Va rugam dezactivati programul ad block pentru a vizualiza pagina!

Cumpara abonament!
Plateste cu PayPal

Atom

Partajeaza in Google Classroom

Partajeaza cu Google Classroom
Susține Lectii-Virtuale!

Scurtă definiție

Un atom este cea mai mică particulă a unui element chimic care încă mai păstrează proprietățile chimice ale acelui element. 

Definiție Descarcă PDF

Un atom este cea mai mică particulă a unui element chimic care încă mai păstrează proprietățile chimice ale acelui element. Atomul este și cea mai mică unitate în care materia poate fi divizată fără eliberare de particule încărcate electric (din gr. atomos - indivizibil). 

Fiecare atom este format dintr-un nucleu mic și dens care conține protoni și neutroni, și dintr-un înveliș electronic, o zonă difuză foarte extinsă în comparație nucleul, în care se mișcă electroni.
 
Atomii au dimensiuni extrem de mici, de ordinul picometrilor (1 x 10-10 m), și conțin, în mare parte, spațiu gol. Jonathan Bergmann explică în acest video cât de mici sunt, de fapt, atomii.

Protonii, neutronii și electronii se numesc particule subatomice. Nucleul atomic are sarcină electrică pozitivă, dată de sarcina pozitivă a protonilor care se notează cu p+; neutronii nu au sarcină electrică și se notează cu n0. Învelișul electronic are sarcină electrică negativă dată de sarcina negativă a electronilor, notați cu e-. Forța lor electromagnetică face ca electronii să fie atrași de orice sarcină pozitivă, deci forța electromagnetică este cea care leagă electronii de nucleul atomic.

Atunci când într-un atom numărul de protoni este egal cu numărul de electroni atomul este neutru din punct de vedere electric; sau mai putem spune că are sarcina electrică zero. Când numărul de protoni nu este egal cu numărul de electroni, atomul are sarcină electrică pozitivă sau negativă și se numește ion. Dacă numărul de protoni este mai mare decât numărul de electroni, atunci sarcina electrică este pozitivă, iar atomul se numește ion pozitiv. Dacă numărul de protoni este mai mic decât numărul de electroni, atunci sarcina electrică este negativă, iar atomul se numește ion negativ. 

Toată materia, orice solid, lichid, gaz sau plasmă, este formată din atomi sau ioni. 

 

Preambul

Preambul

Referințe

references

Navigare în lectii

Cumpara abonament
Plătește cu PayPal

Ajutor
Feedback-ul d-voastră este important pentru noi. Dacă observați vreo neregulă vă rugăm să ne-o semnalați apăsând butonul Trimite Feedback de mai jos.

Despre Lecții-Virtuale.ro

Lecții-Virtuale este o platformă educațională care oferă suport în vederea pregătirii pentru Evaluare Națională și Bacalaureat la Matematică, Fizică și Chimie. Lecțiile noastre sunt alcătuite din filme și exerciții și probleme cu tot cu rezolvări. Platforma noastră este o soluție ideală pentru școala online. Pentru facilitarea activității profesorilor în cadrul ecosistemului GSuite de la Google am implementat butonul Google Classroom. Scopul nostru este să ne concentrăm pe prezentarea noțiunilor și fenomenelor într-o manieră care să stimuleze înțelegerea și nu memorarea mecanică. Ne propunem să facilităm accesul la conținut educațional de calitate mai ales elevilor cu venituri mai modeste care nu își pemit meditații particulare. Sperăm să vă simțiti bine alături de noi și să invățați lucruri folositoare. Hai România!

Newsletter

Abonează-te la Newsletter pentru a fi la curent cu toate ofertele noastre.

Parteneri

EduApps partener Lectii Virtuale UiPath partener Lectii Virtuale Scoala365 partener Lectii Virtuale CCD Galați partener Lectii Virtuale

2024 © Lecții-virtuale.ro Toate drepturile rezervate
Termeni   Despre   Contact   Confidenţialitate   Cariere Parteneri