Va rugam dezactivati programul ad block pentru a vizualiza pagina!

Cumpara abonament!
Plateste cu PayPal

Izotop

Partajeaza in Google Classroom

Partajeaza cu Google Classroom
Susține Lectii-Virtuale!

Scurtă definiție

Izotopii sunt specii de atomi cu același număr atomic Z (au același număr de protoni) și cu un număr de masă A diferit (au număr diferit de neutroni). 

Definiție Descarcă PDF

Izotopii sunt specii de atomi cu același număr atomic Z (au același număr de protoni) și cu un număr de masă A diferit (au număr diferit de neutroni). În limba greacă isos = același, iar topos = loc. Izotopii ocupă același loc în sistemul periodic deoarece sunt atomi ai aceluiași element. 

Un izotop se notează prescurtat prin simbolul elementului, în stânga lui fiind scrise: jos - numărul atomic Z, sus - numărul de masă A, în felul următor:
\small _{Z}^{A}\textrm{E} 

Izotopul elementului carbon, care are în nucelu 6 protoni și 6 neutroni este notat: \tiny _{6}^{12}\textrm{C}. Uneori se indică numai numărul de masă: \tiny _{}^{12}\textrm{C}

Hidrogenul are trei izotopi. Aceștia sunt:
  • hidrogenul ușor (protiu) cu 1 proton în nucleu; are simbolul \tiny _{1}^{1}\textrm{H}
  • hidrogenul greu (deuteriu) cu 1 proton și 1 neutron în nucleu; are simbolul \tiny _{1}^{2}\textrm{H} (D)
  • hidrogenul supragreu (tritiu) cu 1 proton și 2 neutroni în nucleu; are simbolul \tiny _{1}^{3}\textrm{H} (T).
Toți cei trei izotopi: hidrogenul, deuteriul și tritiul constituie același element chimic - hidrogenul, deoarece au aceeași sarcină nucleară (+1) dată de protonul din nucleu și un singur electron în învelișul electronic. 

Multe elemente chimice din natură sunt formate din izotopi - majoritatea elementelor chimice sunt amestecuri, în anumite proporții, de izotopi. De exemplu, în cazul elementului carbon s-au identificat 7 izotopi: \tiny _{6}^{10}\textrm{C};\quad_{6}^{11}\textrm{C};\quad_{6}^{12}\textrm{C};\quad_{6}^{13}\textrm{C};\quad_{6}^{14}\textrm{C};\quad_{6}^{15}\textrm{C};\quad_{6}^{16}\textrm{C}.
Oxigenul este un amestec de trei izotopi: \tiny _{8}^{16}\textrm{O};\quad_{8}^{17}\textrm{O};\quad_{8}^{18}\textrm{O}.
Iar izotopii uraniului sunt: \tiny _{92}^{234}\textrm{U};\quad_{92}^{235}\textrm{U};\quad_{92}^{238}\textrm{U}.

Izotopii unui element diferă foarte puțin prin proprietățile fizice și chimice; de aceea, separarea izotopilor unui element se realizează foarte greu, prin metode și cu aparate speciale. 

Preambul

Preambul

Referințe

Surse - izotopi:

1. Luminița Vlădescu, Olga Petrescu, Ileana Cosma: Chimie - manual pentru clasa a IX-a, Editura Didactică și Pedagogică București, 1989, ISBN 9733001260

Navigare în lectii

Cumpara abonament
Plătește cu PayPal

Ajutor
Feedback-ul d-voastră este important pentru noi. Dacă observați vreo neregulă vă rugăm să ne-o semnalați apăsând butonul Trimite Feedback de mai jos.

Despre Lecții-Virtuale.ro

Lecții-Virtuale este o platformă educațională care oferă suport în vederea pregătirii pentru Evaluare Națională și Bacalaureat la Matematică, Fizică și Chimie. Lecțiile noastre sunt alcătuite din filme și exerciții și probleme cu tot cu rezolvări. Platforma noastră este o soluție ideală pentru școala online. Pentru facilitarea activității profesorilor în cadrul ecosistemului GSuite de la Google am implementat butonul Google Classroom. Scopul nostru este să ne concentrăm pe prezentarea noțiunilor și fenomenelor într-o manieră care să stimuleze înțelegerea și nu memorarea mecanică. Ne propunem să facilităm accesul la conținut educațional de calitate mai ales elevilor cu venituri mai modeste care nu își pemit meditații particulare. Sperăm să vă simțiti bine alături de noi și să invățați lucruri folositoare. Hai România!

Newsletter

Abonează-te la Newsletter pentru a fi la curent cu toate ofertele noastre.

Parteneri

EduApps partener Lectii Virtuale UiPath partener Lectii Virtuale Scoala365 partener Lectii Virtuale CCD Galați partener Lectii Virtuale

2024 © Lecții-virtuale.ro Toate drepturile rezervate
Termeni   Despre   Contact   Confidenţialitate   Cariere Parteneri