Va rugam dezactivati programul ad block pentru a vizualiza pagina!
Sprijiniți-ne prin donații!

Faceti o donație!

Masă atomică. Izotopi. Mol de atomi

38 voturi 4246 vizionari
Puncte: 10

Teorie - Masa atomică. Izotopi. Mol de atomi.Ascunde teorie X

Masa atomică. Izotopi. Mol de atomi.

 

Izotopii sunt specii de atomi care au acelaşi număr atomic Z, dar au numărul de masă A diferit. Asta presupune acelaşi număr de protoni, dar număr diferit de neutroni.

Pentru că au acelaşi număr de protoni, izotopii unui element chimic au aceleaşi proprietăţi chimice şi aparţin în acelaşi loc în tabelul periodic.

Exemplu – Numărul de particule subatomice în cazul izotopilor elementului carbon:

În natură, elementul carbon se găseşte sub forma a trei izotopi, ,  şi . Tabelul de mai jos prezintă numărul de particule subatomice pentru cei trei izotopi ai carbonului. 

Masele atomilor se exprimă sub formă de multipli ai unităţii atomice de masă. Unitatea atomică de masă, se notează cu u sau u. a. m. şi este egală, prin convenţie, cu a 12-a parte din masa unui atom al izotopului de carbon . Masa atomică relativă reprezintă numărul care arată de câte ori masa unui atom este mai mare decât unitatea atomică de masă.

Masa atomică relativă medie este valoarea trecută în tabelul periodic în dreptul fiecărui element, şi este, de obicei, un număr raţional (a nu se confunda cu numărul de masă A care este un număr întreg).  În cazul unui element chimic care se găseşte în natură sub forma a mai mulţi izotopi stabili, masa atomică relativă medie este dependentă de:

  • masa atomică relativă a fiecărui izotop (A1, A2 … An);
  • procentul sau abundenţa izotopului în compoziţia elementului în natură (a1%, a2% … an%).

Masa atomică relativă medie se calculează cu următoarea relaţie matematică:

Exemplu – Calculul masei atomice în cazul elementului clor:

Masa atomică relativă medie a elementului clor este ACl = 35.45; clorul se găseşte în natură sub forma a doi izotopi stabili,  şi .

Izotopul  are în nucleu 17 p+ şi 18 neutroni, iar în învelişul electronic are 17 e-.

Izotopul  are în nucleu 17 p+ şi 20 neutroni, iar în învelişul electronic are 17 e-.

Tabelul de mai jos prezintă masele izotopilor clorului şi procentul lor în compoziţia elementului în natură.

 

Izotop

Masa izotopului (u. a. m.)

Compoziţia procentuală

34.97

75.77 %

36.95

24.23 %

 

 

Astfel, masa atomică relativă medie a clorului va fi:

Molul este o unitate de măsură care ia în considerare dimensiunile extrem de mici ale atomilor şi face trecerea către lumea vizibilă, mai uşor de înţeles.

Un mol de atomi reprezintă cantitatea, în grame, dintr-o substanţă simplă care conţine 6.022.x.1023 atomi. Se mai numeşte şi atom gram.

Numărul lui Avogadro, notat cu NA, este egal cu 6.022.x.1023 atomi şi reprezintă numărul de atomi conţinuţi în exact 12g ai izotopului de carbon .

Exemplu – Masa unui mol de atomi de neon:

1 mol de atomi de Ne reprezintă cantitatea de Ne care conţine 6.022.x.1023 atomi de Ne şi are valoarea de 20.18g. În calcule, se foloseşte, de obicei, valoarea rotunjită a masei atomice a neonului, 20g. Deci cantitatea de 20g Ne corespunde unui mol de atomi de Ne. 

 

Donații

Ajutor
Feedback-ul d-voastră este important pentru noi. Dacă observați vreo neregulă vă rugăm să ne-o semnalați apăsând butonul Trimite Feedback de mai jos.

Despre Lecții-Virtuale.ro

Lecții-Virtuale este o platformă educațională care oferă filme și teste cu indicații ce conțin rezolvare completă, pe pași, la materiile esențiale Matematică, Fizică și Chimie. Scopul nostru este să ne concentrăm pe prezentarea noțiunilor și fenomenelor într-o manieră care să stimuleze înțelegerea și nu memorarea mecanică. Lecții-Virtuale își propune să faciliteze accesul la conținut educațional de calitate, oferind în același timp feed-back asupra performanței. Echipa noastră însumează experiențe diverse, de la Matematică și Informatică, la Fizică, Chimie și Medicină. Unii dintre noi lucrează din țară în timp ce alții lucrează din străinătate. Acest website a fost realizat în conformitate cu viziunea noastră despre cum credem că trebuie prezentată informația științifică. Sperăm să vă simțiti bine alături de noi și să invățați lucruri folositoare pentru viitoarea carieră şi în viaţă. Hai România!

Newsletter

Abonează-te la Newsletter pentru a fi la curent cu toate ofertele noastre.

2019 © Lecții-virtuale.ro Toate drepturile rezervate
Termeni    Despre    Contact    Confidenţialitate    Cariere
Cookie-urile ne ajuta sa va oferim servicii mai bune. Prin folosirea site-ului, confirmati ca sunteti de acord cu folosirea lor de catre Lectii Virtuale. Detalii Inchide