Informatică, la Fizică, Chimie și Medicină. Acest website a fost realizat în conformitate cu viziunea noastră despre cum credem că trebuie prezentată informația științifică ca să fie mai ușor înțeleasă. Sperăm să vă simțiti bine alături de noi și să invățați lucruri folositoare. Hai România!

Newsletter

Abonează-te la Newsletter pentru a fi la curent cu toate ofertele noastre.

Parteneri

EduApps partener Lectii Virtuale UiPath partener Lectii Virtuale CCD Galați partener Lectii Virtuale

2020 © Lecții-virtuale.ro Toate drepturile rezervate
Termeni    Despre    Contact    Confidenţialitate    Cariere