Va rugam dezactivati programul ad block pentru a vizualiza pagina!

Cumpara abonament!
Plătește cu PayPal

Atomul

Partajeaza in Google Classroom

Partajeaza cu Google Classroom
Susține Lectii-Virtuale!
94 voturi 5365 vizionari
Puncte: 10

Teorie - AtomulAscunde teorie X

Atomul

 

Chimia este ştiinţa care se ocupă cu studiul materiei şi a transformărilor pe care materia le suferă.

Materia este orice lucru care are grutate şi ocupă spaţiu; este peste tot în jurul nostru. Materia este formată din substanţe care la rândul lor conţin molecule, ioni sau atomi.

Substanţele sunt de două feluri:

  • substanţe simple (conţin molecule formate din atomi identici): O2, H2
  • substanţe compuse (conţin molecule formate din atomi diferiţi): H2O, CuSO4

Atomul (din greacă: indivizibil) este cea mai mica particulă posibilă care încă mai păstrează proprietăţile unei substanţe. Atomii au proprietăţi fizice şi chimice specifice în funcţie de numărul şi aranjamentul celor trei particule subatomice:

  • electroni: e-
  • protoni: p+
  • neutroni: begin mathsize 14px style straight n to the power of 0 end style

Structura atomului: atomul este format dintr-un nucleu care conţine protoni şi neutroni, şi un înveliş electronic care este o zonă difuză în jurul nucleului unde se găsesc electronii.

Proprietăţile particulelor subatomice:

Numele particulei

Simbol

Masă (kg)                  (u. a. m.)

Sarcină electrică

Electron

e-

9.1093 x 10-31            0.000548

-1

Proton

p+

1.6727 x 10-27            1.007277

+1

Neutron

begin mathsize 14px style straight n to the power of 0 end style

1.6749 x 10-27            1.008665

0

Numărul atomic se notează cu Z şi reprezintă numărul de protoni din nucleul unui atom. Prin numărul atomic, un atom se diferenţiază de ceilalţi atomi. Z reprezintă şi numărul de ordine al unui atom în tabelul periodic, cât şi numărul de electroni în cazul atomilor neutri.

Sarcina nucleară a unui atom este pozitivă şi egală cu numărul de protoni din nucleu; se notează cu simbolul +Z. În cazul atomilor neutri, numărul protonilor este egal cu numărul electronilor din învelişul electronic. Sarcina nucleară pozitivă este anulată de sarcina electronica negativă.

Atomii care au acelaşi număr atomic Z şi aceeaşi sarcină nucleară +Z formează un element chimic.

Numărul de masă al unui atom se notează cu A şi reprezintă suma dintre numărul de protoni şi numărul de neutroni din nucleul unui atom.

A = Z + N, unde N este numărul de neutroni

Aşadar, mărimile care caracterizează un element chimic sunt numărul atomic Z şi numărul de masă A. Acestea se scriu în faţa simbolului elementului chimic după cum este reprezentat în imaginea de mai jos:

Exemplu:

Atomul de carbon are simbolul . Astfel deducem că atomul de carbon are următoarele particule subatomice:

  • 6 p+
  • 6 e-
  • 12 – 6 = 6 begin mathsize 14px style straight n to the power of 0 end style

 

 

Navigare în lectii

Cumpara abonament
Plătește cu PayPal

Ajutor
Feedback-ul d-voastră este important pentru noi. Dacă observați vreo neregulă vă rugăm să ne-o semnalați apăsând butonul Trimite Feedback de mai jos.

Despre Lecții-Virtuale.ro

Lecții-Virtuale este o platformă educațională care oferă lecții online sub formă de filme și teste. Testele conțin execiții și probleme rezolvate complet. În prezent acoperim materiile Matematică, Fizică și Chimie. Scopul nostru este să ne concentrăm pe prezentarea noțiunilor și fenomenelor într-o manieră care să stimuleze înțelegerea și nu memorarea mecanică. Ne propunem să facilităm accesul la conținut educațional de calitate mai ales elevilor cu venituri mai modeste care nu își pemit meditații particulare. Am urmărit să venim și în ajutorul profesorilor și părinților, mai ales a celor din mediul rural, prin oferirea posibilității de evaluare automată a performanței elevilor care sunt grupați în interiorul platformei sub formă de clase virtuale. Echipa noastră însumează experiențe diverse, de la Matematică și Informatică, la Fizică, Chimie și Medicină. Acest website a fost realizat în conformitate cu viziunea noastră despre cum credem că trebuie prezentată informația științifică ca să fie mai ușor înțeleasă. Sperăm să vă simțiti bine alături de noi și să invățați lucruri folositoare. Hai România!

Newsletter

Abonează-te la Newsletter pentru a fi la curent cu toate ofertele noastre.

Parteneri

EduApps partener Lectii Virtuale UiPath partener Lectii Virtuale CCD Galați partener Lectii Virtuale

2020 © Lecții-virtuale.ro Toate drepturile rezervate
Termeni    Despre    Contact    Confidenţialitate    Cariere