Va rugam dezactivati programul ad block pentru a vizualiza pagina!

Cumpara abonament!
Plătește cu PayPal

Configurația electronică a elementelor din primele 3 perioade (Z 1-18)

Partajeaza in Google Classroom

Partajeaza cu Google Classroom
Susține Lectii-Virtuale!
23 voturi 6630 vizionari
Puncte: 10

Teorie - Configuraţia electronică a elementelor din primele trei perioadeAscunde teorie X

Configuraţia electronică a elementelor din primele trei perioade

(elementele cu Z =1 până la Z = 18)

 

Configuraţia electronică reprezintă distribuţia electronilor în straturile, substraturile şi orbitalii care formează învelişul electronic al unui atom.

Distribuţia electronilor în învelişul electronic depinde de anumite reguli, sau principii. Aceste principii sunt următoarele:

  1. Principiul stabilităţii sau al minimei energii: electronii preferă să ocupe niveluri de energie cât mai joase, astfel că orbitalii sunt ocupaţi în ordinea creşterii energiei lor – s, p, d, f.
  2. Principiul lui Pauli sau de excluziune: fiecare orbital al unui atom poate fi ocupat cu maximum doi electroni de spin opus.

                                                                           sau   

  1. Regula lui Hund: orbitalii primesc câte un electron cu acelaşi spin (spin paralel), şi numai după ce toţi orbitalii substratului sunt astfel ocupaţi cu câte un electron, se trece la completarea cu cel de-al doilea electron, de spin opus.

Exemplu – completarea substratului 2p cu electroni:

pasul 1: se completează orbitalii cu câte un e- de spin paralel

pasul 2: se completează orbitalii cu electronul de spin opus

Excepţii de la principiul minimei energii:

  • orbitalul 4s are o energie mai joasă decât orbitalii 3d;
  • orbitalul 5s are o energie mai joasă decât de orbitalii 4d;
  • există şi alte excepţii cu privire la orbitalii de tip f, însă acestea nu fac obiectul lecţiei de faţă.

 

Diagramă de energie – reprezentarea nivelurilor energetice în funcţie de nivelul de energie al fiecărui orbital pentru primele 5 straturi electronice.

 

Învelişul electronic al fiecărui element, diferă de învelişul electronic al elementului anterior din tabelul periodic numai printr-un electron, numit electron distinctiv. Acest lucru este foarte uşor de observat prin configuraţiile electronice ale elementelor. 

Configuraţiile electronice ale elementelor din primele 3 perioade:

 

3Li:              1s22s1

5B:               1s22s22p1

6C:               1s22s22p2

                      Atenţie la modul de completare cu electroni a substratului 2p!

Orbitalii monoelectronici sunt orbitali ce conţin electroni fără pereche, deci conţin câte un singur electron. Prezenţa acestor orbitali explică reactivitatea elementelor chimice.

Structura de 8 electroni pe ultimul strat se numeşte octet. Elementele care au octet pe ultimul strat au o stabilitate foarte ridicată, sau mai putem spune că au o reactivitate foarte redusă.

10Ne:           1s22s22p6  

 –  Neonul este un element foarte stabil şi încheie perioada a doua a tabelului periodic.

11Na:           1s22s22p63s1 

 –  Partea îngroşată a configuraţiei sodiului este identică cu configuraţia neonului, aşadar mai putem scrie configuraţia sodiului în felul următor:  11Na:  [Ne]3s1

13Al:             1s22s22p63s23p1         sau       13Al:  [Ne]3s23p1

18Ar:            1s22s22p63s23p6          sau      18Ar:  [Ne]3s23p6

Cumpara abonament
Plătește cu PayPal

Ajutor
Feedback-ul d-voastră este important pentru noi. Dacă observați vreo neregulă vă rugăm să ne-o semnalați apăsând butonul Trimite Feedback de mai jos.

Despre Lecții-Virtuale.ro

Lecții-Virtuale este o platformă educațională care oferă lecții online sub formă de filme și teste. Testele conțin execiții și probleme rezolvate complet. În prezent acoperim materiile Matematică, Fizică și Chimie. Scopul nostru este să ne concentrăm pe prezentarea noțiunilor și fenomenelor într-o manieră care să stimuleze înțelegerea și nu memorarea mecanică. Ne propunem să facilităm accesul la conținut educațional de calitate mai ales elevilor cu venituri mai modeste care nu își pemit meditații particulare. Am urmărit să venim și în ajutorul profesorilor și părinților, mai ales a celor din mediul rural, prin oferirea posibilității de evaluare automată a performanței elevilor care sunt grupați în interiorul platformei sub formă de clase virtuale. Echipa noastră însumează experiențe diverse, de la Matematică și Informatică, la Fizică, Chimie și Medicină. Acest website a fost realizat în conformitate cu viziunea noastră despre cum credem că trebuie prezentată informația științifică ca să fie mai ușor înțeleasă. Sperăm să vă simțiti bine alături de noi și să invățați lucruri folositoare. Hai România!

Newsletter

Abonează-te la Newsletter pentru a fi la curent cu toate ofertele noastre.

Parteneri

EduApps partener Lectii Virtuale UiPath partener Lectii Virtuale CCD Galați partener Lectii Virtuale

2020 © Lecții-virtuale.ro Toate drepturile rezervate
Termeni    Despre    Contact    Confidenţialitate    Cariere